Terug naar Publiceer je iWeb-site
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Publiceer je iWeb-site

Door Redactie iCreate27 maart 2010 11:494 min. leestijd18

Je hebt een schitterende homepage of zakelijke site gemaakt en nu wil je hem aan iedereen laten zien. Vanuit iWeb zet je hem probleemloos online.

Nadat je het hele iWeb-kookboek hebt doorgeploegd en een verbazingwekkend creatieve website hebt gebouwd, wil je je site natuurlijk meteen op het web zetten. Staat je site eenmaal online, dan is het een fluitje van een cent om je gepubliceerde pagina’s bij te werken met veranderde of nieuwe informatie, zodat alles lekker fris blijft. Voor een Mac- en iWebgebruiker gaat dat het makkelijkst met MobileMe. Deze betaalde dienst van Apple biedt naast e-mail, synchronisatie tussen Macs en iPhone en tal van andere voordelen, ook hosting (opslag en bezoekerstoegang) voor je iWebsite. Verder zijn onder meer de opties voor fotocommentaren en voor bloggen in iWeb afhankelijk van hosting op MobileMe. Je kunt deze dienst zonder beperkingen 60 dagen lang gratis proberen via www.me.com. Het is de moeite waard!

Een site op MobileMe heeft een adres als web.me.com/jouw_accountnaam. Dat staat niet heel elegant, laat staan professioneel. Gelukkig biedt MobileMe de mogelijkheid om een eigen domeinnaam, bijvoorbeeld www.sitevanjan.nl, te koppelen aan je iWeb-site. Zo’n domeinnaam moet je wel zelf kopen bij een erkende hostingprovider. Tot slot: ook voor de hosting kun je elders terecht. iWeb ’09 kan namelijk via FTP ook publiceren op andere webruimte dan die van MobileMe. Bij een internetabonnement krijg je vaak wat webruimte voor een eigen site. Er is iets voor te zeggen om die te gebruiken, als je de extra opties van MobileMe kunt missen. Voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld een grote webwinkel, een drukbezochte blog of de site van een populaire band, is het denkbaar dat je een gespecialiseerde webhost wilt hebben. Bij tal van providers kun je de opslagruimte en dataverkeer inkopen die je nodig hebt, in combinatie met een domeinnaam.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

1: Publiceren op MobileMe
Klik in het iWeb-bronpaneel (de linker zijbalk) op de naam van je site om ‘Instellingen sitepublicatie’ op te roepen. Selecteer nu ‘MobileMe’ in het uitklapmenu ‘Publiceer naar’.


2: Meer details
Je MobileMe-account is al automatisch ingevuld. Typ een naam in voor je site, als deze er nog geen heeft en geef je e-mailadres op. Zo kunnen bezoekers contact met je opnemen.


3: Beperk de toegang
Maak je site privé als je (nog) niet wilt dat iedereen hem kan bekijken. Plaats een vinkje en voer een gebruikersnaam en wachtwoord in waarmee bezoekers toegang tot de site kunnen krijgen.


4: Publiceren maar
Als je klaar bent, klik je linksonder in iWeb op de knop ‘Publiceer site’. Je krijgt nog meldingen over de rechten op het materiaal, het publiceren in de achtergrond en voor het bezoeken of aankondigen van je site.


5: Een eigen domein koppelen
Heb je een eigen domeinnaam? Log via Safari in op www.me.com en open je accountpagina. Klik op ‘Personal Domain’ en ‘Add Domain’. Voer je domeinnaam in en klik op ‘Continue’.


6: Regelwerk
Nu moet je een paar instellingen (laten) veranderen bij de leverancier van je domeinnaam. Volg de instructies vanaf de accountpagina. Kom je er niet uit, bel dan je aanbieder op en laat het regelen.


7: Een eigen host
Heb je ergens anders een hostingcontract lopen en wil je je iWeb-site liever daar hosten? Doe dan hetzelfde als in stap 1, maar kies ‘FTP-server’.


8: FTP-instellingen
Vul het grijze blok ‘Instellingen FTP-server’ zorgvuldig in. Neem de gegevens over die je van je internet- of hostingprovider hebt gekregen. Klik op ‘Test verbinding’ om te kijken of alles goed staat.


9: En publiceren maar weer
Ook nu klik je ter afsluiting op de knop ‘Publiceer site’. iWeb legt nu contact met de FTP-server en zet al het materiaal erop. Bezoek de gepubliceerde site om te controleren of alles werkt.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

18
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Ankie van Erp
Lezer
Ankie van Erp

Heb mijn (apple) webstie gepubliceerd via eigen domein ftp; bleef foutmelding krijgen. Heb toen gepubliceerd via mobile me, werkt prima…alleen die ellenlange naam!
Heb nu weer geprobeerd met http://ftp…werkt nu ineens ook?! Moet echter zowel de URL + /sitenaam intypen… Normaliter moet toch URL voldoende zijn??

