Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apps verwijderen van MacBook: dit zijn alle manieren

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apps verwijderen MacBook

Google Chrome, Word, iMovie – je Mac staat vast vol met zulke apps en programma’s. Waarschijnlijk heb je ze niet allemaal nodig, maar hoe kun je eigenlijk op een Mac of MacBook apps verwijderen? Er zijn verschillende manieren!

Lees verder na de advertentie

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws en de beste tips, bijvoorbeeld voor je Mac? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Hoe verwijder je een app op MacBook?

Een Mac of MacBook maakt het heel gemakkelijk om een app of programma te installeren. Maar wat begint als één enkel Mac-appje, stapelt zich na verloop van tijd op tot een hele berg met geïnstalleerde apps. En daarvan heb je het merendeel waarschijnlijk niet nodig. Sterker nog, misschien heb je sommige apps al niet meer aangeraakt nadat je ze één keer hebt geprobeerd.

kooptip

Gelukkig heeft Apple het erg gemakkelijk gemaakt om MacBook apps te verwijderen. En dit kun je maar beter regelmatig doen, want op deze manier zorg je ervoor dat onnodige apps je Mac niet gaan vervuilen en ze geen kostbare ruimte in beslag nemen. Maar hoe je het beste Mac of MacBook apps verwijderen kunt, dat ligt aan je eigen voorkeuren, evenals waar je de app of het programma vandaan hebt. Dus hoe verwijder je een app op MacBook?

Apps verwijderen MacBook: Launchpad

apps verwijderen MacBook

De snelste manier om apps van je MacBook te verwijderen, is via het Launchpad. Dit is een verzamelplaats met daarin alle apps die op je Mac staan. Mac of MacBook apps verwijderen via het Launchpad werkt echter alleen met apps die je via de App Store hebt gedownload – niet met apps die je van een website hebt geplukt. Het werkt als volgt:

 1. Open het Launchpad. Dit is de app met de negen kleurrijke vierkantjes in het Dock, maar openen kan ook met Spotlight (Cmd+spatie).
 2. Houd de toets Option (of Alt) vast. De app-icoontjes in het Launchpad beginnen nu te wiebelen.
 3. Er staan nu kruisjes bij apps die je via de App Store hebt gedownload. Klik op het kruisje bij de app die je wilt verwijderen.
 4. Bevestig je keuze met ‘Verwijder’.

App verwijderen MacBook: App Store

apps verwijderen MacBook

Over de App Store gesproken, ook daar kun je Mac apps verwijderen. Dit geldt alleen voor apps die je vanuit deze appwinkel hebt geïnstalleerd. Een MacBook app verwijderen werkt dan als volgt:

 1. Open de App Store (via Launchpad, het Dock, of Cmd+spatie).
 2. Klik linksonder op je naam. Er verschijnt nu een lijst met alle App Store-apps die je ooit hebt geïnstalleerd.
 3. Zie je een app die je wilt verwijderen? Laat je muis erboven zweven.
 4. Klik op het bolletje met de drie puntjes en kies ‘Verwijder app’.
 5. Bevestig je keuze met ‘Verwijder app’.

Programma verwijderen Mac: Dock

apps verwijderen MacBook

Staat er een app of programma in het Dock van je Mac (de app-balk onderin) die je graag bij het grofvuil zet? Dat kan erg snel, en het werkt ook voor apps of programma’s die je via een website hebt geïnstalleerd. Zo kun je via het Dock een programma verwijderen van je Mac:

 1. Klik in het Dock op de betreffende app en houd hem ingedrukt.
 2. Sleep hem naar de prullenmand van je Mac en laat los.
 3. Open de prullenmand, Ctrl+klik hier op het appje en kies ‘Verwijder onmiddellijk’. Bevestig je keuze met ‘Verwijder’.
 4. Wil je direct je hele prullenmand legen? Klik dan rechtsboven in het venster op ‘Leeg’. Let op: deze knop verwijdert dus ook al je andere bestanden in de prullenmand, niet alleen je app.

Programma’s verwijderen Mac: Finder

apps verwijderen MacBook

De laatste methode werkt via Finder. Ook in dit geval kun je niet alleen apps uit de App Store, maar ook andere programma’s verwijderen van je Mac. Het werkt als volgt:

 1. Open Finder.
 2. Open de map ‘Apps’ (die staat waarschijnlijk onder ‘Favorieten’) en zoek de app die je wilt verwijderen.
 3. Ctrl+klik op de app en kies ‘Verplaats naar prullenmand’.
 4. Open de prullenmand, Ctrl+klik hier op het appje en kies ‘Verwijder onmiddellijk’. Bevestig je keuze met ‘Verwijder’.
 5. Wil je direct je hele prullenmand legen? Klik dan rechtsboven in het venster op ‘Leeg’. Let op: deze knop verwijdert dus ook al je andere bestanden in de Prullenmand, niet alleen je app.