Terug naar Fototip: een donkere hond fotograferen doe je zo
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Fototip: een donkere hond fotograferen doe je zo

Door Redactie iCreate6 juni 2021 16:003 min. leestijd0

Donkere honden of katten vinden minder makkelijk een baasje. Waarom? Is het vastgeroest bijgeloof, of heeft het wellicht te maken met fotografie? Want honden of katten op de foto zetten­ is al niet eenvoudig, kun je nagaan als ze ook nog een zwarte of donkere vacht hebben. Natuurfotografe Regine Heuser legt uit hoe je hondenportretten in de studio kunt laten slagen. Of je dit nu doet met de uitstekende portretstand van de iPhone, of met een spiegelreflex- of systeemcamera.

In tegenstelling tot buitenfoto’s wordt voor studiofotografie over het algemeen een groter diafragma, zoals f/8, aangeraden. De reden hiervoor is dat je in de studio doorgaans veel dichter bij het model staat dan in de buitenlucht.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Er is echter één ding dat je niet mag vergeten: hoe hoger het f-getal dat je kiest voor een grotere scherptediepte, hoe meer concessies je moet doen wat betreft de beeldkwaliteit, ook al neemt het scherpstelgebied toe. Zo levert f/22 – de iPhone gaat maar tot f/16 – bijvoorbeeld inderdaad een heel grote scherptediepte op, maar de beeldkwaliteit is duidelijk slechter. Vooral in de gebieden die scherp zijn, ziet het beeld er dan ‘troebel’ uit.

Je kunt natuurlijk altijd foto’s maken met een verder geopend diafragma, zoals f/2. Wanneer je dat doet, is een goede studioflitser belangrijk. Als deze ook op een zeer lage output kan worden ingesteld, is er geen probleem met de hoeveelheid licht. Het is vooral een uitdaging wanneer je een zwarte hond tegen een zwarte achtergrond wilt fotograferen. Bij dergelijke studioportretten staat de hond op de voorgrond en moet daarom ook opvallen ten opzichte van de achtergrond.

Er zijn nu twee mogelijkheden. De eerste optie is om de hond op de klassieke manier te fotograferen door middel van twee studiolampen met een reflectiescherm gericht op de hond vanaf de voorkant. De andere optie is om twee lampen aan de linker- en rechterkant neer te ze­tten om zo bidirectioneel licht te creëren. Vanwege de compactere opstelling zijn de lampen voor deze oplossing ook uitermate geschikt voor kleinere studio’s.

Afstand tot de achtergrond

Zet de hond niet te dicht bij de achtergrond. Dit is soms lastig in kleine studio’s, maar de ideale afstand is minimaal twee tot drie meter van het doek. Zo valt er geen licht op de achtergrond dat kan afleiden van de foto.

Klassieke opbouw

Plaats nu op klassieke wijze twee studioflitsers met een softbox of paraplu onder een hoek van 45 graden ten opzichte van het dier. Dit resulteert in een mooie en egale verlichting, waarbij de softboxen zorgen voor een zacht licht.

Bidirectioneel licht

Zet je hond midden tussen twee lampen om zo het licht van beide kanten te vangen. Met bidirectioneel licht maak je het makkelijker om een zwarte hond te fotograferen, omdat er minder licht op de achtergrond valt.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar