Deel herinneringen met de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek
Ontdek alle geheimen van iOS en Apple Intelligence
Gedeelde iCloud-fotobibliotheek
Met de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek voor de iPhone, iPad en Mac deel je eenvoudig foto’s en video’s met maximaal 5 anderen. Veel mensen zullen het instellen voor hun gezin, maar het is ook mogelijk om met anderen een fotobibliotheek te delen. Alle leden kunnen foto’s toevoegen, bewerken of verwijderen. Deel al je foto’s of beperk je tot een (slimme) selectie. Wij laten zien hoe het werkt!
Voordat je zo’n Gedeelde iCloud-fotobibliotheek inricht, is het goed om rekening te houden met de volgende zaken:
-
- Je deelt je fotobibliotheek met maximaal vijf anderen. Die hoeven géén deel uit te maken van je gezinsleden in ‘Delen met gezin’.
- Je kunt maar deelnemen aan één gedeelde fotobibliotheek. Wees er dus zuinig op. Het is meer geschikt voor je familiefoto’s dan voor de foto’s van een dagje Efteling met collega’s.
- Maak jij de fotobibliotheek aan? Dan ben jij degene die voor de iCloud-opslag zorgt.
- Iedereen heeft dezelfde bevoegdheden en kan foto’s toevoegen, bewerken of verwijderen. Ook bijschriften en sleutelwoorden worden gesynchroniseerd. De Gedeelde fotobibliotheek ziet er bij iedereen hetzelfde uit.
Een gedeelde bibliotheek aanmaken
-
1Instellingen
Open de app Instellingen en tik op ‘Apps> Foto’s’. De schakelaar achter iCloud-foto’s moet op groen staan. Is dat het geval, tik dan op ‘Gedeelde bibliotheek’ en in het volgende scherm op ‘Aan de slag’.
-
2Voeg deelnemers toe
In dit scherm kun je deelnemers voor je Gedeelde iCloud-fotobibliotheek uitnodigen, maximaal vijf. Later toevoegen mag ook en je kunt ook altijd nog extra personen toevoegen.
-
3Foto’s verplaatsen
Geef aan welke foto’s er in de Gedeelde bibliotheek gezet moeten worden. ‘Al mijn foto’s en video’s’ of ‘Kies handmatig’ spreken voor zich. Wij kiezen echter de middelste optie, voor een meer persoonlijke aanpak.
-
4Momenten samen
Foto’s met de genodigden worden al toegevoegd, je kunt extra personen toevoegen. Je iPhone selecteert foto’s van momenten die jullie samen beleefd hebben, zoals vakanties en etentjes. Dus niet uitsluitend foto’s van gezichten.
-
5Specifieke begindatum
Wil je al je foto’s van momenten samen delen? Of beperk je je liever tot foto’s vanaf een specifieke begindatum? Geef het aan via dit kalendertje. Je ziet om hoeveel foto’s het gaat in totaal.
-
6Voordat je deelt
In dit scherm zie je de ‘specificaties’ van je bibliotheek. Hoeveel foto’s en video’s? Met wie? Vanaf wanneer? Om het helemaal concreet te maken, tik je op ‘Bekijk voorvertoning’.
-
7Voorvertoning
Je bekijkt nu een voorbeeld van de Gedeelde bibliotheek. Alle knoppen werken, dus je kunt eventueel al experimenteren met je bibliotheek. Tevreden met wat je ziet? Tik dan op ‘Ga door’.
-
8Nodig uit
In dit laatste venster wordt alles nog eens samengevat. Klik op ‘Nodig uit via Berichten’ om de uitnodiging te versturen en voeg eventueel nog een tekstje toe.
Net even anders bekeken
-
1Ondertussen bij de andere deelnemers
De ontvanger krijgt de uitnodiging in Berichten en kan daar dan op tikken of klikken. De uitnodiging verschijnt verder ook in de app Foto’s, in de vorm van een banner op de Verzamelingen-tab. Als de ontvanger de uitnodiging accepteert, doorloopt hij dezelfde stappen als jij eerder al deed.
Ook de ontvanger kan dus aangeven welke van zijn foto’s hij in de Gedeelde bibliotheek wil zetten: alles, een handmatige selectie of een selectie gebaseerd op momenten met personen. En de ontvanger kan eerst een voorvertoning van de bibliotheek bekijken voordat hij lid wordt. Is alles goed gegaan? Dan krijg jij daarvan ook een melding.
-
2En op de Mac?
Wij richten onze Gedeelde iCloud-fotobibliotheek in vanaf de iPhone, omdat je daarmee nu eenmaal je foto’s maakt. Maar je kunt net zo goed starten op je Mac. Open de app Foto’s en klik in de menubalk op ‘Foto’s>Instellingen’. Via het tabblad ‘Gedeelde bibliotheek’ kun je aan de slag.
Een rondleiding door je gedeelde bibliotheek
Wanneer je een Gedeelde iCloud-fotobibliotheek hebt waarvan iemand anders lid is geworden, ziet de app Foto’s er nét even anders uit. De verschillen zijn subtiel: wij laten je zien wat er nieuw is.
