Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple bevestigt: ‘Geen iPadOS 16 in september’ – maar wanneer dan wel?

Auteur: Laura Grootaarts
3 reacties
iPadOS 16 Stage Manager


Lees verder na de advertentie

Het zong al een tijdje rond maar nu is het ook officieel: iPadOS 16 voor de iPad is vertraagd. Apple heeft deze geruchten nu bevestigd. iOS 16 (voor de iPhone) en iPadOS 16 verschijnen dus niet tegelijkertijd, en dat is een unicum. Sterker nog: er komt in feite helemaal geen iPadOS 16.0. Hoezo is de iPadOS 16 release date vertraagd?

iPadOS 16

Meteen door naar iPadOS 16.1

Gisterenavond verscheen er een hele lading nieuwe bèta’s en tot ieders verrassing zat daar ook een bèta voor iPadOS 16.1 bij. Tegenover TechCrunch verklaarde Apple hierover het volgende:


kooptip

‘Dit is een bijzonder groot jaar voor iPadOS. iPadOS is een eigen platform met eigen functies die speciaal voor iPad zijn ontworpen, dus we hebben de flexibiliteit om het volgens ons eigen schema te leveren. Dit najaar zal iPadOS ná iOS worden geleverd, als versie 16.1 in een gratis software-update.’

In andere woorden: Apple slaat iPadOS 16 helemaal over en gaat meteen door naar iPadOS 16.1. Sinds iOS en iPadOS van elkaar zijn losgekoppeld in 2019 is dit nog nooit op deze manier gebeurd.

kooptip

Wat is er aan de hand?

Apple weet het mooi te formuleren in de bovenstaande verklaring, maar volgens insiders is er wel het een en ander aan de hand. De vertraging zou toe te schrijven zijn aan dé grote nieuw iPad-functie van dit jaar, Stage Manager. Hierbij kun je diverse apps als losse vensters naast elkaar plaatsen, een beetje zoals op de Mac. Apple zou meer tijd nodig hebben om de functie naar behoren te laten werken.

Er is overigens veel discussie over Stage Manager. De functie werkt uitsluitend op iPads met een M1-chip, en dat zijn er maar heel weinig. Dat betekent dat dé grote iPadOS 16-functie op veel relatief nieuwe iPads niet werkt. Heb je bijvoorbeeld vorig jaar de iPad mini gekocht, dan vis je nu al achter het net. Daar zijn veel consumenten natuurlijk niet gelukkig mee. iPadOS 16 heeft verder veel overlap met iOS 16, maar ook de grootste functie daarvan – het compleet te personaliseren vergrendelscherm – ontbreekt op de iPad.

iPadOS 16 release date vertraagd

Apple maakt in de verklaring niet duidelijk wanneer iPadOS dan wél te verwachten is, maar volgens eerdere berichtgeving moet je rekenen op oktober. Apple zou ons dan tijdens een oktober-event vertellen wanneer de precieze release-datum is. Tijdens dat event worden mogelijk ook twee nieuwe iPads aangekondigd. Meer weten? Lees dan Er komt nóg een Apple-event dit najaar. Wat mag je verwachten?

Wil je op de hoogte blijven van het Apple-nieuws, schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: TechCrunch