Terug naar Spotlight in OS X Yosemite
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Spotlight in OS X Yosemite

Door Jelle Mol24 oktober 2014 10:313 min. leestijd0

Spotlight is één van die kleine handigheidjes die OS X zo gebruiksvriendelijk maken. Met deze zoekmachine vind je alles op je Mac en het internet: programma’s, bestanden, foto’s, Wikipedia-artikelen, contacten en wat al niet meer. Wij leggen alle mogelijkheden van Spotlight in OS X Yosemite uit.

Deze en vele andere workshops voor OS X Yosemite vind je in Mac voor Beginners Yosemite.

1 Zoeken met Spotlight

Zoeken met SpotlightOm Spotlight te activeren klik je op het vergrootglas rechtsboven in het scherm, of druk je op Cmd+spatie. Voer een zoekterm in, bijvoorbeeld ‘muziek’, en er verschijnt een lijst met resultaten. Je kunt ook vanuit Finder een zoektocht starten met behulp van de zoekbalk rechtsboven in het venster. Je zoekt hier echt alleen naar bestanden op je computer.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen


2 Beste resultaat

Spotlight beste resultaatBoven aan de linkerlijst vind je altijd het volgens Spotlight beste resultaat. Druk op Enter om dat direct te openen – het maakt niet uit of het een programma, bestand of internetpagina is.


3 Overige zoekresultaten

Spotlight overige resultatenHet komt weleens voor dat het beste resultaat niet is wat je zoekt. In dat geval kun je met muis, trackpad of de pijltjestoetsen door de overige resultaten bladeren en direct een voorvertoning bekijken. Bij foto’s is dat een verkleinde weergave, maar het kan ook een samenvatting zijn van een muziekalbum uit de iTunes Store.

4 Suggesties voor websites, artikelen, muziek en plaatsen

Spotlight suggestiesSpotlight zoekt niet alleen op je Mac, het doet ook suggesties voor websites, Wikipedia-artikelen, films en muziek uit de iTunes Store, nieuwsberichten en plaatsen in Kaarten.


5 Rekenmachine in Spotlight

Rekenmachine SpotlightOok voor berekeningen is Spotlight de snelste en gemakkelijkste oplossing. Typ een rekensom en je krijgt meteen het resultaat. Valuta’s, gewichten en lengtematen worden direct omgerekend. Probeer het maar eens uit.


6 Voorkeuren aanpassen

Spotlight voorkeurenOm Spotlight aan te passen ga je naar ‘>Systeemvoorkeuren’ en klik je op ‘Spotlight’. Uiteraard kun je ook in Spotlight ‘Spotlight’ typen, want zo werkt Spotlight.

7 Categorieën kiezen

Spotlight categoriëenVink alle soorten bestanden aan (of uit) waarnaar je Spotlight wilt laten zoeken. Om de volgorde waarin de zoekresultaten verschijnen aan te passen, sleep je de categorieën in de gewenste volgorde. Handig als je bijvoorbeeld vaak zoekt naar bepaalde typen bestanden.


8 Toetscombinatie om Spotlight te openen

Toetscombinatie SpotlightOm een andere toetscombinatie dan Cmd+spatie in te stellen, klik je onder in het venster op het bovenste pijltje. Kies één van de F-toetsen, of druk de toetscombinatie in die je wilt gebruiken.


9 Bestanden verbergen voor Spotlight

Bestanden verbergen SpotlightKlik op het tabblad ‘Privacy; en daarna op de ‘+’ om in te stellen dat een locatie wordt overgeslagen bij het zoeken. Zo voorkom je dat anderen bepaalde bestanden of mappen vinden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar