Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 16.4 is uit en dit zijn de beste nieuwe functies!

Auteur: Laura Grootaarts
4 reacties
Aan de slag met iOS 16.2


Lees verder na de advertentie

Sinds deze week kun je je iPhone updaten naar weer een nieuwe versie van iOS. Eerder deze week verscheen namelijk iOS 16.4. Natuurlijk brengt iOS 16.4 nieuwe functies naar je iPhone. Heb jij je telefoon al geüpdatet?

iOS 16.4 nieuwe functies

De vorige grote update, iOS 16.3, bracht begin dit jaar enkele nieuwe functies naar je iPhone, met name op het gebied van veiligheid en privacy. Zo kun je je Apple ID nu beschermen met een fysieke beveiligingssleutel en is je iCloud extra veilig dankzij geavanceerde gegevensbescherming. iOS 16.4 brengt weer een reeks nieuwe functies naar je iPhone. De opvallendste daarvan hebben we in dit artikel verzameld.

1) Nieuwe emoji’s

Nieuwe emoji 2023


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

We hebben al heel lang geen nieuwe emoji meer gezien, terwijl ze al wel zijn aangekondigd vorig jaar tijdens World Emoji Day. De ezel, de kwal, de boontjes in een peultje en nog veel meer: in iOS 16.4 zijn ze eindelijk allemaal van de partij, de nieuwe emoji’s van 2023.

2) Deze fijne animatie in Boeken

Boeken

De animatie waarbij het lijkt alsof je een papieren pagina omdraait in boeken, was met iOS 16 verdwenen. Dat vonden veel lezers bijzonder jammer, en nu maakt deze animatie zijn comeback. Vond je de nieuwe animatie – waarbij je lijkt alsof je een stok kaarten schudt – fijner? Dan kun je ook daarvoor kiezen.

3) Pushmeldingen van webapps

Op de Mac is het al mogelijk om pushnotificaties van websites te ontvangen. Nieuwssites sturen bijvoorbeeld een melding met het laatste nieuws. En dat is nu dus ook mogelijk op je iPhone. De meldingen verschijnen dan op het vergrendelscherm, het berichtencentrum en op een gekoppelde Appel Watch. Je moet je favoriete websites hiervoor wel als app toevoegen op je beginscherm. Als er een melding is, verschijnt er ook een rode badge bij, zoals ook bij reguliere apps. Website-ontwikkelaars moeten de functie nog wel inbouwen, dus het kan even duren voordat je dit in de praktijk tegenkomt.

4) SOS-noodmelding via satelliet

SOS-noodmelding iPhone

Heb je een iPhone 14? Dan kun je sinds deze update ook een SOS-noodmelding via satelliet plaatsen. Voor als je in een noodsituatie belandt en daar geen mobiel bereik hebt. Je iPhone kan dan je Medische ID, je locatie en korte informatie over de situatie via satelliet versturen naar de hulpdiensten. Dit wil je niet uitproberen in het heetst van de strijd, en daarom is er een demo te vinden via ‘Instellingen>SOS-noodmelding’.

5) ‘Nieuwe’ architectuur in HomeKit

Apple beloofde eerder al een grote update in de architectuur van HomeKit: ‘Dankzij verbeteringen in de onderliggende architectuur werkt alles sneller en betrouwbaarder, vooral voor slimme woningen met veel accessoires.’ De introductie was er in eerste instantie met iOS 16.2, maar veroorzaakte toen zo veel problemen dat Apple de vernieuwingen snel weer terugtrok. Met iOS 16.4 volgt een hernieuwde poging – en dat lijkt tot nu toe goed te gaan.

6) Verbeteringen voor het always-on scherm

Opinie always-on iPhone 14 Pro

Het always-on scherm van de iPhone 14 Pro slurpt nogal wat batterij. Hoeveel precies? In iOS 16.4 kun je dat veel beter monitoren via ‘Instellingen>Batterij’. Als het je te gek wordt, zet je het always-on scherm uit. En er is meer! In de app Opdrachten vind je nu extra bouwstenen zodat je het always-on scherm beter kunt verwerken in je workflows, en ook in de Focus-instellingen kun je nu in meer situaties het scherm uitzetten.

7) Stemisolatie in telefoongesprekken

Merk je dat je soms slecht verstaanbaar bent tijdens telefoongesprekken? Er is een interessante verbetering voor de Telefoon-app, namelijk Stemisolatie. Dit ken je misschien al van apps als FaceTime: open tijdens een gesprek het Bedieningspaneel en tik rechtsboven op de ­‘Modus’-knop. Vink ‘Stemisolatie’ aan en je bent beter verstaanbaar: het rumoer op de achtergrond wordt zo goed mogelijk weggefilterd.

8) Duplicaten verwijderen uit de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Dubbele onderdelen verwijderen uit Gedeelde bieb

Een handige functie die iOS 16 introduceerde, was de Gedeelde fotobibliotheek. Met deze optie kon je op een makkelijke manier foto’s delen met je vrienden en familie. Een andere nieuwe functie was de mogelijkheid om dubbele foto’s te verwijderen. Echter, het was tot iOS en iPadOS 16.4 nog niet mogelijk om deze dubbele foto’s te verwijderen uit de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek. Gelukkig kan dat nu wel en is het proces van het verwijderen van duplicaten zo eenvoudig als het indrukken van een knop.

9) Eenvoudiger aanmelden voor bèta’s

beta updates

Een iOS-bèta downloaden is een tikkeltje ingewikkelder dan het downloaden van een gewone update. Maar in iOS 16.4 wordt het gemakkelijker en hoef je geen profiel meer te downloaden. De bèta’s krijgen gewoon hun eigen plekje bij de instellingen, onder de software-updates.

10) Communicatieveiligheid voor kinderen

Communicatiebeveiliging kinderen

Heb je ouderlijk toezicht ingesteld om het iPhone-gebruik van je kinderen te monitoren? Er is nu een nieuwe optie: communicatieveiligheid. Hiermee voorkom je dat kinderen ongepaste foto’s ontvangen. Detecteert iMessage naakt in een foto, dan wordt de afbeelding in eerste instantie geblurd. Het kind kan de foto nog steeds openen, maar wordt wel gewaarschuwd om dat niet te doen, en geadviseerd om contact op te nemen met een ouder of verzorger.

Bonus: Apple Music Classical

Apple Music Classical

Deze week is de langverwachte app Apple Music Classical verschenen! Deze app is specifiek ontworpen voor het beluisteren van klassieke muziek en hij maakt deel uit van je Apple Music-abonnement. Eigenlijk is dit geen onderdeel van iOS 16.4, want ook met iOS 15 kun je de app downloaden en gebruiken. Maar omdat de release bijna samenviel met die van iOS 16.4, vinden we dat ie een plekje in deze lijst verdient.

… en nog veel meer!

Naast bovenstaande nieuwe functies, zijn er ook nog een hoop kleine vernieuwingen. Zo zie je in de app Instellingen hoe het zit met de garantie op de apparaten die gekoppeld zijn aan jouw Apple ID. Stuur je iemand via Berichten een linkje naar het alternatieve sociale netwerk Mastodon, dan zie je een voorvertoning. In de app Tips vind je ook handleidingen voor andere Apple-apparaten, naast je iPhone.