Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

10 veelvoorkomende iOS 12 problemen (en de oplossingen)

Auteur: Laura Grootaarts
22 reacties
iOS 12 bèta 11


Lees verder na de advertentie

Vorige maand is iOS 12 verschenen. Het nieuwe besturingssysteem zorgt voor heel veel nieuwe functies op je iPhone, iPad en iPod touch. Maar ondanks dat iOS 12 in de zomer uitgebreid getest is met een record aantal bèta’s, gaat niet alles helemaal perfect. Soms betreft het nog echte foutjes, in andere gevallen gaat het om denkkronkels van Apple. Hieronder beschrijven we een aantal iOS 12 problemen (en helpen we je om ze op te lossen).

1. Ik zie de nieuwe app Meten niet

meten iOS 12

iOS 12 heeft een nieuwe app, Meten, die je helpt om objecten en voorwerpen in de echte wereld vrij nauwkeurig te meten. Verschijnt de app niet op je thuisscherm? Dan heb je waarschijnlijk een oudere iPhone. Meten werkt op basis van augmented reality, en de processor van de iPhone 5s en iPhone 6 (Plus) is hiervoor te traag, ook al zijn ze voor de rest prima geschikt voor iOS 12. Heb je een nieuwere iPhone en zie je de app ook niet? Download Meten gratis in de App Store.


kooptip

2. Ik zie de nieuwe app Opdrachten niet

Opdrachten iOS 12 problemen

Met de nieuwe iOS 12-app Opdrachten kun je takenreeksen opstellen die je iPhone in het vervolg dan automatisch uitvoert. Zeg bijvoorbeeld, ‘Ik ga naar huis’, en de iPhone berekent hoelang dat duurt en stuurt je partner ook meteen een berichtje waarin staat hoe laat je thuis bent. De Opdrachten-app staat niet automatisch op je iPhone nadat je iOS 12 geïnstalleerd hebt: je moet de app zelf nog downloaden in de App Store. Het is eigenlijk een update van de door Apple overgenomen app Workflow. Download Opdrachten in de App Store.

3. iPhone opladen lukt niet meer

Je legt je iPhone aan het infuus, het scherm licht op en je toestel begint met opladen … Of toch niet. Vooral de iPhone XS (Max) heeft met het probleem te maken. De oplossing is vooralsnog dat je het kabeltje inplugt als het scherm actief is. Verder is het nu wachten op een update van Apple. Het is een van de grootste iOS 12 problemen, maar waarschijnlijk is het ook opgelost als straks iOS 12.1 verschijnt. Update: het probleem is verholpen met iOS 12.0.1.

4. Mijn iMessage-berichten belanden bij de verkeerde persoon

Je stuurt iets naar persoon A, en het komt uit bij persoon B – veel iMessage-gebruikers overkwam het de laatste weken. Het gaat vooral mis met mensen die een familierelatie hebben: vaders, moeders, kinderen, broertjes, zusjes, echtgenoten, opa’s en oma’s.

Het heeft alles te maken met het nieuwe stroomlijnen van berichten in iMessage. Het idee is dat berichten samen in één gesprek gebundeld worden als een contactpersoon verschillende telefoonnummers en mail-adressen gebruikt. Het probleem is dat Apple zich baseert op het Apple ID en ervan uitgaat dat dit strikt persoonlijk is. Maar veel gezinnen delen één enkel Apple ID. De oplossing? Iedereen een eigen Apple ID. Om aankopen en opslagruimte dan alsnog te delen, kun je gebruikmaken van Delen met gezin.

5. Het Bedieningspaneel op de iPad is weg

Bedieningspaneel iPad iOS 12

Het is niet weg, het Bedieningspaneel zit op een andere plek. En je moet ook een ander gebaar gebruiken om het te openen: veeg vanaf de rechterbovenhoek naar beneden. De iPad heeft een aantal nieuwe veegbewegingen gekregen die we ook al kennen van de iPhone X, waarschijnlijk komt er dit najaar een nieuwe iPad Pro uit die ook heel veel lijkt op deze iPhone. iOS 12 is daar al helemaal op ingesteld.

6. Mijn batterij is snel leeg

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: na iedere grote iOS-release wordt er online volop geklaagd over batterijen die supersnel leeg zijn. De oorzaken kunnen legio zijn. Na een update is iOS 12 achter de schermen druk bezig om alles goed in te regelen. Apps van derde partijen zijn soms nog niet helemaal geschikt voor het nieuwe besturingssysteem en slurpen de accu leeg. Maar het kan ook zomaar zijn dat je zelf onbewust drukker met je iPhone bezig bent, om alle nieuwe iOS 12-functies uit te proberen. Wat het ook is: lees onze tips om je batterijverbruik in te dammen.

7. Ik kan geen groepsgesprek voeren in FaceTime

Dat klopt. Apple heeft groepsgesprekken in FaceTime aangekondigd tijdens de WWDC-keynote in juni. Je zou met tot maar liefst 32 mensen tegelijk in gesprek kunnen. Maar in september bleek dat de nieuwe functie nog niet klaar was voor release. We verwachten de nieuwe functie nu in de aanstaande iOS-update: iOS 12.1. Mogelijk kun je er deze maand nog gebruik van maken.

8. Bluetooth-verbinding is niet zichtbaar

Het bluetooth-icoon is verdwenen, zelfs als bluetooth gewoon aan staat. Je gaat het symbooltje niet meer zien in de statusbalk. Het is zelfs verdwenen uit Apple’s overzicht van statussymbolen op de iPhone. Het enige wat je nog ziet, is een koptelefoontje als je iPhone gekoppeld is met een bluetooth-koptelefoon of een batterijtje om de acculading van een bluetooth-apparaat weer te geven. Via het Bedieningspaneel check je snel of bluetooth actief is – het icoon is dan blauw.

9. Een app doet het niet meer

Kijk eerst even in de App Store om te controleren of de app een update heeft. Vaak verhelpt deze de problemen. Is je app up-to-date? Dan kan het helpen om je iPhone helemaal uit en dan weer aan te zetten. Of om de app te verwijderen en weer opnieuw te downloaden. Apps van kleine ontwikkelaars zijn wellicht nog niet geoptimaliseerd voor iOS 12, waarschijnlijk volgt er in de toekomst een update.

10. Mijn kinderen omzeilen de Schermtijd-limieten

schermtijd iOS 12

Ja, zo zijn ze. Gefeliciteerd, je hebt een slim en creatief kind. Veel ouders melden hoe inventief hun kinderen zijn bij het ontwijken van Schermtijd: dit is hoe ze dat doen. Schermtijd is dan ook slechts een hulpmiddel om het iPhone- of iPadgebruik van je kroost aan banden te leggen, waterdicht is het systeem niet. Je zult dus moeten blijven opvoeden …