Ben een volslagen leek op dit gebied, maar dat was waarschijnlijk al duidelijk 😉

Bart Smakman
Lezer
Bart Smakman

Beste Ankie,

Klik eens op het plaatje bij stap 8 en bekijk de instellingen. Vul het serveradres met gebruikersnaam en wachtwoord in, zodat iWeb verbinding kan maken met de server. In het vakje ‘Directory/pad’ noteer je in welke map op de server de website mag worden opgeslagen.

Bij de URL vul je jouw domeinnaam in.

Dan ben je klaar, en is de URL alleen al voldoende om de site te bezoeken.

Lukt het zo, of hebben we een probleem over het hoofd gezien?

Hans Kl
Lezer
Hans Kl

Dag Bart Smakman, voordat ik alles overhoop haal….. ik heb een Mobileme account en wil graag mijn eigen site (dreamweaver) plaatsen op de server die door het Mobileme wordt aangeboden, kan dat. op deze manier wil ik via MobileMe account de kosten van hosting terug verdienen!
met vriendelijke groet, Hans kl

Bart Smakman
Lezer
Bart Smakman

Beste Hans,

Om je vraag te beantwoorden heb ik de hulp ingeroepen van een iCreate-redacteur:

‘Je kunt inderdaad met Dreamweaver (of een ander webdesignprogramma) een website op MobileMe hosten. Je publiceert zo’n website naar de map Sites op je iDisk. (In die map worden ook de sites opgeslagen die je met iWeb naar MobileMe publiceert.) De procedure is door Apple beschreven in een Knowledge Base-artikel (http://support.apple.com/kb/HT2637).’

Om direct vanuit Dreamweaver te publiseren kun je onderstaande website raadplegen:

http://forums.mactalk.com.au/19/56307-upload-dreamweaver-mobileme-possible.html

Durf je het nu aan?

Hans Kl
Lezer
Hans Kl

Dank voor je snelle reactie!
Nog een vraag, kan ik mijn domeinnaam ook naar Idisk verhuizen zodat ik mijn eigen url adres behoud dus geen “mobileMe” adres?

Groet Hans Kl

Hanneke
Lezer
Hanneke

Is iMobile nog steeds de enige optie, wanneer je een gastenboek wilt instellen in je website via iweb? En dezelfde vraag voor een wachtwoord op de website. Is iMobile de enige optie?
Gaat dit in de toekomst nog veranderen?

Jeroen
Lezer
Jeroen

Beste Bart, Ik heb jouw stappen doorlopen, maar stuit nu op het volgende probleem. Ik publiceer niet via iMobile, maar rechtstreeks naar de FTP server van de provider. Bij iWeb moet je, zoals jij ook aangeeft, een sitenaam opgeven. Normaliter is dat niet meer dan een unieke code, zodat iWeb de verschillende sites uit elkaar kan houden. Echter, bij de provider wordt nu een extra directory gemaakt [sitenaam] waarachter de index-file komt. Kijk maar eens op http://www.hetwoordinbeweging.nl... De provider komt er niet uit. Als ik bij het veld Sitenaam niets invul, krijg ik een foutmelding… Wat nu? PM. Ken je… Lees meer »

Bart Smakman
Lezer
Bart Smakman

Jeroen,

Ik weet niet wie je provider is, maar als je ergens een eigen domein host, heb je gewoonlijk via je browser toegang tot een “control panel” waarin je de bestandenstructuur van je site kunt bekijken en wijzigen. Het index-bestand (in jouw geval “home-1.html” genoemd) zou niet in de map www2 moeten staan, maar direct in de hoofdmap van het domein. Waarom dat niet het geval is, kan ik niet beoordelen. Kun jij de bestandenstructuur van het domein handmatig aanpassen door de inhoud van de submap www2 naar de bovenliggende (hoofd)map te verplaatsen?

