Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

De iPhone 15 is dan wellicht de nieuwste iPhone – hij is nu al achterhaald. En Apple heeft nu uitgelegd waarom.

Lees verder na de advertentie

iPhone 15 is achterhaald

Ze leken tot eerder deze maand nog zo mooi en hypermodern, die iPhone 15 en iPhone 15 Plus. Maar na de WWDC24, Apple’s jaarlijkse conferentie waarin de nieuwste updates aan bod komen, lijken de modellen opeens ouderwets.

Krijg het laatste iPhone-nieuws direct in je mailbox via onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Dat heeft allemaal te maken met Apple Intelligence, een reeks nieuwe AI-functies die in iOS 18 naar de iPhone komt. Hiermee kun je teksten verbeteren, eindeloos emoji’s genereren, AI-afbeeldingen van je vrienden maken, met de superslimme nieuwe Siri praten en nog veel meer. De enige kanttekening: dit werkt alléén met de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max.

Technische reden

Dat alleen de nieuwste Pro-modellen de Apple Intelligence-functies krijgen, heeft te maken met de A17 Pro-chip die erin zit. Die heeft een flink snellere Neural Engine voor AI-berekeningen. Dit terwijl de normale iPhone 15 (Plus) het moet doen met de ‘oude’ Neural Engine. Apple heeft dit verder toegelicht in een interview met techblogger John Gruber, waarin de AI-modellen in iOS 18 besproken werden:

Het is een combinatie van de bandbreedte in het apparaat, de grootte van de Apple Neural Engine en de kracht van het apparaat om deze modellen snel genoeg uit te voeren om bruikbaar te zijn. Je zou deze modellen in theorie kunnen uitvoeren op een heel oud apparaat, maar dat zou zo traag zijn dat het niet bruikbaar zou zijn.

John Giannandrea, hoofd van AI bij Apple

Een beetje vreemd

Toch is Apple’s redenering een beetje vreemd. Er zijn namelijk veel oudere apparaten, zoals de MacBook Air uit 2020, die óók Apple Intelligence ondersteunen. Dat terwijl de M1-chip daarin op sommige fronten trager is dan de A17 Pro.

Waarschijnlijk ligt de échte reden voor het uitsluiten van de iPhone 15 (Plus) meer bij het geheugen van het apparaat. Het model moet het doen met slechts 6 GB geheugen, terwijl de iPhone 15 Pro (Max) een capaciteit heeft van 8 GB. Alle Macs en iPads met een M1-chip of nieuwer hebben óók minstens 8 GB geheugen, en worden ook ondersteund door Apple Intelligence. Waarschijnlijk is dat dus de cruciale factor waardoor de iPhone 15 (Plus) nu pech heeft.

En de iPhone 16?

We verwachten bij de iPhone 16 dat beide modellen een snellere chip krijgen: de A18 in de iPhone 16 (Plus) en de A18 Pro in de iPhone 16 Pro (Max). De kans is erg groot dat beide chips 8 GB geheugen krijgen, en dus helemaal Apple Intelligence-proof zijn.

Zat je dus te denken over een iPhone 15? Wacht dan nog even! We verwachten alle iPhone 16-modellen in september 2024 – drie maanden geduld dus.