Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Met Apple Boeken lees je e-books op je iPhone, iPad en Mac. Daarbij kun je zowel kiezen voor je eigen boeken, als voor boeken die je vanuit de app koopt in de Book Store. Ook luisterboeken zijn beschikbaar in Apple Boeken. Hier leer je de verschillende functies kennen, wat het gebruik van de app doeltreffender en ook veel leuker maakt.

Lees verder na de advertentie

apple books

Wat is Apple Boeken?

Apple Boeken heette eerst iBooks en bestaat al sinds 2010. Je kon toen voor het eerst met een boek lezen op de iPad, die tegelijkertijd op de markt kwam. In iOS 12 onderging iBooks een metamorfose en kreeg het de naam Apple Boeken. Vanaf toen was het ook mogelijk om een ebook op je iPhone te lezen.

Leesdoelen in de Apple Boeken-app

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Ben je van plan om wat vaker te gaan lezen, dan kan het helpen dat je in de Boeken-app sinds iOS 13 leesdoelen kunt instellen. Er staat standaard een leesdoel van vijf minuten per dag ingesteld, maar dat pas je eenvoudig zelf aan. Het maximum is 1440 minuten per dag, voor als je 24 uur per dag wilt lezen. Het instellen gaat als volgt:

  • Open de Boeken-app en ga naar het tabblad ‘Lees ik nu’.
  • Scrol naar beneden tot je ‘Leesdoelen’ tegenkomt.
  • Tik op de tijd onder ‘Vandaag gelezen’ en daarna op ‘PAS DOEL AAN’.
  • Voer de gewenste tijd in en tik op ‘Gereed’.
apple books

Een stukje lager zie je je jaardoel, dat standaard staat op drie boeken per jaar. Dat doel pas je daar op dezelfde manier aan. Heb je geen behoefte aan leesdoelen en vind je de meldingen alleen maar irritant, dan kun je ze ook uitschakelen. Dat doe zo:

  • Open de app Instellingen.
  • Zoek naar ‘Boeken’ en tik erop.
  • Scrol naar beneden en schakel de optie ‘Leesdoelen’ uit.

Nieuw design

De iBooks-app zag eruit als een houten boekenkast, maar Apple Books ziet er helemaal modern uit. Een beetje vergelijkbaar met de app van Apple Music. Zo zie je ook gelijk welke boeken momenteel populair zijn en is er een selectie boeken die verfilmd zijn, zodat je eerst het boek kunt lezen en daarna de film kijken. Ook heb je altijd een overzicht van de nieuwste releases bij de hand.

apple boeken design

Op het tabblad ‘Book Store’ kun je op je gemak zoeken naar nieuwe boeken. Je vindt er onder meer bestsellers, gratis boeken en aanbiedingen, en je kunt aangeven dat je alleen resultaten wilt uit een bepaald genre. Op het tabblad ‘Audioboeken’ vind je zo’n beetje hetzelfde voor luisterboeken.

Apple Boeken Bibliotheek en Verzamelingen

Alle boeken die je hebt aangeschaft, vind je terug op het tabblad ‘Bibliotheek’. Boeken waar je nog aan moet beginnen, zijn gemarkeerd met ‘NIEUW’ en bij een boek waar je al mee bezig bent, zie je direct hoever je al bent gevorderd. Heb je een boek nog niet helemaal gelezen maar ben je er wel klaar mee, dan markeer je dat boek gemakkelijk als gelezen. Tik daarvoor op de drie puntjes rechts onder het boek en kies ‘Markeer als gelezen’.

apple books

Als je bibliotheek op een gegeven moment uit de klauwen loopt, gebruik je Verzamelingen om het overzicht te bewaren. De standaard onderdelen worden automatisch aangevuld, zodat je in een oogopslag ziet hoeveel boeken en audioboeken je hebt, en hoeveel je er al gelezen of beluisterd hebt. Desgewenst maak je hier ook een eigen verzameling aan.

