Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Dit zijn de nieuwe CarPlay-functies in iOS 16

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Carplay ios 16


Lees verder na de advertentie

Steeds meer mensen hebben Apple CarPlay. iOS 16, de grote iPhone-update van dit jaar, brengt talloze vernieuwingen, en ook CarPlay wordt daarbij niet overgeslagen. Volgende maand verschijnt iOS 16: wat betekent dit voor het mediasysteem van je auto?

Nieuwe functies in CarPlay met iOS 16

Met CarPlay zijn veel handige iPhone-functies ook beschikbaar via het mediasysteem van je auto. Zo kun je veilig en handsfree muziek, navigatie en meer bedienen. Het aantal gebruikers neemt steeds toe, en ook CarPlay zelf wordt steeds groter en uitgebreider. Gebruik je Apple CarPlay? iOS 16 heeft dan het volgende te bieden.

1) Nieuwe generatie CarPlay (maar pas op termijn!)

Het opvallendste nieuws dat er een compleet nieuwe generatie CarPlay aan zit te komen. Maar hoewel iOS 16 dus al snel verschijnt, duurt het nog even voordat je dit ‘in het wild’ tegen gaat komen: ‘Aankondigingen compatibele voertuigen komen eind 2023’, zo meldt Apple op zijn website. De software is er al wel, geschikte auto’s ontbreken vooralsnog. De nieuwe generatie CarPlay maakt gebruik van álle schermen die je in je auto hebt. Zo vormen ze één geheel. Andere systemen die specifiek zijn voor jouw auto worden beter geïntegreerd. De fysieke radio, de temperatuur: dat regel je straks vanuit CarPlay. En je ziet de snelheid, het brandstofniveau en de temperatuur.

2) Automatisch berichten versturen met Siri


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Verstuur je vanuit de auto een berichtje via Siri, dan moet je tot nu toe steeds bevestigen dat het bericht verzonden moet worden. Als je dat irritant vindt, dan kun je straks instellen dat dit automatisch moet gebeuren. Maak zelfs je keuze via ‘Instellingen>Siri en zoeken>Stuur automatisch berichten.’

3) iOS 16 CarPlay: brandstof-apps en meer

Onze lijst met de beste apps voor CarPlay wordt binnenkort drastisch uitgebreid, want er volgt ondersteuning voor nog veel meer apps. Apple noemt de categorie apps die wordt toegevoegd, ‘Apps voor onderweg’. Het gaat dan onder meer om apps voor pech onderweg en apps met info over laad- of pompstations.

4) Nieuwe achtergronden


iOS 16 krijgt weer zijn eigen kenmerkende achtergrond, en die werkt ook door in CarPlay. De wallpaper is beschikbaar in grijs, blauw en multicolor, in zowel een lichte als een donkere modus.

5) Tussenstops onderweg

iOS 16 Apple Kaarten

Niet specifiek voor CarPlay, maar wel een verbetering in Apple Kaarten: je kunt nu tussenstops toevoegen aan je route. Tot vijftien in totaal. Een mooie verbetering, want tot nu toe kon je alleen maar kiezen voor plekken die Apple zelf daarvoor had aangewezen zoals koffietentjes, parkeerplaatsen en benzinestations. Nu kun je willekeurig welk adres invoeren. Van Boerenhol naar Moddergat via Duizend Morgen, bijvoorbeeld.

iCreate: voor al je iOS 16 nieuws!

Wil je meer weten over iOS 16? In ons dossier over iOS 16 praten we je helemaal bij over het nieuwe besturingssysteem. En mogelijk vind je ook de volgende artikelen interessant:

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws? Schrijf je dan in voor onze wekelijkste nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!