Terug naar Ontdek de effectenplug-ins in GarageBand
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Ontdek de effectenplug-ins in GarageBand

Door Jelle Mol1 juli 2014 10:313 min. leestijd0

Door de uitgebreide functionaliteiten van effectenplug-ins in GarageBand 10 te ontgrendelen, kun je onder meer de toonhoogte aanpassen en geluidseffecten toepassen.

Deze workshop verscheen eerder in iCreate 58.

Vorig jaar gaf Apple de drie iLife-programma’s iPhoto, iMovie en GarageBand een flinke update. Voor iPhoto betekende dit met name een nieuwe lik verf, bij iMovie veranderde de layout van het programma, maar bij GarageBand werd de hele workflow aangepakt. De overgang is zo groot dat Apple ervoor koos de oude versie van GarageBand niet te overschrijven bij het updaten.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Eén van de grote veranderingen in GarageBand is het gebruik van effectenbakken. Voorheen kon je hiermee heel eenvoudig allerhande effecten op je projecten loslaten. Zo kon je met een paar klikken de toonhoogte van je nummer aanpassen, de compressor instellen,  filters toepassen of een delay en distortion toevoegen. In GarageBand 10 zijn deze effectenbakken verdwenen. Zo lijkt het althans. Deze uitgebreide functionaliteit van GarageBand is allerminst uit het programma gehaald. Ze zijn alleen op een andere plaats gezet en een beetje verstopt, dus je moet even zoeken.

Wij laten je zien hoe je met een paar stappen nog veel meer uit Apple’s muziekprogramma haalt. In iCreate 59 vind je nog meer workshops voor GarageBand.

GarageBand Tik tempo 1 Tik tempo

Als je een nieuw project begint, vind je direct een handige nieuwe functie: Tik tempo. Klik met de muis op deze knop in het tempo dat je een project wilt geven en GarageBand meet hoe snel je klikt.


 

GarageBand MP3 invoegen2 Mp3 invoegen

Open een nieuw project, kies ‘Software-instrument’ en sleep een mp3’tje (of m4a’tje) vanuit Finder onder het eerste spoor, dat je vervolgens mag verwijderen met Cmd+Backspace.


 

GarageBand Smart Controls3 Smart Controls

Klik op de derde knop linksboven (de draaiknop) voor de Smart Controls. Onderin zie je Regelaars en de equalizer (EQ) verschijnen. Klik helemaal links op de i voor hetinfovenster. De effecten zijn nog niet zichtbaar.

GarageBand echo en galm4 Effectenbakken, echo en galm

Ga naar ‘GarageBand>Voorkeuren’ (Cmd+,) en open het tabblad Audio/MIDI. Zet vinkjes voor ‘Audioeenheden’ en ‘Algemene echo en galm’ en je ziet in het infovenster meteen meer opties verschijnen. Met ‘Audioeenheden’ kunnen we straks effectenbakken invoegen.


 

GarageBand meer opties5 Meer opties

Klik op de horizontale middenbalk van GarageBand en sleep die omhoog, zodat linksonder alle opties helemaal in beeld komen. Dat is wel zo overzichtelijk.


 

GarageBand effectenbak6 Effectenbak (Audio Units)

Onder ‘Audio-eenheden’ vind je een grijs vak dat is onderverdeeld in vier kleine vakjes. Dit zijn de vroegere effectenbakken. Klik op de bovenste en kies ‘Audio Units>Apple>AUPitch>Stereo’.

GarageBand toonhoogte7 Toonhoogte (AUPitch)

Met het effect AUPitch kun je de toonhoogte van je liedje bewerken. Zet de rechter drie knoppen op 100% en speel met de knop Toonhoogte. Ideaal wanneer je mee wilt spelen met muziek in een andere stemming of toonsoort. Ongeveer 100 cent is gelijk aan een halve toon.


 

GarageBand meer effecten8 Meer effecten

Je kunt de andere drie effectenvakjes ook gebruiken. Kies uit de lange lijst effecten en leer spelenderwijs wat alle effecten precies uitvreten en wat ze doen met je muziek.


 

GarageBand effectvariabelen9 Variabelen

Elk effect dat je toepast heeft zijn eigen popupvenster. Uiteraard kun je aan alle knopjes draaien, maar vergeet ook het uitklapmenu niet, waar vaak vele presets voor je klaarstaan.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar