Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

4x iOS 16 HomeKit-verbeteringen (en één verslechtering)

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 16 HomeKit


Lees verder na de advertentie

Steeds meer mensen hebben slimme apparaten in huis. Ben je een Apple-liefhebber? Dan is de kans groot dat je hierbij kiest voor HomeKit-apparaten. Die kun je centraal beheren en aansturen vanuit de app Woning op onder meer je iPhone. Apple gaat in iOS 16 HomeKit verbeteren – en er is ook één minpuntje. Dit moet je weten over de aanpassingen!

Homekit verbeteringen in iOS 16

Dit najaar komt er een grote update voor je iPhone: iOS 16. Die update brengt gigantisch veel vernieuwingen naar je telefoon. In iOS 16 gaat Apple ook de app Woning grondig op de schop nemen, zo bleek al tijdens de iOS 16 preview die Apple ons gaf tijdens de WWDC in juni. We nemen je mee door de belangrijkste veranderingen.

1) iOS 16 design: hoe ziet het eruit?

Hoe ziet iOS 16 eruit voor wat betreft de app Woning? Het zal je direct opvallen in de afbeelding bovenaan dit artikel: de structuur van de app Woning is in iOS 16 een stuk helderder, en dat helpt om alles gemakkelijker terug te vinden. Je slimme apparaten zijn ingedeeld op categorie – bijvoorbeeld verlichting, tv en beveiliging. Zo kom je razendsnel bij het benodigde accessoire. Maak je gebruik van beveiligingscamera’s met Woning-ondersteuning? Die zie je in één oogopslag terug op het hoofdscherm. Daar staan ze prominent midden op het scherm. Je ziet hier de beelden van maximaal vier camera’s; heb je er meer dan moet je een stukje scrollen.

2) iOS 16 wallpaper


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Woningachtergrond

Nog even iets over de looks van Woning in iOS 16! Uit de meest recente iOS 16-bèta blijkt dat je meer opties hebt voor de iOS 16 wallpaper voor Woning. Je kunt nu kiezen uit enkele extra achtergronden: bloemen en architectuur. Welke achtergrond je ook kiest: de nieuw vormgegeven tiles in de app komen altijd goed tot hun recht.

3) iOS 16 lock-screen met iOS 16 widgets

Het iOS 16 lock-screen ondergaat een ware metamorfose, en dat heeft ook gevolgen voor Woning. Je kunt straks in iOS 16 widgets op je iPhone-vergrendelscherm zetten, zodat belangrijke informatie uit je favoriete apps direct toegankelijk is. Ook Woning heeft widgets, zodat je je slimme apparaten direct vanaf het vergrendelscherm bedient. Je kunt kiezen uit de volgende widgets:

  • Overzicht: Bekijk een overzicht van je hele woning
  • Klimaat: Bekijk een overzicht van het klimaat in je woning
  • Klimaatsensor: Bekijk de status van één type klimaatsensor
  • Beveiliging: Bekijk een overzicht van de beveiligingsaccessoires in je woning
  • Beveiligingsaccessoire: Bekijk de status van één beveiligingsaccessoire
  • Lampen: Bekijk een overzicht van de lampen in je woning

4) Ondersteuning voor Matter

Misschien wel de grootste vernieuwing is dat je in de app straks ook Matter-accessoires kunt bedienen. Matter is een nieuwe standaard voor slimme accessoires die wat meer overkoepelend is. Ontwikkelaars hoeven dan niet voor én Apple én Google én Alexa ondersteuning in te bouwen, Matter werkt gewoon overal. Dat maakt dat je straks veel meer accessoires hebt om uit te kiezen. Matter verschijnt niet in de initiële release van iOS 16, maar volgt pas later in een tussentijdse update. Om er gebruik van te kunnen maken, heb je wel een Woninghub nodig in de vorm van een HomePod mini of een recente Apple TV.

Minpuntje: iPad niet meer als Woninghub

Heb je een hoop slimme apparaten in huis die HomeKit ondersteunen, dan weet je misschien dat je die buitenshuis kunt bedienen via een Woninghub – dat is een iPad, Apple TV of HomePod die bij jou in huis is. Die vormt dan als het ware een brug tussen je iPhone en je slimme apparaten. Maar de iPad is straks niet meer als Woninghub te gebruiken. Althans, niet meer met de nieuwe functies die HomeKit dit najaar gaat krijgen. Heb je die niet nodig, mag je de iPad wel in een soort compatibiliteitsmodus blijven gebruiken.

Wij vinden het wel een logische keus. De iPad is van de drie woninghubs de minst handige: neem je de iPad mee, of raakt de batterij leeg, dan kun je je slimme apparaten niet meer te bedienen. Je Apple TV en HomePod staan sowieso thuis en hangen aan de stroom. Maar het betekent dus ook dat je de nieuwe Matter-accessoires zo niet kunt aansturen.

Wanneer verschijnt iOS 16?

Alle besproken HomeKit-verbeteringen vind je terug in iOS 16, de grote update voor je iPhone dit jaar. We verwachten iOS 16 ergens in september. Wil je de komende tijd op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom iOS 16? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!