Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Zo gebruik je de nieuwe iPhone-functie SOS-noodmelding via satelliet

SOS-noodmelding iPhone
iOS 16
iPhone 14
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

De iPhone heeft een nieuwe functie die je leven kan redden: SOS-noodmelding via satelliet. Zit je in een afgelegen gebied zonder wifi of mobiel bereik en is er sprake van een noodgeval, dan kun je hiermee alsnog contact opnemen met de hulpdiensten. En de functie is – dankzij de release van iOS 16.4 – vanaf vandaag ook beschikbaar in Nederland en België. Hieronder laten we zien hoe het werkt, met behulp van de demo-modus.

SOS-noodmelding iPhone

iOS 16.4: SOS-noodmelding via satelliet

Eind 2022 – tijdens het Apple-event van de iPhone 14 – kondigde Apple ‘SOS-noodmelding via satelliet’ aan. Met deze levensreddende functie kun je in geval van nood altijd en overal contact opnemen met de hulpdiensten, zelfs als je geen mobiel bereik of internetverbinding hebt. Althans, je hebt er wel een iPhone 14 (Plus) of iPhone 14 Pro (Max) voor nodig.

Zodra je de functie activeert en verbinding met een satelliet hebt, stelt je iPhone wat korte vragen over je huidige situatie. Zo vertel je onder andere wat je locatie is en wat er aan de hand is. Alle antwoorden worden vervolgens samen met je Medische ID opgestuurd naar de lokale hulpdiensten. Zij zullen je dan zo snel mogelijk te hulp staan.

Hoewel de functie na de aankondiging slechts in een beperkt aantal landen beschikbaar was, is SOS-noodmelding via satelliet sinds vandaag ook beschikbaar in Nederland en België. Dit met dank aan de release van iOS 16.4. Deze software-update installeer je via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Heb je de update uitgevoerd? Ontdek hieronder dan hoe de functie werkt.

1 Demo voor noodmelding

SOS-noodmelding iPhone

Apple weet natuurlijk dat iedereen met een iPhone graag de functie SOS-noodmelding via satelliet wil uitproberen. Daarom heeft het bedrijf een speciale demo-­modus gemaakt, zodat de hulpdiensten niet overspoeld worden met zinloze noodmeldingen. Deze vind je in ‘Instellingen>SOS-noodmelding>Probeer demo uit’.

Om deze demo uit te proberen, moet je wel in een land zijn waar de functie beschikbaar is. Op moment van schrijven is SOS-noodmelding via satelliet eindelijk te gebruiken in Nederland en België, met dank aan de release van iOS 16.4. Maar het werkt ook in andere Europese landen, waaronder Oostenrijk, Italië, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Ierland en het ­Verenigd Koninkrijk.

2 Uitleg en start

SOS-noodmelding iPhone

Eerst volgt wat uitleg over SOS-noodmelding. Tik daarna op ‘Test satellietverbinding’ – de demo begint! Je eerste opdracht: zoek een ­­­vrij zicht op de lucht. Logisch, want je iPhone heeft­­­­­­­­ een directe verbinding met een satelliet nodig.

3 Gevonden

SOS-noodmelding iPhone

Op een gegeven moment verschijnt er een bewegend satelliet-icoontje. Probeer dit samen te laten vallen met het zichtveld dat je op het scherm ziet. Wij vonden een satelliet net boven de horizon, maar ook pal boven je is mogelijk.

4 Verbonden

SOS-noodmelding iPhone

Zodra je verbinding hebt, kleurt de radar gedeeltelijk groen. Wordt het signaal geblokkeerd, dan krijg je een gele foutmelding en moet je het opnieuw proberen. Blijf richten op de satelliet, tot het scherm verandert.

5 Chatten?

SOS-noodmelding iPhone

Je komt in een weergave terecht die lijkt op de Berichten-app van Apple. Je locatie, Medische ID en een vragenlijst over het noodgeval zijn al doorgestuurd. Als je SOS-contactpersonen hebt ingesteld, krijgen zij ook bericht.

6 Vragen

ws_satelliet_146

De hulpdiensten stellen nu wat vragen­­­­. Be­­­­­­­­­­­­­ant­­­woord ze zo gedetailleerd als nodig, maar ook zo­­­­­­ kort mogelijk. Blijf je iPhone op de satelliet richten om berichten te versturen en ontvangen. Bovenaan zie je een weergave van diens locatie.

7 Einde van het gesprek

ws_satelliet_146

Na in totaal drie vragen wordt de demo automatisch beëindigd. Wil je het nog een keer proberen, dan tik je op ‘Begin opnieuw’. Anders kies je ‘Beëindig demo’ en wordt je mobiele netwerk weer geactiveerd.

8 Echt noodgeval

ws_satelliet_146

Bij een echt noodgeval gebruik je uiteraard niet de demo. Doe in dat geval eerst een poging om de huldiensten via 112 te bereiken. Gebeurt er niets? Kies voor ‘Sms bij noodgeval via satelliet’. Je belandt nu in dezelfde satelliet-modus.

Locatie delen via Zoek mijn

Via de app Zoek mijn is het ook mogelijk om je locatie via satelliet te delen. Open de tab ‘Ik’ en kies voor ‘Stuur mijn locatie>­Mijn locatie via satelliet’. Vervolgens maak je weer verbinding met de satelliet. Mensen met wie je je locatie gedeeld hebt, zien in Zoek mijn dat jij geen mobiel netwerk hebt en dat je locatie via satelliet is gedeeld.

Meer over iOS 16.4

Naast SOS-noodmelding via satelliet heeft iOS 16.4 nog veel meer vernieuwingen naar je iPhone gebracht. Zo kun je de functie Stemisolatie nu ook gebruiken tijdens een ‘regulier’ telefoongesprek, dus niet alleen terwijl je via internet belt. En er zijn maar liefst 21 nieuwe emoji’s om je berichten wat op te fleuren. Maar er is nog veel meer, dus ontdek gauw wat iOS 16.4 te bieden heeft.

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over nieuwe updates en functies? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!