Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Een meetlint heb je niet per se nodig, want met de app Meten meet je de wereld om je heen.

Lees verder na de advertentie

De Meten-app werd door Apple geïntroduceerd in iOS 12. De app maakt gebruik van augmented reality (AR) technologie om metingen uit te voeren met de iPhone of iPad. Zo weet je hoe lang die muur in je huiskamer is en of die nieuwe kast daar wel past. Hoe de app precies werkt, leggen we hieronder uit.

1. Kalibreren

meten iOS 12

Open de app Meten. Hoogstwaarschijnlijk geeft de app aan dat-ie nog gekalibreerd moet worden. Dat doe je door gewoon een beetje met je iPhone te zwaaien.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

2. Meten …

meten iOS 12

Vervolgens kun je gaan meten. Wijs met de camera naar een hoek van iets dat je wilt meten en tik op de plus-knop onderin om een beginpunt toe te voegen.

3. … is weten

meten iOS 12

Wijs met de camera naar de volgende hoek en druk weer op de plus-knop om een eindpunt toe te voegen. Al tijdens het aanwijzen zie je de lengte veranderen.

4. Nog meer punten

meten iOS 12

Is het je opgevallen? Meten plaatst de punten altijd netjes op de hoek van een voorwerp, je hoeft dus niet supernauwkeurig te zijn. Voeg nog een extra meetpunt toe.

5. Details en foto

meten iOS 12

Tik je op een gemeten lengte, dan krijg je die in centimeter en inch voorgeschoteld. Vanaf dat menu kun je ze kopiëren. Of je maakt er een foto van via de knop rechtsonder.

Kun je de app niet vinden?

De app Meten werkt op basis van augmented reality. Augmented reality werd jaar met iOS 11 geïntroduceerd, maar werkte toen niet op alle toestellen. Op de iPhone 5s en de 6 (Plus) kun je er geen gebruik van maken, omdat de processor er te traag voor is.