Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Nieuwe iOS-functie maakt alternatieve appwinkels (bijna) overbodig

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
nieuwe functie alternatieve appwinkels

Apple heeft een nieuwe functie aangekondigd voor ontwikkelaars van apps in de EU, en die maakt alternatieve appwinkels zowat compleet overbodig.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 17.4 & de EU

iOS 17.4 kwam vorige week uit, en de update bracht behoorlijk wat vernieuwingen naar iPhones binnen de Europese Unie. Met als meest baanbrekende verandering: de update maakt het voor het eerst mogelijk om apps uit alternatieve appwinkels te downloaden. Buiten Apple’s App Store om dus. Daarvoor moeten ontwikkelaars dan wel hun eigen appwinkels uitbrengen, zodat je vanuit daar een app kunt downloaden.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Apple moest deze wijziging doorvoeren vanwege de Digital Markets Act. Dit is een wet binnen de EU die de competitie tussen (tech-)bedrijven eerlijker wil maken door de macht van zogenaamde poortwachters te verkleinen. Door hun App Store werd Apple gezien als zo’n poortwachter, en daarom moest het bedrijf voor 6 maart de mogelijkheid voor alternatieve appwinkels introduceren. Dit deden ze vorige week – met dank aan iOS 17.4 dus – al zijn er voor nu nog geen alternatieve appwinkels te bekennen. Maar nu blijkt dat dat in veel gevallen toch helemaal niet nodig is.

Nieuwe functie alternatieve appwinkels

iOS 17.4 sideloaden

Apple heeft zojuist laten weten dat er nog meer gaat veranderen voor ontwikkelaars. In een persbericht staat namelijk dat je als ontwikkelaar straks ook apps via je eigen website kunt aanbieden in de EU. Oftewel, je hebt dan eigenlijk geen eigen appwinkel meer nodig. iOS lijkt hierdoor steeds meer op macOS, waar dit al langer mogelijk is.

Wel zitten er heel wat voorwaarden aan verbonden om apps via je eigen website aan te bieden. Zo moet je onder andere al minstens twee jaar lid zijn van het Apple Developer Program, moet je een iOS-app hebben die al minstens een miljoen keer is geïnstalleerd binnen de EU, en moeten de apps die je hier aanbiedt door jou zijn ontwikkeld. Apps van andere ontwikkelaars zijn dan ook niet welkom.

Maar er is meer, want als aanbieder ben je straks ook verantwoordelijk voor allerlei extra zaken. Terugbetalingen bijvoorbeeld, maar je moet ook downloadoverzichten bijhouden, voor gebruikers die een app opnieuw willen downloaden. Voldoe je niet aan een van de bovenstaande regels, dan loont het dus wellicht wél om je eigen appwinkel te ontwikkelen.

Meer wijzigingen

Tegelijkertijd heeft Apple ook wat nieuwe functies aangekondigd voor de alternatieve appwinkels. Die gaan per direct in! Zo kunnen ontwikkelaars van deze winkels nu ook alleen hun eigen apps aanbieden – ze kunnen er dus voor kiezen om andere app-bouwers hier niet te verwelkomen. Op de websites hebben ze deze keuze straks sowieso niet. Want nogmaals, ontwikkelaars mogen hier alleen hun eigen apps aanbieden.

Ook voor het verkoopproces gaat er het een en ander veranderen. Wanneer je als gebruiker een aankoop doet in een app en je wordt doorgestuurd naar een externe webpagina, dan werd deze pagina altijd vormgegeven aan de hand van allerlei templates van Apple. Voorheen waren die templates verplicht, nu zijn ze optioneel. Als ontwikkelaar bepaal je dus zelf hoe je webpagina voor het aankopen van digitale producten of diensten eruitziet.

Wanneer?

Apple schrijft dat de nieuwe functie voor het downloaden van apps via een website in de lente naar je iPhone komt. Er komt dan een software-update uit, met daarin de nodige API’s voor ontwikkelaars. De wijzigingen voor de alternatieve appwinkels gaan wel per direct in.

Waarschijnlijk doelt Apple met die software-update op iOS 17.5. Dit is de volgende grote update voor de iPhone, en de eerste bèta hiervan kan elk moment verschijnen. Wil je op de hoogte worden gebracht wanneer deze testversie uit is, en wat er nieuw in is? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!