Terug naar iTip: Opstartschijf OS X El Capitan maken
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Opstartschijf OS X El Capitan maken

Door Sven Lamers1 oktober 2015 09:123 min. leestijd23

Wil je een schone installatie op je Mac? Of wil je OS X El Capitan snel op meerdere Macs installeren? In dat geval heb je een opstartschijf met de installatie van OS X El Capitan nodig. In deze iTip lees je hoe je van een usb-stick of externe harde schijf (van minimaal 8 GB) zo’n opstartschijf maakt.

Dit heb je nodig: een usb-stick of ander opslagmedium met minimaal 8 GB aan vrije ruimte. Zorg ervoor dat de schijf of partitie die je gaat gebruiken, leeg is.

Let op: als je je Mac een schone installatie geeft, worden al je bestanden verwijderd. Maak dus eerst een back-up met TimeMachine!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Opstartschijf met installatie OS X El Capitan

  1. Download OS X El Capitan uit de Mac App Store.
  2. Tijdens het downloaden heb je tijd om de usb-stick of externe schijf te formatteren en hernoemen. Open ‘Schijfhulpprogramma’, selecteer de usb-stick of schijf en wis deze met de structuur ‘Mac OS Uitgebreid (journaled)’ en de naam ‘ElCapitan’ (zonder aanhalingstekens).
  3. Klaar met downloaden? Sluit de geopende installatie. De installatie van OS X El Capitan is nu opgeslagen in de map Programma’s (Applications).
  4. Open Terminal en voer onderstaande opdracht uit. De gemakkelijkste methode is om dit commando te kopiëren (Cmd+C) en het in Terminal te plakken (Cmd+V):
  5. sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/ElCapitan --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction
  6. Druk op Enter en voer je wachtwoord in. Je ziet dit wachtwoord niet verschijnen, maar typ stug door en druk op Enter.
  7. Pak daarna een kop koffie, want dit proces kan even duren. Pas als je ‘Copy complete. Done’ ziet staan, ben je klaar en kun je Terminal afsluiten.

Opstartschijf OS X El Capitan

Klaar? Je usb-stick of externe harde schijf is nu een opstartschijf met de installatie van OS X El Capitan. Herstart de Mac en houd de Alt-knop ingedrukt. De opstartschijf die je gemaakt hebt, verschijnt dan naast de harde schijf (of schijven) in beeld.

Indien je een schone installatie van OS X El Capitan wilt uitvoeren, selecteer dan de opstartschijf en kies vervolgens voor ‘Schijfhulpprogramma’. Vanuit hier kun je je harde schijf wissen (let erop dat je een back-up hebt gemaakt!) en vervolgens de installatie van OS X El Capitan uitvoeren. Nadat het eerste deel van de installatie afgelopen is, start je Mac opnieuw op. Mogelijk moet je dan nogmaals de Alt-knop ingedrukt houden en ‘OS X Installer’ als opstartschijf kiezen om de installatie te voltooien. Bij ons gebeurde dat op een testmachine.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

23
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Joop Vos
Lezer
Joop Vos

Helaas … in Terminal krijg ik “You must specify both the volume and install application path.” … !?

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Sorry, er ging iets mis met de streepjes in het commando. Nu werkt het wel!

Raymond
Lezer
Raymond

Hi Sven, wat is dus de juiste code? Wil je deze svp nog een keer delen 🙂

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Hoi Raymond, de juiste code staat in het bericht 🙂
Als ik hem hier bij de reacties deel, verandert Disqus de streepjes en spaties. Knip en plak het stukje met vaste letterbreedte uit stap 5 gewoon in Terminal.

Eric Jansen
Lezer
Eric Jansen

ik krijg de zelfde melding als joop vos

Joop Vos
Lezer
Joop Vos

Je kan ook een app gebruiken (free) >Diskmaker X … 🙂

Aad Metz
Lezer
Aad Metz

Ha Joop (of anderen),
Waar kan ik een OS vinden voor Diskmaker?
En/of wat voor formaat heb ik nodig?
Had het volgende bestand gedownload: osxupd10.11.5.dmg
Maar blijkbaar is dat niet goed.
Wat zou ik moeten downloaden?