Met dank aan Fred van iCreate

Sandra
Lezer
Sandra

Beste Bart, Ik heb meerdere sites aangemaakt via Iweb. Nu wil ik 1 site publiceren met een eigen domeinnaam. Ik heb hiervoor de Cname doorgegeven aan mijn hoster, die dit verzorgd heeft. Verder heb ik ook de andere stappen genomen. Nu lijkt de domeinnaam ook gekoppeld aan de andere sites. Toen ik nl mijn URL opende, kreeg ik eerst een andere site te zien. Toen ik de andere sites niet meer publiceerde, kreeg ik wel de juiste site te zien. Nu heb ik echter iets gewijzigd en opnieuw de site gepubliceerd. Het probleem nu is dat ik een overzichtspagina van… Lees meer »

Sandra
Lezer
Sandra

Hoi Bart,
Kan ik nog een reactie verwachten op mijn bericht van 20 sept. ??????
Grtjs Sandra

Bart Smakman
Lezer
Bart Smakman

Sandra, iCreate-redacteur Fred heeft zich over jouw probleem gebogen en geeft je een zeer uitgebreide reactie: Hoi Sandra, Alle websites die je met iWeb ’09 maakt, worden opgeslagen in één groot bestand, het domain-bestand (domain.sites of domain.sites2). Dat dit bestand zo heet, heeft niets met een internetdomein(naam) van doen. Zodra je met iWeb een website publiceert, ongeacht of dat naar MobileMe is of naar je eigen hosting-provider, wordt het hele domain-bestand geüpload, dus met alle sites erin. In jouw geval publiceer je je websites gewoon naar MobileMe. Elke website is dan oproepbaar met de URL: http://www.me.com/MobileMe-accountnaam-van-sandra/websitenaam/. Hierbij geef je ook… Lees meer »

Sandra
Lezer
Sandra

Hoi Fred,
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik ga er mee aan de slag en weet je te vinden als het niet lukt 😉
Grtjs Sandra

Esther
Lezer
Esther

Beste Bart,

ik heb een website “www.domeinnaam.nl”. Maar omdat ik in iweb een sitenaam moet invoeren, kan mijn site alleen bezocht worden via de link: http://www.domeinnaam.nl/sitenaam. hoe zorg ik ervoor dat mijn website ook alleen met http://www.domeinnaam.nl bezocht kan worden?

Groetjes,

Esther

F. van Ierland
Lezer
F. van Ierland

Ik probeer een met iWeb gemaakte site te publiceren. Via MobileMe is dit zo gelukt, echter als ik hem via FTP wil publiceren, ik heb nl bij Hostnet een domeinnaam, krijg ik steeds de foutmelding: schrijven naar server is niet mogelijk, controleer de instellingen en probeer opnieuw. Ik weet niet waar het mis gaat. Ik heb de instellingen FTP-server bij mijn weten correct ingevuld, protocol staat op FTP en poort op 21. Op MobileMe staat onder mijn personal domain de bewuste domeinnaam aangemeld. Hopelijk kan deze leek op website-gebied verder geholpen worden.

Jeanette
Lezer
Jeanette

Ik heb dezelfde vraag als Ester (12-10-2010), en ben dus zeer benieuwd naar het antwoord.

Hoop dat iemand zal reageren.

Groetjes,
Jeanette

Fred van Lierop
Lezer
Fred van Lierop

Over de vraag van Esther en Jeanette: Even recapituleren: Als je een iWeb-site op MobileMe publiceert, moeten bezoekers van die site een lange, lastig te onthouden url invoeren: http://www.me.com/jouw_MobileMe-accountnaam/sitenaam. Sommigen gebruiken voor hun iWeb-site op MobileMe liever hun eigen domeinnaam (bijv. http://www.domeinnaam.nl). Dat is mogelijk door voorafgaand aan het publiceren van de iWeb-site als CNAME http://www.domeinnaam.nl op te geven, zoals ik in mijn eerdere antwoord heb uitgelegd. Bezoekers kunnen nu in plaats van die lange url gewoon http://www.domeinnaam.nl/sitenaam invoeren. Nu vragen Esther en Jeanette of het nog korter kan: ze willen dat bezoekers met alleen http://www.domeinnaam.nl, dus zonder sitenaam, naar… Lees meer »

Loukie
Lezer
Loukie

Hallo Esther en Jeanette,

Zijn jullie er inmiddels uit?
Werkt het goed, dat mensen door je domeinnaam in te geven bij jouw site terechtkomen?
Ik zag een lange uitleg maar weet niet zeker of die jullie geholpen heeft.
Laat maar weten.

David
Lezer
David

Ik zit ook met het pobleem van Esther en Jeanette en de CNAME-methode is mij niet duidelijk.
Ik heb een domeinnaam en bij het publiceren moet de site in een map public_html terechtkomen.
Daartoe heb ik de volgende regel opgenomen bij Directory/pad:
/domains/badenhuisdesign.nl/public_html/

Bij publiceren krijg ik dan echter http://www.badenhuisdesign.nl//

Dit wil ik (natuurlijk) niet. Site moet gewoon onder http://www.badenhuisdesign.nl getoond worden…

Moet ik toch maar terugvallen op standaard FTP software???
Beetje domper van Mac

Gr David