Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 17.5 bèta 1 is uit: wéér iets nieuws voor iPhones in de EU

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iOS 17.5 bèta 1 release

iOS 17.5 is de volgende tussentijdse update voor het besturingssysteem van de iPhone. Apple heeft vannacht de eerste testversie uitgebracht, maar wat is er nieuw in iOS 17.5 bèta 1?

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Zoals over iOS 17.5? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 17.5 bèta 1

iOS 17.5 is de opvolger van iOS 17.4, een update die Apple begin maart uitbracht. Hiermee kreeg je iPhone er behoorlijk wat nieuwe functies bij, voornamelijk voor inwoners in de EU. Zo werd het voor het eerst mogelijk om apps buiten de App Store om te downloaden, uit alternatieve appwinkels dus. Ook loste de update allerlei bugs en systeemfouten op, en zorgde het voor prestatieverbeteringen. Wil je alle vernieuwingen bekijken, ontdek dan de nieuwe functies in iOS 17.4.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Doorgaans verschijnt enkele dagen na de release van een update al de eerste testversie van de volgende update, dus het heeft vrij lang geduurd tot iOS 17.5 bèta 1. Maar nu is het eindelijk zover: Apple heeft de bèta voor ontwikkelaars uitgebracht, de publieke bèta volgt later. En er zitten weer wat vernieuwingen in verstopt.

Voor de EU

nieuwe functie alternatieve appwinkels

De grootste nieuwe functie is speciaal voor gebruikers in de EU, en werd in mei al door Apple aangekondigd. Korte samenvatting: met een iPhone kun je nu apps installeren vanaf de website van een ontwikkelaar. Je hoeft in dat geval dus niet meer naar de App Store te navigeren, of naar een andere appwinkel. Deze functie wordt ook wel ‘Web Distribution’ genoemd.

Apple heeft met iOS 17.5 bèta 1 de basis voor Web Distribution gelegd. In de praktijk werkt de functie nog niet, want er zijn simpelweg nog geen websites waar je iPhone-apps kunt installeren. Het is een kwestie van wachten tot ze er wel zijn, zeker gezien Apple hiervoor de juiste API’s beschikbaar zal stellen.

Wel moeten ontwikkelaars aan heel wat eisen voldoen om apps via hun websites aan te bieden. Zo moet je website zijn geregistreerd in App Store Connect, en moet de app door jou als aanbieder zijn ontwikkeld. Wil je nog meer weten over Web Distribution? Ontdek dan waarom deze iOS-functie alternatieve appwinkels (bijna) overbodig maakt.

Meer in iOS 17.5 bèta 1

iPhone instellignen

iOS 17.5 bèta 1 brengt naast Web Distribution vooral wat kleine vernieuwingen met zich mee. Onder andere qua design. Zo ziet het leesdoel-icoontje in de navigatiebalk van de Boeken-app er nu ietwat anders uit, en vind je in de Instellingen-app bij ‘Privacy & Beveiliging’ nu een ander icoontje naast ‘Toegang tot passkeys voor webbrowsers’. Ook de widget van de Podcasts-app is vernieuwd: de kleur van de widget verandert nu steeds, op basis de podcast die je momenteel luistert of het laatst hebt afgespeeld.

Volgens techblog 9to5Mac heeft iOS 17.5 ook een nieuw systeem om stalking tegen te gaan, bijvoorbeeld door accessoires als AirTags. Hiervoor kondigde Apple vorig jaar al een samenwerking met Google aan. In de Zoek mijn-app is zoal te zien dat iOS helpt om zulke tracking-accessoires te vinden en uit te schakelen, zelfs als de apparaten niet door Apple zelf zijn ontwikkeld of voor Zoek mijn zijn geoptimaliseerd.

iOS 17.5 release?

Het gaat hier pas om de eerste bèta, dus er volgen de komende weken vast nog meer testversies van iOS 17.5. De volledige release laat dan ook nog enkele weken op zich wachten. Naar verwachting vindt die plaats richting het einde van mei, net als de release van iOS 16.5 vorig jaar.

Heb je een ontwikkelaarsaccount? Dan kun je in de tussentijd wel al de bèta installeren, via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Dit raden we echter niet aan bij je persoonlijke iPhone, alleen bij een toestel dat je nog ergens hebt liggen en waarvan het niet erg is als hij wat bugs heeft.

Wil je op de hoogte worden gebracht van de release van iOS 17.5? En van ander Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!