Terug naar iPhone 15 Plus
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 15 Plus

Door Koen van Ekeren24 februari 2023 09:145 min. leestijd

Wil je een iPhone met een groot oled-scherm, maar hoef je de geavanceerde Pro-functies niet? Wacht dan op de iPhone 15 Plus! In dit artikel praten we je bij over de iPhone 15 Plus geruchten, releasedatum, prijzen en meer.

iPhone 15 Plus

iPhone 15 Plus: even groot als de Pro Max

De iPhone 15 Plus volgt de iPhone 14 Plus op. Net als zijn voorganger heeft hij een oled-scherm van 6,7 inch. Daarmee krijg je net zoveel scherm als bij de geavanceerdere iPhone 15 Pro Max, maar dan voor minder geld.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Dankzij betrouwbare geruchten weten we al veel over de vernieuwingen. De iPhone 14 Plus is niet zo’n succes, mede doordat hij nauwelijks verschilt van de iPhone 13, maar wél aanzienlijk meer kost. De iPhone 15 Plus wordt een stuk interessanter. Naar verluidt krijgt het toestel een 48-megapixelcamera, Dynamic Island, usb-c-aansluiting en meer.

iPhone 15 Plus in het kort

 • Oled-scherm van 6,7 inch
 • 48-megapixelcamera
 • Eerste iPhone met usb-c
 • Voorzien van een A16-chip
 • Dynamic Island
 • Release in september 2023

De iPhones van 2023

De iPhone 15-serie bestaat uit vier iPhones. De iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn de basisversies. Buiten het formaat (en daardoor ook de batterijduur) zijn de toestellen hetzelfde. Wil je het beste van het beste, van ga je voor de geavanceerdere iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max.

iPhone 15 Plus camera

Er gaan geruchten dat de iPhone 15 (Plus) camera een upgrade krijgt naar een 48-megapixelsensor. Nu is die alleen te vinden in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Zo heb je niet meer de duurste iPhone nodig om plaatjes in de hoogste resolutie te schieten.

Overigens schiet de iPhone 14 Pro standaard foto’s van 12-megapixels. Hierbij worden vier pixels met pixel binning gecombineerd tot één grote pixel. Zo maakt de iPhone veel betere foto’s bij weinig licht. Zijn de lichtomstandigheden goed, dan kun je ervoor kiezen te fotograferen in 48 megapixels. Meer pixels geven meer details. Foto’s zijn dan ook geschikter om af te drukken op een groter formaat.

Net als voorgaande jaren heeft de iPhone 15 Plus twee camera’s: de hoofdcamera (groothoek) en een ultragroothoeklens. Het drievoudig camerasysteem met telelens blijft een exclusiviteit voor de Pro-iPhones.

iPhone 15 Plus design

Apple lijkt het design van de iPhone onder handen te nemen. De iPhone 14 is behoorlijk vlak: dat wordt met de iPhone 15 Plus minder. Alle iPhone 15-modellen krijgen een design met ronde schermranden, zo gaat het gerucht. Hierbij blijft het display plat, maar krijgt de behuizing eromheen een gebogen rand. Dit is vergelijkbaar met de Apple Watch Series 8.

Nog interessanter is dat de iPhone 15 Plus waarschijnlijk een Dynamic Island krijgt. Dit is de uitsparing waarin Apple de selfiecamera en techniek voor Face ID (gezichtsherkenning) verstopt. Afhankelijk van wat je met je iPhone doet, wordt in deze uitsparing allerlei content weergegeven. Bijvoorbeeld een klokje als de timer loopt, of een mediaspeler als je Spotify aan hebt staan. Nu is het Dynamic Island alleen aanwezig bij de iPhone 14 Pro-modellen.

iPhone 15 Plus kleuren

iPhone 15 kleuren

De iPhone 15 Plus verschijnt dit jaar in een aantal klassieke kleuren die we ook al gezien hebben bij eerdere iPhones: wit, zwart en rood. Maar er zijn ook nieuwe iPhone 15 kleuren: we verwachten dit jaar blauw en roze.

iPhone 15 Plus krijgt usb-c

Eindelijk: met de iPhone 15-serie hebben we aan één kabel genoeg om de MacBook, iPad en iPhone op te laden. Apple verruilt Lightning namelijk voor usb-c. De Europese Unie heeft deze universele aansluiting verplicht voor kleine elektronische apparaten, waardoor Apple de switch wel moest maken.

Er is een verschil tussen het usb-c van de iPhone 15 (Plus) en het usb-c van de iPhone 15 Pro (Max). De goedkopere modellen krijgen usb 2.0-overdrachtsnelheden, even snel als bij Lightning. De Pro-modellen krijgen usb 3.2 of Thunderbolt 3, waarmee veel snellere overdrachtssnelheden mogelijk worden. Zo zet je grote foto- en videobestanden razendsnel over, met een snelheid tot 20 of zelfs 40 Gbps.

iPhone 15 Plus: de specificaties

De iPhone 15 Plus wordt aangedreven door de chip die nu in de iPhone 14 Pro (Max) zit: de A16 Bionic. Op dit moment is dat nog de krachtigste en efficiëntste smartphone-chip. De nieuwe A17 Bionic – mogelijk de eerste met het 3nm-productieproces – is voorbehouden aan de iPhone 15 Pro (Max).

iPhone 14 Pro met AirPods en AirTag

Ook nieuw is dat de iPhone 15 Plus waarschijnlijk Wifi 6E krijgt. Zo heeft de iPhone toegang tot de nieuwe 6GHz-band. Het maakt het internetten stabieler, zeker als je veel slimme apparaten in huis hebt. Eerder kregen de iPad Pro-modellen, 16-inch MacBook Pro en de Mac mini al Wifi 6E.

Prijs iPhone 15 Plus

Vanwege de sterke koers van de dollar werd de iPhone 14 Plus erg prijzig: hij heeft in Nederland een startprijs van 1166 euro. Het is onwaarschijnlijk dat de iPhone 15 Plus nog duurder wordt, zeker omdat het slecht gaat met de verkoop van de iPhone 14 Plus.

Mocht de iPhone 15 Plus hetzelfde prijskaartje krijgen als zijn voorganger, dan zijn dit de prijzen:

 • iPhone 15 Plus (128 GB): 1166 euro
 • iPhone 15 Plus (256 GB): 1296 euro
 • iPhone 15 Plus (512 GB): 1556 euro

Release iPhone 15 Plus

Op de iPhone 15 Plus is het nog even wachten. Gaan we af op Apple’s tradities, dan kondigt Apple het toestel aan in de tweede week van september, op dinsdag. Dit jaar zou dat dan 12 september 2023 zijn. De vrijdag daarna is de iPhone 15 Plus beschikbaar voor pre-order, op 15 september. Een week later (22 september) is de officiële iPhone 15 Plus release. De eerste toestellen worden dan geleverd en hij ligt dan ook in de winkels.

iPhone 15 Plus nieuws

Neem ook een kijkje naar de nieuwste iPhone 15 Plus-geruchten:

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden