Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Deel herinneringen met de Gedeelde­ iCloud-fotobibliotheek

Met de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek deel je foto’s en video’s met familie en vrienden op één overzichtelijke plek. Dit is hoe het werkt.
Gedeelde iCloud-fotobibliotheek
Icon voor iCloud
iCloud
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
20 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Met de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek voor de iPhone, iPad en Mac deel je eenvoudig foto’s en video’s met maximaal vijf anderen. Veel mensen zullen het instellen voor hun gezin, maar het is ook mogelijk om met anderen een fotobibliotheek te delen. Alle leden kunnen foto’s toevoegen, bewerken of verwijderen. Deel al je foto’s of beperk je tot een (slimme) selectie. Wij laten zien hoe het werkt!

Even dit vooraf

Voordat je zo’n Gedeelde iCloud-fotobibliotheek inricht, is het goed om rekening te houden met de volgende zaken:

  • Je deelt je fotobibliotheek met maximaal vijf anderen. Die hoeven géén deel uit te maken van je gezinsleden in ‘Delen met gezin’.
  • Je kunt maar deelnemen aan één gedeelde fotobibliotheek. Wees er dus zuinig op. Het is meer geschikt voor je familiefoto’s dan voor de foto’s van een dagje Efteling met collega’s.
  • Maak jij de fotobibliotheek aan? Dan ben jij degene die voor de iCloud-opslag zorgt.
  • Iedereen heeft dezelfde bevoegdheden en kan foto’s toevoegen, bewerken of verwijderen. Ook bijschriften en sleutelwoorden worden gesynchroniseerd. De Gedeelde fotobibliotheek ziet er bij iedereen hetzelfde uit.
  • Je hebt ten minste iOS 16.1, iPadOS 16.1 of macOS Ventura of hoger nodig, plus iCloud-foto’s moet zijn ingeschakeld.

Een gedeelde bibliotheek aanmaken

Tijdens de configuratie nodig je de leden van je bibliotheek uit. Ook bepaal je welke van je al eerder gemaakte foto’s worden verplaatst naar de gedeelde bieb. Deze vormen dan de basis van je bibliotheek. Later komen daar nog foto’s bij.

1 Instellingen

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Open de app Instellingen en tik op ‘Foto’s’. De schakelaar achter iCloud-foto’s moet op groen staan. Is dat het geval, tik dan op ‘Gedeelde bibliotheek’ en in het volgende scherm op ‘Aan de slag’.

2 Voeg deelnemers toe

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

In dit scherm kun je deelnemers voor je Gedeelde iCloud-fotobibliotheek uitnodigen, maximaal vijf. Later toevoegen mag ook en je kunt ook altijd nog extra personen toevoegen.

 

3 Foto’s verplaatsen

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Geef aan welke foto’s er in de Gedeelde bibliotheek gezet moeten worden. ‘Al mijn foto’s en video’s’ of ‘Kies handmatig’ spreken voor zich. Wij kiezen echter de middelste optie, voor een meer persoonlijke aanpak.

4 Momenten samen

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Foto’s met de genodigden worden al toegevoegd, je kunt extra personen toevoegen. Je iPhone selecteert foto’s van momenten die jullie samen beleefd hebben, zoals vakanties en etentjes. Dus niet uitsluitend foto’s van gezichten.

5 Specifieke begindatum

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Wil je al je foto’s van momenten samen delen? Of beperk je je liever tot foto’s vanaf een specifieke begindatum? Geef het aan via dit kalendertje. Je ziet om hoeveel foto’s het gaat in totaal.

6 Voordat je deelt

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

In dit scherm zie je de ‘specificaties’ van je bibliotheek. Hoeveel foto’s en video’s? Met wie? Vanaf wanneer? Om het helemaal concreet te maken, tik je op ‘Bekijk voorvertoning’.

7 Voorvertoning

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Je bekijkt nu een voorbeeld van de Gedeelde bibliotheek. Alle knoppen werken, dus je kunt eventueel al experimenteren met je bibliotheek. Tevreden met wat je ziet? Tik dan op ‘Ga door’.

8 Nodig uit

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

In dit laatste venster wordt alles nog eens samengevat. Klik op ‘Nodig uit via Berichten’ om de uitnodiging te versturen en voeg eventueel nog een tekstje toe.