Eric Jansen
Lezer
Eric Jansen

ben ik nu mee bezig dank je

jan
Lezer
jan

dit is de juiste code

[code]sudo /Applications/Install OS X El Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/ElCapitan –applicationpath /Applications/Install OS X El Capitan.app –nointeraction[/code]

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Dit gaat fout omdat er automatisch weblinks in het commando werden geplaatst. Het commando bij stap 5 in het artikel werkt definitief.

Hans
Lezer
Hans

Krijg ook dan nog de melding “command not found”?

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Staat de installatie van El Capitan ook in je map met programma’s? Want ik heb het commando boven net gecheckt (dus nogmaals geknipt en geplakt in Terminal) en het werkt definitief.

René Bolier
Lezer
René Bolier

Wanneer ik met preview .jpg probeer te openen, krijg ik een groen plaatje te zien en crasht het programma daarna. Weet je wat ik hieraan zou kunnen doen?

Boris van der Loos
Lezer
Boris van der Loos

Ha, ik heb keurig de USB opstartpagina gemaakt via de Terminal. Ging perfect. Vervolgens met de alt-toets opstarten en inderdaad, je kunt de opstartschijf selecteren.

Nu komt het: op het moment dat ik dubbelklik en dus opstart vanaf de gemaakte opstart-USB krijg ik eerst netjes het Apple logootje in het grijze scherm maar vervolgens de cirkel met de streep erdoor. Zo kom ik niet bij het schijfhulpprogramma. Wat doe ik verkeerd?

Groet,
Boris

Sven Lamers
Lezer
Sven Lamers

Gek… dat gebeurde dat bij ons op één Mac. Meteen na de cirkel met de streep erdoor nogmaals vanaf de usb-stick opgestart en daarna begon de installatie gewoon. Heb je toevallig een iets oudere iMac? Daarop gebeurde het bij ons namelijk.

Lucas
Lezer
Lucas

Hallo ja ik heb een oudere na. En ook dat probleem wat te doen??

Klungel
Lezer
Klungel

Heb juist hetzelfde voorgehad, heb gewoon pc herstart en voila hij reageert weer.

lyannevos
Lezer
lyannevos

Zelfde probleem hier. Opnieuw opstarten heeft echter geen effect. Wat te doen?

Wilfried Lampe
Lezer
Wilfried Lampe

Misschien niet helemaal de bedoeling van deze thread maar wil het toch ff kwijt ….. Met veel verwachtingen El Capitan geïnstalleerd. eerste ervaringen prima (avond van installatie) en toen het noodlot. Da dag na de installatie iMac (27-inch, eind 2013) met 16Gb geheugen gestart en een enorm traag en schokkerig systeem. Dacht dat een herstart zou helpen maar dat bleek onjuist … iMac compleet dood na het verschijnen van het appeltje. Heb uiteindelijk via TimeMachine de boel teruggezet naar Yosemite en alles werk weer als een zonnetje. Geen idee wat er mis ging maar twijfel erg om de upgrade nogmaals… Lees meer »

Corky Kleijnos
Lezer
Corky Kleijnos

als ik hem op usb heb gezet staat el capitan nog in de map programma,s kan deze verwijdert worden?

Hans Plag
Lezer
Hans Plag

Hoe kan ik in el capitan een re-writable CD/DVD wIssen, met schijfhulpprogramma gaat dit niet meer.

SamuelB1662
Lezer
SamuelB1662

‘iMac-van-Samuel-2:~ Samuel$ sudo /Applications/Install OS X El Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/ElCapitan –applicationpath /Applications/Install OS X El Capitan.app –nointeraction
sudo: /Applications/Install OS X El Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia: command not found’
Dit krijg ik. Enig idee wat er hier aan de hand is? (Ja, ik heb de naam veranderd)

Dziedzie
Lezer
Dziedzie

Beste Sven, ik heb uw systeem gevolgd en het is me uiteindelijk gelukt om via de opstartbare usb te werken. Helaas krijg ik op het einde van installatie (waarbij nog 13 minuten resterend is): “Dit exemplaar van het OS X EL Capitan-installatie-programma kan niet worden gecontroleerd. Het is mogelijk dat de software beschadigd is of dat ermee os geknoeid tijdens het downloaden”
Ik heb de procedure opnieuw gevolgd (met terminal) en opnieuw met usb opgestart, maar met zelfde melding op het einde.
Enig idee hoe ik dat kan oplossen?