Apple brengt Apple Music Classical uit: hierom is de nieuwe app onmisbaar
Apple Music Classical is een feit: na anderhalf jaar wachten is Apple’s nieuwe app voor klassieke muziek eindelijk gelanceerd. Hierom wil je hem hebben!
Apple Music Classical
Om Apple Music Classical te begrijpen, moeten we even terug naar 2021. In augustus van dat jaar kondigde Apple aan Primephonic te hebben overgenomen, een streamingdienst die specifiek gericht was op klassieke muziek. Nu klinkt dat misschien wat verwarrend: waarom zou Apple zo’n dienst overnemen, als ze op Apple Music al zowat alle klassieke muziek aanbieden?
Dit heeft met name te maken met de zoekfuncties van Primephonic. In de normale Muziek-app is het bijzonder lastig om te zoeken naar een specifieke uitvoering van een stuk, composities met een bepaald instrument, of muziek uit een specifieke periode. Primephonic loste dit probleem op met een véél betere manier om klassieke te zoeken en filteren, en Apple wou dit graag in Apple Music integreren.
Apple Music Classical downloaden
We hebben er weliswaar anderhalf jaar op moeten wachten, maar nu is het eindelijk zover: Apple Music Classical is een feit, en het brengt de zoekfunctie van Primephonic naar Apple’s eigen muziekdienst. Apple Music Classical is als losse app beschikbaar in de App Store, en het maakt gewoon deel uit van het normale Apple Music-abonnement – er zijn dus geen extra kosten.
Bekijk Apple Music Classical in de App Store
kooptip
De iPhone 15 Pro nu tot €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
De app is op dit moment alleen beschikbaar voor iPhones met iOS 15.4 of nieuwer. De iPad en Mac krijgen de app vermoedelijk op een later moment.
Zo gebruik je de app
Bij Apple Music Classical zijn met name de tabbladen ‘Luister nu’ en ‘Ontdek’ van belang. In het ‘Luister nu’-tabblad krijg je onder andere persoonlijke aanbevelingen, die rekening houden met de klassieke muziek die je al hebt geluisterd in de normale Apple Music-app. In ‘Ontdek’ kun je klassieke muziek zoeken op componist, muziekperiode, genre, dirigent, orkest, solist, ensemble, koor of instrument. Bovendien vind je hier de wereld aan afspeellijsten, bijvoorbeeld voor een bepaalde stemming of periode.
Naast ‘Luister nu’ vind je je bibliotheek. Albums, losse opnames of afspeellijsten die je toevoegt met de ‘+’ komen hier terecht. In tegenstelling tot de normale Muziek-app hoeft de functie ‘Synchroniseer bibliotheek’ (Instellingen>Muziek) niet aan te staan om muziekaan de bibliotheek toe te voegen.
Meer Apple Music-tips?
Wil je meer tips voor het gebruik van Apple Music? Lees dan onze andere artikelen – en abonneer je onderaan op onze wekelijkse nieuwsbrief om toekomstige tips en nieuws direct in je mailbox te ontvangen.
- Zo krijg je Apple Music 3 (!) maanden gratis
- Waarom je Dolby Atmos op Apple Music écht moet proberen
- Apple Music Sing: zing mee met Apple’s nieuwe karaoke-functie
Geen ondersteuning voor de ipad. Klein schermpje 🙁
Dat ziet er op de IPad inderdaad niet uit. Wachten op IPadOS 16.5 🥺
Overigens, het ziet er op de IPhone geweldig goed uit. Voor de liefhebbers van klassieke muziek is het echt een verrijking.
Hoe laat ik mijn HomePod ( eerste editie ) liedjes uit Apple Music classical afspelen? Als ik naar een liedje of playlist vraag zegt Siri dat hij/zij het niet erkend of kan vinden.