Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iOS 16

Helaas: deze iOS 16-functies zijn vertraagd

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Gedeelde iCloud fotobibliotheek


Lees verder na de advertentie

Het is zover: je kunt iOS 16 downloaden, en daarmee komen er allerlei nieuwe functies naar je iPhone. Maar niet alles wat Apple heeft aangekondigd tijdens de iOS 16 preview begin juni, zit in deze allereerste versie van iOS 16. Er zijn enkele iOS 16 functies vertraagd. Ze verschijnen in latere updates – of komt van uitstel afstel?

iOS 16 release

1) Heel iPadOS 16


kooptip

Veel Apple-fans keken gisteren enigszins gedesillusioneerd naar hun iPad. Want wanneer komt iPadOS nou? Het antwoord: voorlopig nog even niet. iOS 16 verschijnt gewoonlijk altijd tegelijkertijd met iPadOS 16 voor iPad. Maar dit jaar is het anders: iPadOS heeft vertraging opgelopen. Apple heeft officieel bevestigd dat de update pas na iOS zal verschijnen. Een precieze datum ontbreekt nog, maar reken op oktober. Op de iPad mis je voorlopig dus nog even álle nieuwe functies. Apple heeft al aangekondigd dat ze iPadOS 16 skippen en direct overgaan op iOS 16.1.

2) Nieuwe emoji’s

Nieuwe emoji 2022

Ja, er komen dit jaar weer nieuwe emoji’s. Maar iOS 16 is niet het moment waarop ze geïntroduceerd worden. Je moet – net zoals in voorgaande jaren overigens – wachten op een update later dit jaar voordat je ze ziet. Onder de nieuwe emoji van 2022 vind je onder meer een ezel, een eland en een kwal.

3) Freeform

iPadOS 16

Freeform is een compleet nieuwe app voor de iPhone, iPad en Mac. Apple noemt het een ‘flexibel canvas’, en het laat zich nog het best vergelijken met een whiteboard waar je alleen of in groepsverband op kunt werken. Perfect voor de betere brainstormsessies natuurlijk. Apple zegt ‘later dit jaar beschikbaar’. We wachten rustig af!

4) Ondersteuning voor Matter

Heb je als iPhone-eigenaar slimme apparaten in huis, dan is het het fijnst als die HomeKit ondersteunen, want dan kun je ze centraal bedienen vanuit de app Woning. Straks komt er nog een hele trits nieuwe accessoires bij: ook slimme apparaten die de gloednieuwe universele standaard Matter ondersteunen, stuur je aan vanuit deze app. Volgens Apple is ondersteuning voor Matter ‘later dit najaar beschikbaar’.

5) Live Activiteiten

In iOS 16 kun je de progressie van een live activiteit direct vanaf je vergrendelscherm in de gaten houden. Wat is de tussenstand van een voetbalwedstrijd? Ligt mijn bezorgmaaltijd op schema? Een balkje op het iPhone-scherm geeft de stand van zaken keurig weer. Maar het balkje voor deze functie Live Activiteiten zélf is nog lang niet vol, want het volgt in een latere update. Bovendien moeten ontwikkelaars het dan nog inbouwen in hun app.

6) Verbeteringen in Game Center

Spelen doe je het liefst met meer mensen, en dat blijkt ook uit de veranderingen in Game Center. In de app Contacten zie je voortaan ook Game Center-profielen van je vrienden en familie. En multiplayergames zijn straks geschikt voor SharePlay – gamen en FaceTimen tegelijk dus. Maar het duurt nog even voordat je hiermee van start kunt.

7) Nieuwe generatie CarPlay

Carplay ios 16

De auto’s die het betreft rijden op dit moment nog niet rond – Apple belooft ‘aankondigingen voor compatibele voertuigen eind 2023’. Maar iOS 16 is er al klaar voor, en de nieuwe generatie CarPlay ziet er bijzonder goed uit. Het is actief op alle schermen in de auto zodat die veel meer één geheel vormen. En je kunt er externe systemen zoals je Airco in integreren.

8) Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Je foto’s delen met vrienden en familie? Dat wordt een stuk gemakkelijker als je een gedeelde iCloud-fotobibliotheek hebt – maar voorlopig helaas nog even niet. Tijdens het testen van deze functie dachten we al: dit gaat in iOS 16 problemen opleveren. Want er zaten nogal wat bugs in. Iets wat ook Apple erkende, en dus is deze functie op het laatste moment uitgesteld.

9) Verbeteringen in Apple Kaarten

Nergens ter wereld wordt er meer gefietst dan in Nederland, dus keken we massaal uit naar fietsroutes in Apple Kaarten. Je kunt als vervoersmiddel nu inderdaad een fiets kiezen, maar de melding luidt nu nog steeds “Fietsroute niet beschikbaar”. Ook nieuw in iOS 16 zijn de vernieuwde kaarten met meer details, maar daarvan was al een tijdje bekend dat deze pas later dit najaar beschikbaar komt.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief!

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!