Nieuwe foto’s delen

De basis voor je Gedeelde iCloud-foto­bibliotheek is gelegd. Wat gebeurt er nu met je toekomstige foto’s? Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij in eerste instantie enigszins in verwarring waren. Je zou denken dat de keuze die je bij stap 3 hebt gemaakt, ook van toepassing is op foto’s die je vanaf nu maakt. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor het delen van ál je foto’s, dan verwacht je dat in het vervolg al je nieuwe foto’s in de bieb worden gezet.

Maar nee: dat is niet hoe het gaat. De bieb zoals je die nu hebt ingericht, is de basis en van daaruit werk je verder. Hieronder gaan we in op de opties die je hebt.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

1 Deel via camera

Heb je de Gedeelde fotobibliotheek geactiveerd en maak je een foto waarvan je meteen al weet dat je die wilt delen? Dan kan dat al direct vanuit de app Camera. Hoe, dat lees je verderop in dit artikel.

2 Deel automatisch

Foto’s automatisch delen is mogelijk als leden van je fotobibliotheek in de buurt zijn – je iPhone detecteert dat dan en maakt verbinding via bluetooth. Als je dit wilt, tik je op ‘Deel automatisch’.

3 Deel alleen handmatig

Houd je het liever helemaal zelf in de hand, kies dan voor ‘Deel alleen handmatig’. Je kunt foto’s altijd zelf toevoegen, zie stap 4 van de rondleiding bij ‘Een rondleiding voor je gedeelde bibliotheek’.

4 Suggesties van Apple

Het tabblad ‘Voor jou’ in Foto’s suggereert foto’s die je misschien wilt toevoegen aan je gedeelde bibliotheek. Hoewel onze bibliotheek gebaseerd op persoonlijke momenten heel compleet leek, duikt er zo af en toe toch iets extra’s uit het verleden op. Liever geen suggesties? Via ‘Instellingen>Foto’s>Gedeelde bibliotheek’ zet je ‘Suggesties voor gedeelde bibliotheek’ uit.

5 Verander je keuze

Wat je ook kiest: je kunt je keuze op een later moment altijd nog aanpassen via Instellingen. Ga naar ‘Foto’s>Gedeelde bibliotheek>Delen via camera’. Hier vind je overigens ook nog een interessante extra optie: ‘Deel wanneer je thuis bent’. Thuis gemaakte foto’s belanden dan altijd in de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek.

Ondertussen bij de andere deelnemers

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

De ontvanger krijgt de uitnodiging in Berichten en kan daar dan op tikken of klikken. De uitnodiging verschijnt verder ook in de app Foto’s, in de vorm van een banner op de Voor jou-tab. Als de ontvanger de uitnodiging accepteert, doorloopt hij dezelfde stappen als jij eerder al deed.

Ook de ontvanger kan dus aangeven welke van zijn foto’s hij in de Gedeelde bibliotheek wil zetten: alles, een handmatige selectie of een selectie gebaseerd op momenten met personen. En de ontvanger kan eerst een voorvertoning van de bibliotheek bekijken voordat hij lid wordt. Is alles goed gegaan? Dan krijg jij daarvan ook een melding.

En op de Mac?

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Wij richten onze Gedeelde iCloud-fotobibliotheek in vanaf de iPhone, omdat je daarmee nu eenmaal je foto’s maakt. Maar je kunt net zo goed starten op je Mac. Open de app Foto’s en klik in de menubalk op ‘Foto’s>Instellingen’. Via het tabblad ‘Gedeelde bibliotheek’ kun je aan de slag.

Een rondleiding door je gedeelde bibliotheek

Wanneer je een Gedeelde iCloud-fotobibliotheek hebt waarvan iemand anders lid is geworden, ziet de app Foto’s er nét even anders uit. De verschillen zijn subtiel: wij laten je zien wat er nieuw is.

1 Switchen

ftr_foto_146

In feite heb je nu twee foto­bibliotheken: je persoonlijke en de gedeelde. Welke je ziet, bepaal je via de bol met de drie puntjes: kies voor beide bibliotheken, je Persoonlijke bibliotheek of de Gedeelde bibliotheek. Op de Mac staat de knop om te wisselen linksboven.

 

2 Badge voor Gedeelde bibliotheek

ftr_foto_146

In de weergave met beide bibliotheken of de Gedeelde bibliotheek zijn gedeelde foto’s gemarkeerd met een badge met twee poppetjes. Deze badge verwijder je via de knop rechtsboven en ‘Badge voor gedeelde bibliotheek’.

