Terug naar iOS 16.4 nieuwe functies: emoji’s, hints naar Apple Music Classical en meer!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iOS 16.4 nieuwe functies: emoji’s, hints naar Apple Music Classical en meer!

Door Laura Grootaarts1 maart 2023 09:005 min. leestijd0

Kort geleden verscheen de eerste iPhone-update van dit jaar, maar inmiddels maakt Apple zich alweer op voor de opvolger hiervan. De tweede versie van de iOS 16.4 bèta is inmiddels uit en vertelt ons nu al alles wat je weten moet over de eerstvolgende update. Ontdek de functies die binnenkort naar je iPhone komen!

Aan de slag met iOS 16.2

iOS 16.4 nieuwe functies

iOS 16.3 bracht in januari enkele nieuwe functies naar je iPhone, met name op het gebied van veiligheid en privacy. Zo kun je je Apple ID nu beschermen met een fysieke beveiligingssleutel en is je iCloud extra veilig dankzij geavanceerde gegevensbescherming. Straks met iOS 16.4 komt er weer een reeks nieuwe functies naar je iPhone. De opvallendste daarvan zetten we alvast voor je op een rij. Houd er rekening mee dat er nog meer functies bij kunnen komen, of dat er last-minute dan toch nog wat functies verdwijnen.

1) Nieuwe emoji’s

Nieuwe emoji 2023

We hebben al heel lang geen nieuwe emoji meer gezien, terwijl ze al wel zijn aangekondigd vorig jaar tijdens World Emoji Day. De ezel, de kwal, de boontjes in een peultje en nog veel meer: in iOS 16.4 zijn ze eindelijk allemaal van de partij, de nieuwe emoji’s van 2023.

2) Deze fijne animatie in Boeken

Boeken

De animatie waarbij het lijkt alsof je een papieren pagina omdraait in boeken, was met iOS 16 verdwenen. Dat vonden veel lezers bijzonder jammer, en nu maakt deze animatie zijn comeback. Vond je de nieuwe animatie – waarbij je lijkt alsof je een stok kaarten schudt – fijner? Dan kun je ook daarvoor kiezen.

3) Pushmeldingen van websites

Op de Mac is het al mogelijk om pushnotificaties van websites te ontvangen. Nieuwssites sturen bijvoorbeeld een melding met het laatste nieuws. Binnenkort dus ook op je iPhone – iets wat Apple tijdens de WWDC vorig jaar al aankondigde. De meldingen verschijnen dan op het vergrendelscherm, het berichtencentrum en op een gekoppelde Appel Watch.

Je moet je favoriete websites hiervoor wel als app toevoegen op je beginscherm. Nieuw hierbij is dat dat voortaan ook kan vanuit browsers als Chrome, gewoon vanuit het Deel-menu. Als er een melding is, verschijnt er ook een rode badge bij, zoals ook bij reguliere apps. De verandering werkt ook door in Focus. Zo kun je de pushnotificaties even de mond snoeren of op laten nemen in je meldingenoverzicht.

4) ‘Nieuwe’ architectuur in HomeKit

Apple beloofde eerder al een grote update in de architectuur van HomeKit: ‘Dankzij verbeteringen in de onderliggende architectuur werkt alles sneller en betrouwbaarder, vooral voor slimme woningen met veel accessoires.’ De introductie was er met iOS 16.2, maar veroorzaakte toen zo veel problemen dat Apple de vernieuwingen snel weer terugtrok. Met iOS 16.4 volgt een hernieuwde poging.

5) Always-on scherm batterijbeheer

iPhone 14 Always-on

Het always-on scherm van de iPhone 14 Pro slurpt nogal wat batterij. Hoeveel precies? In iOS 16.4 kun je dat veel beter monitoren via ‘Instellingen>Batterij’. Als het je te gek wordt, zet je het always-on scherm uit.

6) Verbeteringen in audio-apps

iOS 16.4 brengt een Channels-menu naar de apps Podcasts, waarin uitgevers van podcasts hun shows kunnen bundelen. En er komt meer overzicht in de app zodat je beter weet wat je al wel en niet beluisterd hebt. Bij CarPlay is de app ook wat gestroomlijnder. In de app Muziek komt de knop voor je profiel prominenter in beeld, en vind je hem terug op meer van de tabs in de app. Zo heb je gemakkelijker toegang tot je instellingen.

7) Meer opties in Opdrachten

Met Opdrachten kun je takenreeksen opbouwen die je iPhone, iPad of Mac automatisch uitvoeren. Binnenkort worden er weer nieuwe bouwstenen toegevoegd om je opdrachten nog geavanceerder te maken. Denk bijvoorbeeld aan bouwstenen die het scherm van een apparaat vergrendelen en die de always-on weergave regelen. Ook komt er een optie om Stage Manager op de iPad in of uit te schakelen.

8) Eenvoudiger aanmelden voor bèta’s

beta updates

Een iOS-bèta downloaden is een tikkeltje ingewikkelder dan het downloaden van een gewone update. Maar in iOS 16.4 wordt het gemakkelijker en hoef je geen profiel meer te downloaden. De bèta’s krijgen gewoon hun eigen plekje bij de instellingen, onder de software-updates.

9) Apple Music Classical?

Apple Music Classical

Al sinds Apple de dienst voor klassieke muziek Primephonic overnam, inmiddels een jaar of twee geleden, gonst het over de nieuwe app Apple Music Classical. Of de app voor klassieke muziek straks dan eindelijk in 16.4 zit? Twijfelachtig. Maar in de code van de nieuwste bèta zijn wél duidelijke verwijzingen te vinden naar de app, zoals het zinnetje ‘To listen in ‌Apple Music‌ Classical, you’ll need to install ‌Apple Music‌.’ Heel misschien voegt Apple de app nog toe aan een volgende iOS 16.4 bèta.

… en nog veel meer!

Naast bovenstaande nieuwe functies, zijn er ook nog een hoop kleine vernieuwingen. Zo zie je straks in de app Instellingen hoe het zit met de garantie op de apparaten die gekoppeld zijn aan jouw Apple ID. Stuur je iemand via Berichten een linkje naar het alternatieve sociale netwerk Mastodon, dan zie je een voorvertoning. In de app Tips vind je ook handleidingen voor andere Apple-apparaten, naast je iPhone.

iOS 16.4 release date?

We weten nog niet wanneer de officiële versie van iOS 16.4 voor iedereen te downloaden is. We verwachten eind maart of anders in april. Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom iOS 16, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar