Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

EU niet blij met iOS 17.4: boete van € 35 miljard dreigt voor Apple

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple EU-boete

Apple riskeert een forse boete van 35 miljard euro doordat de iPhone niet voldoet aan de nieuwe DMA-wetgeving, zelfs na de update naar iOS 17.4. Dit is er aan de hand.

Lees verder na de advertentie

EU-boete voor Apple

Het is een lastige tijd voor Apple als het om de wet gaat. Het bedrijf heeft in de VS de Department of Justice achter zich aan, en in de EU moesten er forse wijzigingen doorgevoerd in iOS 17.4 om aan de nieuwe Digital Markets Act (DMA) te voldoen. Zo ondersteunt de iPhone nu appwinkels van derden, en krijg je een browserkeuzescherm te zien na het updaten. Wijzigingen waar Apple zelf niet al te blij mee is – en wijzigingen die nu ook nog eens niet voldoende blijken te zijn.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

De EU heeft namelijk aangegeven onderzoek te doen naar Apple omdat het bedrijf niet volledig voldoet aan de DMA. En dat verbaast ons niks: met de komst van iOS 17.4 heeft Apple allerlei aparte regeltjes doorgevoerd in de App Store die ontwikkelaars belemmeren om apps ergens anders aan te bieden. Zo kost het de ontwikkelaar bijvoorbeeld € 0,50 per download (boven een miljoen) om de app ergens anders aan te bieden – en dit geldt zelfs voor gratis apps.

kooptip

Eerst afwachten

Na het onderzoek van de EU moet duidelijk worden of Apple de DMA daadwerkelijk geschonden heeft. Indien dit het geval is, dreigt er een maximale boete van 10% van de wereldwijde omzet van Apple: zo’n 35 miljard euro. Deze boete kan zelfs oplopen tot 76 miljard dollar als Apple zijn koers niet wijzigt.

webapps EU

Ook Meta (het moederbedrijf van Facebook) en Google voldoen niet volledig aan de DMA, en krijgen dus ook een onderzoek en eventuele boete aan hun broek.

Is Apple te koppig?

De koppige houding van Apple om de DMA zo te implementeren dat ontwikkelaars er alsnog niet beter van worden, doet sterk denken aan ‘malicious compliance’. Oftewel, proberen te voldoen aan de letter van de wet, maar de geest van de wet volledig negeren.

Kijken we naar de Mac, waar het downloaden van apps van buiten de App Store al decennia mogelijk is, dan is het moeilijk voor te stellen dat dit systeem niet zou werken op de iPhone. Er moet dus echt een andere mentaliteit komen bij Apple – anders zullen ze in de toekomst nog vaker op de blaren moeten zitten.