Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Podcasts zijn inmiddels zo populair, dat Apple er zelf een app voor heeft gemaakt. Met deze app – die simpelweg ‘Podcasts’ heet – luister je altijd en overal naar je favoriete praatprogramma’s, gewoon vanaf je Apple-apparaat. Ontdek hier alles wat je moet weten over Apple Podcasts.

Lees verder na de advertentie

Podcasts

Apple Podcasts

Podcasts is beschikbaar op de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV en meer. In de app vind je voor vrijwel ieder thema een passend praatprogramma. Zo leer je met een podcast als Song Exploder alles over je favoriete nummers, terwijl je met de podcast van Maarten van Rossum naar zijn nieuwscommentaar luistert. Heb je een tof programma gevonden? Je luistert ernaar wanneer je maar wilt. En door je erop te abonneren, blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste afleveringen en kun je ze meteen luisteren.

Bekijk de interface van Podcasts op je iPhone en je vindt onder in de app een menubalk met vier tabbladen. Van links naar rechts: ‘Luister nu’, ‘Ontdek’, ‘Bibliotheek’ en ‘Zoek’. Hierdoor is de app lekker overzichtelijk, en baan je je zo een weg naar je favoriete podcast – of ontdek je weer een nieuwe. Hieronder ontdek je waar elk tabblad voor staat.

kooptip

Luister nu

Het meest linkse tabblad in het menu heet ‘Luister nu’ en is eigenlijk de thuisbasis voor je Podcasts-ervaring. Hierin vind je een overzicht met alle nieuwe afleveringen van programma’s waarop je geabonneerd bent, zodat je er snel een aan zet.

Ook is er een sectie waarin aanbevelingen staan, gebaseerd op je luistergeschiedenis. Verder ontdek je hier welke podcasts momenteel populair zijn, wat Apple’s favorieten zijn en welke kanalen je nog meer kunt proberen.

Ontdek

Zoek je een nieuwe podcast om je te entertainen? ‘Ontdek’ helpt je verder. Dit tabblad staat vol met suggesties om naar te luisteren. Vergelijk het maar met de thuispagina van de App Store, waarin je ook allerlei aanbevelingen krijgt.

Bovenin vind je een balk met uitgelichte podcasts, die Apple iedereen laat zien. Verder naar beneden ontdek je welke programma’s nieuw of noemenswaardig zijn, of welke afleveringen momenteel het meest worden beluisterd. Hoe verder je scrolt, hoe specifieker de aanbevelingen worden.

Bibliotheek

Alle content die je in Podcasts hebt bewaard, vind je terug in het tabblad ‘Bibliotheek’. Dit kan van alles zijn: podcasts, kanalen, afleveringen en meer. De onderdelen zijn verdeeld in categorieën als ‘Programma’s’, ‘Kanalen’, ‘Bewaard’, ‘Nieuwste afleveringen’ en ‘Gedownload’.

Hiermee navigeer je gemakkelijk naar bepaalde soorten content. Heb je bijvoorbeeld geen internet, maar wil je wel naar een podcast luisteren die je hebt gedownload? De sectie ‘Gedownload’ helpt je verder. Tik rechtsboven op het bolletje en kies ‘Wijzig bibliotheek’ om dit tabblad naar je hand te zetten.

Zoek

Ben je op zoek naar een specifieke podcast, maar kon je die in de vorige tabbladen niet vinden? Het tabblad ‘Zoek’ helpt je verder, want hiermee zoek je doelgericht naar specifieke podcasts. Tik erop, selecteer de zoekbalk en typ de naam van het betreffende programma in. Een steekwoord werkt ook, evenals de naam van de makers.

Soms heb je zin om naar een bepaald onderwerp te luisteren, maar heb je hier nog geen podcast voor gevonden. Navigeer in dat geval ook naar ‘Zoek’, maar scrol naar beneden. Hier vind je allerlei blokken met categorieën, zoals ‘Sport’, ‘Geschiedenis’, ‘Muziek’, ‘Waargebeurde misdaad’ en ‘Komedie’. Tik er een aan en je vindt podcasts die zijn gebaseerd op dit thema. Ook vind je hier een blok genaamd ‘Hitlijsten’, met daarin de meest populaire podcasts van het moment.

Podcasts lezen

Sinds 2024 kun je ook podcasts lezen. Teksten van shows worden namelijk helemaal uitgewerkt in transcripten. Dit gebeurt automatisch en is beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans en Duits.

Alles over Podcasts

Meer weten over Podcasts? Ook de volgende artikelen staan voor je klaar.