-
1Switchen
In feite heb je nu twee fotobibliotheken: je persoonlijke en de gedeelde. Welke je ziet, bepaal je via de bol met de drie streepjes: tik op ‘Bibliotheekweergave’ en kies tussen ‘Beide bibliotheken’, je ‘Persoonlijke bibliotheek’ of de ‘Gedeelde bibliotheek’. Op de Mac staat de knop om te wisselen midden boven.
-
2Badge voor Gedeelde bibliotheek
In de weergave met beide bibliotheken of de Gedeelde bibliotheek zijn gedeelde foto’s gemarkeerd met een badge met twee poppetjes. Deze badge verwijder je via de knop rechtsboven en ‘Weergaveopties> Badge voor gedeelde bibliotheek’.
-
3Toch liever persoonlijk?
Staat een foto die jij gemaakt hebt in de Gedeelde bibliotheek, maar houd je hem liever privé? Open die foto dan, tik rechtsboven op de drie puntjes en op ‘Verplaats naar> Persoonlijke bibliotheek’.
-
4Of Persoonlijke foto’s delen
Andersom kan ook: bij foto’s in je persoonlijke bibliotheek tik je rechtsboven op de drie puntjes en ‘Verplaats naar> Gedeelde bibliotheek’, zodat alle leden deze kunnen zien.
-
5Verplaatsen van foto’s
Heb je veel foto’s die je wilt verplaatsen van de ene naar de andere bibliotheek? Ga naar ‘Alle foto’s’ en open via de knop met de drie puntjes je Persoonlijke óf Gedeelde bibliotheek. Tik op ‘Selecteer’ en vink de te verplaatsen foto’s aan. Bij de laatste foto houd je je vinger wat langer op het scherm – de geselecteerde foto’s worden dan gestapeld. In het menu kies je voor ‘Verplaats naar> Gedeelde/Persoonlijke bibliotheek’.
-
6Deel foto’s direct vanuit de camera
Heb je de Gedeelde fotobibliotheek geactiveerd, dan verschijnt er midden boven in de camera een nieuwe knop. Weet je vooraf al dat de foto die je gaat maken linea recta naar de Gedeelde fotobibliotheek mag? Dan moet deze knop geel zijn. Met één tik verander je het weer in je Persoonlijke bibliotheek: het icoon is dan uitgegrijsd en doorgestreept.
Als je wisselt, maakt een labeltje bovenaan in de zoeker nog eens duidelijk in welke modus je zit. Vind je het maar niks? Via ‘Instellingen>Apps>Foto’s>Gedeelde bibliotheek>Delen via camera’ zet je ‘Delen via Camera’ weer uit.
Verwijder de gedeelde bibliotheek
Misschien heb je op een gegeven moment genoeg van je gedeelde bibliotheek: dan kun je hem ook weer verwijderen. Je verwijdert de bibliotheek, maar niet de inhoud ervan. Bij ons duurde het overigens heel lang voordat alles weer bij het oude was en daarbij leek onze persoonlijke bibliotheek even akelig leeg. Maar wees gerust: we hebben het proces inmiddels enkele keren getest en hebben alle duizend foto’s van onze hond nog.
-
1Sluit de bibliotheek
Een Gedeelde iCloud-fotobibliotheek sluiten gaat nog sneller dan het openen ervan. Ga naar ‘Instellingen>Apps>Foto’s>Gedeelde bibliotheek’ en tik op ‘Verwijder gedeelde bibliotheek’.
-
2Wat wil je bewaren?
Je kunt onderdelen uit de gedeelde bieb bewaren en toevoegen aan je eigen bibliotheek. Bij ‘Behoud alles’ belanden foto’s van alle leden in jouw bibliotheek, maar je kunt ook kiezen voor alleen je eigen foto’s. Tik twee keer op ‘Verwijder gedeelde bibliotheek’.
-
3Minder rigoureus: deelnemer verwijderen
Misschien wil je je gedeelde bibliotheek behouden, maar er één of enkele deelnemers uit verwijderen. Ga naar ‘Instellingen>Apps>Foto’s>Gedeelde bibliotheek’, tik op de deelnemer die je wilt verwijderen en daarna helemaal onderaan op ‘Verwijder uit gedeelde bibliotheek’.
Alle leden van de Gedeelde iCloud-fotobibliotheek hebben gelijke rechten. Iedereen kan foto’s toevoegen, bewerken, van bijschriften voorzien en verwijderen. Daar moet iedereen in de bibliotheek zich van bewust zijn. Heb jij een foto tot in detail bewerkt, maakt de ander dat met één druk op de knop weer ongedaan. Of erger nog: foto’s belanden in de prullenbak.
Gelukkig stuurt Apple je in dat laatste geval wél een melding. Niet direct, maar zoals Apple zegt, ‘regelmatig’. Je kunt deze foto dan terughalen via de tab ‘Verzamelingen’ in de app Foto’s: kijk hier onder ‘Andere’ bij ‘Recent verwijderd’. Vertrouw je de andere leden blind? Zet deze meldingen dan gerust uit via ‘Instellingen>Apps>Foto’s>Gedeelde bibliotheek’ – zet de schakelaar achter ‘Verwijder meldingen’ op grijs.
