Terug naar 3 portretfotografie tips voor beginners
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

3 portretfotografie tips voor beginners

Door Maurice Snijders19 januari 2022 09:103 min. leestijd0

Het fotograferen van portretten kan tegelijkertijd eenvoudig en moeilijk zijn. Eenvoudig omdat je het onderwerp kunt beïnvloeden – je kunt praten met het model, aanwijzingen geven en heel eenvoudig een andere plek kiezen. En moeilijk omdat je niet alleen technische kennis moet hebben, maar ook met mensen moet kunnen omgaan. Kun je wel wat portretfotografie-tips gebruiken? Lees vooral verder.

Portretfotografie tips voor een goede basis

Maar voor een perfect portret moet je vooral een goed idee hebben, een geschikte locatie en een model. En die moeten alle drie goed bij elkaar passen. Met de volgende tips maak je gegarandeerd een prachtige portretfoto!

1. Een perfect portret begint met een idee

portret: foto-idee

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €10 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Er zijn ontzettend veel bronnen om ideeën op te doen, want portretten kom je werkelijk overal tegen. Op reclamezuilen zie je gezichten van modellen, in magazines zie je portretten bij de meest uiteenlopende artikelen. Maar een goed idee betekent niet dat je gelijk de uiteindelijke foto in je hoofd hebt. Vaak is het voldoende om een eerste idee te hebben en daar gaandeweg op verder te bouwen. Wanneer je bijvoorbeeld een foto ziet die op het strand is genomen met een ondergaande zon, dan is dat een prima basis voor een romantische shoot. Verder vind je online een goudmijn aan inspiratie. Vooral Pinterest en Instagram zijn tegenwoordig populaire inspiratiebronnen – ook omdat je daar op zoektermen zoals ‘portret’ of ‘rood haar’ kunt filteren.

2. Zoek een passende locatie

portret locatie

Een geschikte locatie is vaak makkelijker te vinden dan je denkt. Dat kan al bij jou in de straat zijn. Je moet gewoon goed kijken als je rondloopt – dat gaat het beste wanneer je een wandeling maakt, of een stukje gaat fietsen. Het is dan altijd handig om je iPhone bij je te hebben. Zo kun je het gebied vastleggen, ook al heb je nog geen specifiek foto-idee. Daar kun je dan rustig over nadenken, net als over welk model je op die locatie zou willen fotograferen. Maak je in elk geval niet te druk tijdens het zoeken en zoek ook niet alleen naar spectaculaire plekken. Juist op alledaagse plekken kun je vaak mooie foto’s maken.

3. Zoek een geschikt model

portret model

Voor een perfect portret heb je dus een passend model nodig. Het ligt voor de hand om aan familie en vrienden te vragen of ze voor je camera willen verschijnen. Dat is natuurlijk prima, zeker omdat de relatie zekerheid geeft. Vind je niemand die bij je idee en locatie past, dan kun je op zoek gaan naar modellen. Die kun je redelijk makkelijk vinden dankzij allerlei websites waarop ze staan ingeschreven. Sommige modellen vragen geld, andere zijn tevreden als ze achteraf de foto’s gratis mogen hebben (TFP – Time For Print).

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Maurice Snijders

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar