Met Instagram-filters kun je zonder meer prachtige effecten creëren, maar in de praktijk zie je vaak dat mensen er helemaal los mee gaan. En dan is er al snel absoluut geen sprake meer van natuurlijk ogende foto’s. We vertellen je wat er meestal mis gaat en hoe je dat kunt voorkomen.
Begin met een goede foto
Er is een aantal redenen waarom je Instagram-filters verkeerd gebruikt. Om te beginnen gebeurt het vaak dat de oorspronkelijke foto al niet helemaal top is. En zodoende worden er filters gebruikt ‘om er nog wat van te maken’. Maar dat werkt eigenlijk nooit in de praktijk. Zorg dus er dus altijd eerst voor dat je met je iPhone een foto maakt waar je al tevreden over bent. Ga daarna pas met filters aan de gang.
De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25
Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt
Sterkte van een filter aanpassen
Hier moet je je ogen een beetje voor trainen. Bijna iedereen heeft aanvankelijk namelijk de neiging om het effect van een filter dat je bevalt veel te extreem toe te passen. Dat leidt wederom tot onnatuurlijk ogende foto’s. Daarom is het goed om in het begin het effect standaard iets minder intens in te zetten dan je op dat moment eigenlijk mooi vindt. Dat doe je als volgt:
- Tik allereerst op het gewenste filter.
- Tik er daarna een tweede keer op en je ziet een schuifbalk verschijnen.
- Versleep de schuifbalk om de intensiteit aan te passen.
- Als je je vinger op de foto houdt, zie je de oorspronkelijke foto. Dat helpt om het verschil niet te groot te maken.
Het beste Instagram-filter kiezen
Ten slotte helpt het als je weet wat de verschillende Instagram-filters min of meer doen. Dan kun je ze namelijk doelgerichter toepassen, wat al snel betere resultaten oplevert. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte filters. Je ziet wat ze doen en waar je ze het beste voor kunt gebruiken. Dat laatste is natuurlijk geen harde regel, maar het kan je zeker helpen om een betere keuze te maken.
- Clarendon: Maakt lichte gedeeltes lichter en donkere gedeeltes donkerder. Je foto’s worden iets koeler. Geschikt voor selfies en huisdieren.
- Gingham: Creëert een vintage-effect, onder meer door highlights en verzadiging te verminderen. Geschikt voor lifestyle.
- Lark: Zorgt voor een langere belichting, waardoor je foto lichter en ietsje valer wordt. Werkt goed met natuurfoto’s.
- Juno: Verhoogt het contrast, de levendigheid, en de rode en gele kleuren. Om je foto te laten knallen!
- Ludwig: Verlaagt de verzadiging van geel, groen, cyaan, blauw en magenta, en verhoogt die van rood. Voor portretten en architectuur.
- Aden: Creëert een dromerige look door felle lichten te verzachten. Werkt erg goed voor herfstfoto’s (zie foto hieronder).
- Valencia: Voegt een gele waas toe aan je foto, waardoor het geheel warmer wordt. Werkt goed met (roze) pastelkleuren.
- X-Pro II: Geeft veel contrast en voegt veel schaduw en vignettering toe. Voor het creëren van intense foto’s.
- Lo-Fi: Maakt alles wat intenser door schaduw toe te voegen en de verzadiging te verhogen. Goed voor een 90’s-look.
Praat mee!