3 Toch liever persoonlijk?

ftr_foto_146

Staat een foto die jij gemaakt hebt in de Gedeelde bibliotheek, maar houd je hem liever privé? Open die foto dan, tik rechtsboven op de twee poppetjes en op ‘Verplaats naar persoonlijke bibliotheek’.

4 Of persoonlijke foto’s delen

ftr_foto_146

Andersom kan ook: bij foto’s in je persoonlijke bibliotheek tik je rechtsboven op het poppetje en ‘Verplaats naar gedeelde bibliotheek’, zodat alle leden deze kunnen zien.

Verplaatsen van foto’s

Heb je veel foto’s die je wilt verplaatsen van de ene naar de andere bibliotheek? Ga naar ‘Alle foto’s’ en open via de knop met de drie puntjes je Persoonlijke óf Gedeelde bibliotheek. Tik op ‘Selecteer’ en vink de te verplaatsen foto’s aan. Bij de laatste foto houd je je vinger wat langer op het scherm – de geselecteerde foto’s worden dan gestapeld. In het menu kies je voor ‘Verplaats naar gedeelde/persoonlijke bibliotheek’.

Verwijder de gedeelde bibliotheek

Misschien heb je op een gegeven moment genoeg van je gedeelde bibliotheek: dan kun je hem ook weer verwijderen. Je verwijdert de bibliotheek, maar niet de inhoud ervan. Bij ons duurde het overigens heel lang voordat alles weer bij het oude was en daarbij leek onze persoonlijke bibliotheek even akelig leeg. Maar wees gerust: we hebben het proces inmiddels enkele keren getest en hebben alle duizend foto’s van onze hond nog.

1 Sluit de bibliotheek

ftr_foto_146

Een Gedeelde iCloud-fotobibliotheek sluiten gaat nog sneller dan het openen ervan. Ga naar ‘Instellingen>Foto’s>Gedeelde bibliotheek’ en tik op ‘Verwijder gedeelde bibliotheek’.

2 Wat wil je bewaren?

ftr_foto_146

Je kunt onderdelen uit de gedeelde bieb bewaren en toevoegen aan je eigen bibliotheek. Bij ‘Behoud alles’ belanden foto’s van alle leden in jouw bibliotheek, maar je kunt ook kiezen voor alleen je eigen foto’s. Tik twee keer op ‘Verwijder gedeelde bibliotheek’.

3 Minder rigoureus: deelnemer verwijderen

ftr_foto_146

Misschien wil je je gedeelde bibliotheek behouden, maar er één of enkele deelnemers uit verwijderen. Ga naar ‘Instellingen>Foto’s>Gedeelde bibliotheek’, tik op de deelnemer die je wilt verwijderen en daarna op ‘Verwijder uit gedeelde bibliotheek’.

Deel foto’s direct vanuit de camera

ftr_foto_146

Heb je de Gedeelde fotobibliotheek geactiveerd, dan verschijnt er linksboven in de camera een nieuwe knop. Weet je vooraf al dat de foto die je gaat maken linea recta naar de Gedeelde fotobibliotheek mag? Dan moet deze knop geel zijn. Met één tik verander je het weer in je Persoonlijke bibliotheek: het icoon is dan uitgegrijsd en doorgestreept.

Als je wisselt, maakt een labeltje bovenaan in de zoeker nog eens duidelijk in welke modus je zit. Vind je het maar niks? Via ‘Instellingen>Foto’s>Ge­­­deelde bibliotheek’ zet je ‘Delen via Camera’ weer uit. 

Allemaal dezelfde rechten

Alle leden van de Gedeelde iCloud-foto­bibliotheek hebben gelijke rechten. Iedereen kan foto’s toevoegen, bewerken, van bijschriften voorzien en verwijderen. Daar moet iedereen in de bibliotheek zich van bewust zijn. Heb jij een foto tot in detail bewerkt, maakt de ander dat met één druk op de knop weer ongedaan. Of erger nog: foto’s belanden in de prullenbak.

Gelukkig stuurt Apple je in dat laatste geval wél een melding. Niet direct, maar zoals Apple zegt, ‘regelmatig’. Je kunt deze foto dan terughalen via de tab ‘Albums’ in de app Foto’s: kijk hier onder ‘Recent verwijderd’. Vertrouw je de andere leden blind? Zet deze meldingen dan gerust uit via ‘Instellingen>Foto’s>Gedeelde bibliotheek’ – zet de schakelaar achter ‘Verwijder meldingen’ op grijs.