Ontdek de belangrijkste nieuwe functies in iOS 17.4
Ontdek de functies in iOS 17.4
Alternatieve appwinkels
Dankzij de Digital Markets Act is het vanaf nu in de EU mogelijk om appwinkels van derden te installeren. Deze winkels zijn er nu nog niet – maar tegen de tijd dat ze er wel zijn, kun je ze gewoon via Safari installeren. Appwinkels die al zijn aangekondigd zijn bijvoorbeeld de Epic Games Store en Setapp. Na het installeren van een appwinkel ben je vrij om apps uit de nieuwe winkel te downloaden, en die apps hoeven zich niet aan de contentregels van de App Store te houden. Iets als een emulator-app om oude spelletjes te draaien mag in een alternatieve appwinkel dus wél. Hèhè.
Andere browsers
Nog een functie waar je nog even op moet wachten om er écht gebruik van te maken, is het toestaan van browsers van derden. Nu zul je denken: dat kon ik toch al? Dat klopt, maar alle browsers op iOS moesten voorheen gebruikmaken van Apple’s eigen WebKit-engine. Oftewel, de interface en functies van een browser waren dan wellicht uniek, de techniek achter de schermen niet. Dat verandert in iOS 17.4. Browsers als Chrome mogen voortaan hun eigen techniek en extensies gebruiken, wat kan zorgen voor betere compatibiliteit met websites en betere prestaties. Verwacht dus de nodige updates voor je browsers binnenkort!
NFC voor andere banken
De laatste functie die pas later zijn vruchten afwerpt is het openstellen van de NFC-chip van de iPhone. Dit maakt het betaalmethodes en reiskaarten van derden te gebruiken, waardoor je dus niet meer vastzit aan Apple Pay als je contactloos wilt betalen. Ook hier moeten ontwikkelaars nog even aan sleutelen, maar het zou bijvoorbeeld mogelijk moeten maken dat je je ov-chipkaart aan je iPhone toevoegt, met abonnement en al, of een betaalpas met Google Pay.
Nieuwe emoji’s
In iOS 17.4 zijn maar liefst 118 nieuwe emoji’s toegevoegd – al zijn de meeste daarvan nieuwe varianten van bestaande emoji’s, met nieuwe haarstijlen en huidskleuren. Toch zijn er ook zes écht nieuwe emoji’s: ja-knikkend hoofd, nee-knikkend hoofd, feniks, limoen, champignon en een gebroken ketting. Fun fact: als je deze in Berichten naar iemand stuurt zonder iOS 17.4, dan krijgt de ontvanger hele boeiende combinaties van oudere emoji’s te zien. Zo is een duif met een vlammetje de vervanger van de feniks.
Transcriptie in Podcasts
Voor Engelse, Duitse, Franse en Spaanse podcasts krijg je nu automatisch transcripties te zien in de Podcasts-app. Je leest daarmee gemakkelijk terug wat er is gezegd, en bovendien maakt deze functie het gemakkelijk om stukken uit een podcast terug te vinden. Open hiervoor een podcast, en druk op de tekstbubbel linksonder. Scrol door het transcript en druk op ‘Zoek’ onderaan het scherm om door alle gesproken tekst te zoeken.