Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iOS 12 Schermtijd: zo helpt Apple je afkicken van je iPhone

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Apple concurrerende apps


Lees verder na de advertentie

We ontvangen een overvloed aan notificaties en het wordt steeds moeilijker om onze iPhones weg te leggen. Nieuwe functies in iOS 12 moeten ons beschermen tegen deze verleidingen. De belangrijkste functie is Schermtijd, die je inzicht geeft in je gebruik en je allerlei opties geeft om overmatig smartphone-gebruik tegen te gaan.

iOS 12 Schermtijd

Apple helpt je afkicken

Begin dit jaar luidden aandeelhouders van Apple de noodklok: Apple moet meer doen om smartphone-verslaving tegen te gaan. Het antwoord geeft Apple met iOS 12, dat vol zit met opties om je iPhone-gebruik binnen de perken te houden. De belangrijkste functie daarvan is Schermtijd (Screen Time):

iOS 12: Schermtijd

Schermtijd geeft je inzicht in hoeveel tijd je spendeert aan de iPhone of iPad. Daarnaast kun je bepalen hoeveel een app per dag gebruikt mag worden. Bereik je de limiet, toont de app een grijs scherm – dat je in geval van nood wel kunt negeren.

Ook ouders krijgen extra gereedschappen. Met Schermtijd zijn ze beter in staat om beperkingen voor hun kinderen in te stellen. Ze kunnen bijvoorbeeld bepalen op welke tijdstippen kinderen hun iPhone of iPad niet mogen gebruiken, of limieten instellen voor apps.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Schermtijd bestaat uit vijf onderdelen:

1. Activiteitenoverzicht

De functie Schermtijd vind je in de Instellingen-app. In het startscherm vind je bovenaan de statistieken van de huidige dag, zoals de schermtijd van die dag en het verschil met het gemiddelde. Met een tik erop krijg je veel meer statistieken. Per app zie je hoe lang je je hem die dag of week gebruikt – en dat kan best confronterend zijn. Loopt het echt uit de hand met een app, tik je op de zandloper om een limiet in te stellen.

Daarnaast geeft de app overzichtelijk weer hoe vaak je je iPhone oppakt en van welke apps je de meeste notificaties ontvangt. Dit gebeurt allebei veel vaker dan we zelf in de gaten hebben.

2. Downtime

Waarschijnlijk confronteerde het activiteitenoverzicht je met dat je je iPhone veel te lang gebruikt – en ook op momenten dat je eigenlijk had moeten slapen. Via Downtime help je jezelf om een eind te maken aan die vervelende gewoonte. Je stelt bijvoorbeeld in dat je je iPhone vanaf 22:30 uur niet meer mag gebruiken. Vervolgens ontvang je geen meldingen meer van apps en als je een app opent, krijg een venster te zien waarop staat dat je de limiet hebt bereikt.

Als het écht noodzakelijk is kun je dit venster overigens wel negeren. Tenzij iemand – bijvoorbeeld een van je ouders – een wachtwoord heeft aangemaakt (zie Content & Privacy Restrictions).

3. Applimieten

Ben je helemaal verslaafd aan Facebook? Of speel je je helemaal suf met games? Dan moet je straks bij Applimieten zijn. Hier bepaal je per app of categorie hoeveel tijd je eraan mag besteden. Bij het overschrijden van je limiet ontvang je geen meldingen meer en waarschuwt iOS je bij het openen van de app dat je de limiet hebt bereikt.

4. Altijd toegestaan

Voor belangrijke zaken wil je tijdens je Downtime natuurlijk bereikbaar blijven. In ‘Altijd toegestaan’ bepaal je voor welke apps de Downtime niet geldt. Standaard zijn de apps Berichten en FaceTime altijd toegestaan, maar hier kun je dus meer apps aan toevoegen.

5. Content & Privacy Restrictions (Beperkingen)

Ouders moeten bij deze functie zijn. Content & Privacy Restrictions (Beperkingen) zit ook in iOS 11, maar is verplaatst naar Schermtijd. Tik je op deze functie, maak je een wachtwoord aan. Als de Downtime ingaat, of een applimiet is overschreden, heb je deze code nodig om verder te kunnen gaan. Verder stel je in deze functie ook beperkingen in voor bijvoorbeeld de iTunes- en App Store-aankopen.

iOS 12 Schermtijd kinderen

iOS 12 Schermtijd werkt daarnaast ook met ‘Delen met gezin’. Ouders zien hierbij op hun eigen iPhone het activiteitenoverzicht van hun kind. Bovendien kunnen zij op hun eigen toestel de downtime invoeren, of limieten instellen voor apps.

Schermtijd in iOS 12

Schermtijd is een van de grote functies van iOS 12, het volgende besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Naar verwachting is de release van iOS 12 in september, maar binnenkort kun je wel een proefversie downloaden. Meer daarover lees je in het artikel iOS 12 bèta downloaden.