Lettertypes aanpassen en markeren in Apple Boeken

Tijdens het lezen kun je praktisch alles aan je eigen wensen aanpassen. Tik gewoon een keer op het scherm en vervolgens op het menu-icoontje dat rechtsonder in beeld verschijnt. Tik nu op ‘Thema’s en instellingen’. Daar kies je eenvoudig voor de lichte of donkere modus en je bepaalt de dikte en hardheid van de letters. Als je een woord of stukje tekst selecteert, verschijnt de optie om de tekst te markeren of een notitie toe te voegen.

apple books

Als je achter ‘Origineel’ op ‘Opties’ tikt, kun je nog veel meer aanpassen. Zo heb je onder meer de keuze uit allerlei verschillende lettertypes. Daarnaast heb je onder ‘Toegankelijkheids- en lay-outopties’ de mogelijkheid om de regelafstand, tekenafstand en woordafstand aan te passen. Het is een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt.

Apple Boeken aanbevelingen en zoeken

Wanneer je voldoende boeken hebt aangeschaft en gelezen, zie je op het tabblad ‘Lees ik nu’ een sectie ‘Voor jou’, met daarin aanbevelingen voor nieuwe exemplaren die je mogelijk interessant vindt. Dit is vergelijkbaar met de functie die in Apple Music wordt gebruikt voor het ontdekken van nieuwe muziek.

apple boeken

Op het tabblad ‘Zoek’ heb je de mogelijkheid om te zoeken naar specifieke boeken. Je krijgt dan resultaten vanuit je eigen bibliotheek, de Books Store en de Audioboeken Store. Staat het boek in je eigen bibliotheek, dan verschijnt die bovenaan. Daaronder verschijnen de Store-resultaten. Deze kun je via de tabbladen bovenin filteren op boeken of audioboeken.

Book Store en Audioboeken Store

Op de tabbladen ‘Book Store’ en ‘Audioboeken’ navigeer je eenvoudig door horizontaal te vegen. Zo wissel je bijvoorbeeld onder ‘Populaire boeken’ tussen ‘Betaald’ en ‘Gratis’, en onder ‘Nieuw en trending’ blader je op deze manier door het aanbod. Zie je een boek dat je interessant vindt, tik er dan op voor meer informatie. Je hebt dan de mogelijkheid om een fragment te lezen, het boek aan je lijst toe te voegen, of gelijk aan te schaffen.

store

Het tabblad Audioboeken werkt op precies dezelfde manier. In plaats van een fragment lezen, kun je daar een preview beluisteren voordat je besluit het luisterboek aan te schaffen. Het is ook mogelijk om een luisterboek cadeau te doen. Daarvoor tik je op het cadeau-icoontje rechts boven de prijs van het luisterboek.

Boeken synchroniseren met iCloud

De app synchroniseert met je iCloud, zodat boeken die je aanschaft automatisch op al je Apple-apparaten verschijnen. Dat is handig als je bijvoorbeeld in de trein op je iPhone hebt gelezen en daarna wilt verder lezen op je iPad. Sinds iOS 9.3 en OS X 10.11.4 worden niet alleen boeken die je in de Book Store hebt gekocht gesynchroniseerd via iCloud, maar alle ePub – en pdf-bestanden die je hebt opgeslagen.

icloud synchronisatie

Overigens moet je je Mac wel machtigen om de boeken die je op je iPhone of iPad hebt gekocht te downloaden. Dat doe je via Apple Boeken, Apple Music of Apple TV. Open een van deze apps, klik in de bovenbalk op ‘Account’ en vervolgens op ‘Machtigingen >Machtig deze computer…’. Als je een van deze apps al langer gebruikt, loop je hier waarschijnlijk niet tegenaan.

Conclusie

Apple Boeken is een zeer complete app voor al je e-books en luisterboeken, ongeacht waar je ze hebt aangeschaft. De app is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, en je kunt vrijwel alles aan je eigen voorkeuren aanpassen. Via de Book Store koop je eenvoudig nieuwe boeken en luisterboeken, en dankzij iCloud-ondersteuning lees je naadloos verder op al je Apple-apparaten.

Dus open de app op je iPhone, iPad of Mac en ga er gelijk mee aan de slag!