Terug naar iTip: Herstel je Mac naar fabrieksinstellingen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

iTip: Herstel je Mac naar fabrieksinstellingen

Door Sven Lamers7 december 2018 15:442 min. leestijd0

Het maakt niet uit of je je oude Mac wilt verkopen of dat je op je huidige Mac met een schone lei wilt beginnen … In beide gevallen moet je je Mac herstellen naar fabrieksinstellingen, zodat er geen gegevens meer van je op staan. Een iPhone of iPad herstellen naar de fabrieksinstellingen is zo gebeurd, op een Mac is dat een ingewikkelder verhaal. Maar met behulp van deze handleiding is ook dat zo gepiept.

Mojave-installatie

Bereid je Mac voor

Log om te beginnen uit bij iCloud, via ‘Systeemvoorkeuren>iCloud’. Zo verzamel je geen apparaten op je Apple ID die je niet meer hebt. Ook handig is het om uit te loggen bij programma’s die een abonnement vereisen, zoals Office 365 en Adobe Creative Cloud. Op die manier voorkom je dat je later ingewikkeld bij de diensten zelf ervoor moet zorgen dat je uitgelogd wordt. Om geen bestanden en gegevens te verliezen is het daarnaast zaak om een reservekopie te maken, bijvoorbeeld via Time Machine. Misschien heb je al je bestanden ook al overgezet naar een nieuwe Mac via Migratie-assistent – dat is ook prima. Pas als je zeker weet dat je bij het herstellen niets belangrijks verliest, ga je door met de volgende stappen.

Mac herstellen naar fabrieksinstellingen

Ben je er klaar voor? Start dan je oude Mac opnieuw op en houd daarbij Cmd+R ingedrukt. Je komt terecht in de zogeheten herstelomgeving.

mac-fabrieksinstellingen

  1. Dubbelklik in het venster dat verschijnt op ‘Schijfhulpprogramma’.
  2. Selecteer links Macintosh HD en ‘Wis’ de schijf met de standaardinstellingen. De knop daarvoor staat boven in het venster.
  3. Sluit Schijfhulpprogramma en selecteer daarna in hetzelfde venster dat weer verschijnt ‘Installeer macOS opnieuw’. Let op: Zet je Mac tijdens deze stap niet uit!
  4. Klik je door de installatie en kies ‘Macintosh HD’ als je naar een doel voor de installatie wordt gevraagd.
  5. Je Mac wordt nu opnieuw geïnstalleerd en gaat een paar keer herstarten.

Zodra je de mogelijkheid krijgt om een taal te selecteren, schakel je je Mac uit. Je hebt hem succesvol teruggezet naar de fabrieksinstellingen. De volgende keer dat iemand hem weer aanzet, begint degene met de eerste configuratie van macOS – net alsof die hem net uit de doos heeft gehaald.

iCreate 108
iCreate 108
Apple weet alles over je: bescherm je privacy
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar