Terug naar Tips en trucs voor het Dock in OS X
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Tips en trucs voor het Dock in OS X

Door Redactie iCreate26 augustus 2014 10:213 min. leestijd0

Normaliter bewaar je in het Dock op je Mac alleen je favoriete programma’s. Misschien weet je ook dat je er mappen voor snelle toegang in kunt plaatsen. Maar wist je bijvoorbeeld dat je er willekeurig teksten en bestanden naartoe kunt slepen om die in een programma te openen? Of dat je vensters kunt minimaliseren in het programmasymbool in het Dock? In deze workshop hebben we de 10 beste tips en trucs voor het Dock verzameld.

Deze workshop verscheen eerder in iCreate 60.

In de loop der jaren heeft het Dock namelijk steeds meer functies gekregen. Als je het Dock dus helemaal aan je eigen wensen wilt aanpassen, mag je deze trucs niet missen. Voor sommigen moet je misschien even in Terminal duiken, maar omdat ze zo handig zijn, is dat zeker de moeite waard.

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

Ctrl-klikken in Dock1 Ctrl-klikken voor extra opties

Het Ctrl-klik-menu van elk geopend programma in het Dock is anders en biedt speciale functies voor de betreffende app, zoals de weergaveopties bij iTunes. Als je Ctrl-klikt op de scheidingslijn tussen de programma’s en de prullenmand, krijg je direct toegang tot een aantal Dock-instellingen.


Dock bestanden en stapels2 Bestanden en stapels

Standaard staat de Downloads-stapel aan de rechterkant van het Dock. Je kunt daar echter elke map die je maar wilt (ook ‘Programma’s’) in plaatsen. Heb je bepaalde bestanden vaak nodig? Ook die kun je hier plaatsen.


Transparant Dock3 Transparant Dock

Om het Dock helemaal transparant te maken, open je Terminal en voer je dit commando uit (‘defaults … Dock’). Let erop dat er een spatie tussen ‘hide-mirror’ en ‘-bool’ staat. Vervang ‘true’ door ‘false’ om het ongedaan te maken.

Dock minimaliseer in programmasymbool4 Minimaliseer in programmasymbool

Standaard wordt een venster geminimaliseerd naast de prullenmand. Om ruimte te besparen, vink je in ‘Systeemvoorkeuren>Dock’ de optie ‘Minimaliseer vensters in programmasymbool’ aan. Een leuk geintje in OS X is het slowmotioneffect: houd de Shift-knop maar eens ingedrukt terwijl je een venster minimaliseert.


Scheid items in Dock5 Scheid items en grootte veranderen

Je kunt extra lege ruimte aan je Dock toevoegen door dit commando (‘defaults … Dock’) uit te voeren. Om deze gaten weer te verwijderen, sleep je ze gewoon uit het Dock. Je kunt ook de grootte van het Dock veranderen met behulp van de scheidingslijn tussen de programma’s en de prullenmand. Met Alt ingedrukt verandert de grootte stapsgewijs.


Dock bestanden slepen6 Bestanden slepen

Je kunt een bestand naar het programmasymbool in het Dock slepen om het te openen. Zo open je snel een .doc in Pages in plaats van Word of zet je een bestand als bijlage direct in een e-mail.

Dock tekst slepen7 Tekst slepen

Ook tekst kun je naar het Dock slepen om daar in een programma meteen iets mee te doen. Sleep bijvoorbeeld tekst naar Mail om daarmee direct een nieuw bericht te beginnen.


Dock in schermvullende weergave8 Dock in schermvullende weergave

In de schermvullende weergave haal je het Dock naar voren door de cursor helemaal onder in het scherm te bewegen, kort te wachten, en de muis nogmaals naar onder te bewegen.


Dock herstarten9 Dock opnieuw opstarten

Is je Dock vastgelopen of blijft het hangen? Start Terminal en voer de opdracht ‘killall Dock’ in. Het Dock wordt nu direct opnieuw opgestart.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar