Terug naar Voice-over toevoegen met GarageBand
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Voice-over toevoegen met GarageBand

Door Redactie iCreate1 mei 2010 12:583 min. leestijd0

Wil je met behulp van voice-over iets vertellen bij een filmpje? Of wil je geluidseffecten toevoegen? GarageBand heeft hiervoor een aantal speciale mogelijkheden.

De Precisie-editor van iMovie ’09 is een bijzonder handig stukje gereedschap, maar je komt niet om GarageBand heen als je het geluid van je  film mooi wilt laten klinken. Zoals we al vaker hebben laten zien is GarageBand een (voor consumentenbegrippen) bijzonder uitgebreid programma voor geluidsbewerking en de geluidsbewerker biedt dan ook een boel leuke opties om je film meer schwung te geven.

In deze workshop gaan we GarageBand gebruiken voor de geluidsmontage van een iMovie-project. Centraal staat het toevoegen van een voiceover, aangezien dit een extreem handige manier is om losse beelden een duidelijk narratief te geven: losse vakantie filmpjes kun je met een voice-over makkelijk aan elkaar lussen tot één film. Maar je kunt zover gaan als je wilt. GarageBand heeft namelijk ook een enorme berg loops, die je als geluidse ecten kunt toevoegen. Je kunt zelfs een eigen soundtrack maken!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1: Voorbereiding
Ga in iMovie naar ‘Deel>Mediakiezer’ om het filmproject geschikt te maken voor GarageBand. Sluit daarna iMovie, open GarageBand en kies de optie ‘Movie’ in het opstartscherm om een filmproject aan te maken.


2: Importeren
Open nu de Mediakiezer en selecteer onder het kopje iMovie het gewenste project. Sleep het gewenste bestand naar het filmspoor om de film in het GarageBand-project te importeren.


3: Filmgeluid uitschakelen of aanpassen
Als je het geluid van de oorspronkelijke film niet wilt gebruiken, klik dan op het ‘mute’-symbooltje om het geluid uit te schakelen. Het spoor van ‘Filmgeluid’ wordt dan grijs. Als je het geluid wilt mixen, open je ‘Spoorvolume’.


4: Voiceover
Nu gaan we een voice-over toevoegen. Maak eerst een nieuw spoor aan voor een ‘fysiek instrument’ en stel dit spoor in. Gebruik bijvoorbeeld de instelling Male Radio (onder Podcasting in de browser).


5: Opnemen
Schakel met Cmd+U de ‘Metronoom’ uit en klik op de opnameknop om jouw voice-over op te nemen. Controleer de opname om te kijken of je tevreden bent met het geluid. Hernoem dit spoor vervolgens ‘Voiceover’.


6: Snijpunten
Open de spooreditor en zet het LCD op ‘Tijd’. Plaats vervolgens de afspeelknop op het eerste gewenste snijpunt. Zoom desnoods even in, zodat je precies op het goede punt staat.


7: Monteren
Splits nu de opname op het snijpunt via sneltoets Cmd+T. Snijd de opname zo in stukken, dat je lege stukken kunt weghalen, slechte gedeeltes kunt verwijderen en de timing van de opname kunt verbeteren.


8: Extra muziek en effecten
Als je klaar bent met monteren, kun je zelf nog allerlei muziek en effecten toevoegen. Dit kun je zo uitgebreid doen als je wilt: je kunt zelfs een hele nieuwe soundtrack maken en deze mixen met allerlei geluidseffecten.


9: Exporteren als film
Zodra je klaar bent met de eindmontage van het geluid, kun je het project als film in iTunes, iWeb, iDVD of op de harde schijf zetten.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar