Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple aangeklaagd door overheid VS (om nogal slechte redenen)

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple aangeklaagd

De Amerikaanse overheid heeft Apple aangeklaagd wegens zijn monopoliepositie – maar echt sterke argumenten zijn er niet. Dit is er aan de hand.

Lees verder na de advertentie

Apple aangeklaagd door DOJ

Overheden: Apple heeft het er maar moeilijk mee. De afgelopen jaren pakte de EU het bedrijf al flink aan, waardoor er allerlei wijzigingen zijn doorgevoerd voor de iPhone en iOS die Apple liever had tegengehouden. Denk hierbij aan de komst van alternatieve appwinkels en usb-c op de iPhone. En nu komt ook de Amerikaanse Department of Justice (DOJ) achter Apple aan.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Apple zou zich namelijk schuldig maken aan misbruik van zijn machtspositie. Hierdoor is het voor Amerikanen ‘moeilijk om te switchen naar een andere smartphone’ en ‘innovatie voor apps, producten en diensten’ zou worden ondermijnd. Duik je wat dieper in de tekst van de DOJ, dan zie je echter geen echt overtuigende onderbouwing hiervoor.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Nu al veel kritiek

Op X wordt er hierdoor al de nodige kritiek geuit op de aanklacht. Zo worden er dingen aangehaald die Apple al heeft aangepakt, zoals het tegenhouden van streamingapps voor games in de App Store (die zijn nu toegestaan) of het bemoeilijken van chatten tussen Android en iPhone (dat wordt dit jaar met een update opgelost). Ook staan er absurde statements in, zoals dat het de schuld van Apple is dat Amazon’s Fire-smartphone een flop was:

Ook bijzonder is dat de DOJ een bedrijf aanpakt voor monopolie, terwijl het slechts een aandeel van 55% heeft in de smartphonemarkt in de VS (aldus Daring Fireball). Daarom wordt er een nieuwe categorie aangehaald van ‘performance smartphones’ – oftewel, de duurdere sector – om dit aandeel wat op te krikken. Oftewel: Apple heeft in deze zaak een been om op te staan. Of meerdere benen zelfs. Het bedrijf heeft zelf inmiddels gereageerd:

Statement van Apple

Bij Apple innoveren we elke dag om technologie te maken waar mensen van houden. We ontwerpen producten die naadloos op elkaar aansluiten, die de privacy en veiligheid van mensen beschermen en die onze gebruikers een magische ervaring bieden. Deze rechtszaak vormt een bedreiging voor wie we zijn en voor de principes die de producten van Apple onderscheiden in een sterk concurrerende markt. Als deze rechtszaak succesvol is, zou dat een belemmering vormen voor ons vermogen om het soort technologie te ontwikkelen dat mensen van Apple verwachten – waarin hardware, software en diensten elkaar ontmoeten. Het zou ook een gevaarlijk precedent scheppen, waarbij de overheid de macht krijgt om een grote rol te spelen bij het ontwerpen van de technologie van mensen. We zijn van mening dat deze rechtszaak onjuist is, zowel wat de feiten als de wet betreft, en we zullen ons er krachtig tegen verdedigen.

Ongetwijfeld horen we in de komende maanden meer over het verloop van de zaak. En iCreate houdt je natuurlijk op de hoogte, bijvoorbeeld via onze wekelijkse nieuwsbrief:

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!