Terug naar Mac naar fabrieksinstellingen: zo reset je je Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Mac naar fabrieksinstellingen: zo reset je je Mac

Door Sven Lamers15 maart 2021 11:504 min. leestijd0

Of je nou je oude Mac verkoopt of met een schone lei wilt beginnen; in beide gevallen moet je je Mac herstellen naar fabrieksinstellingen, zodat er geen gegevens meer van je op staan. Met behulp van deze handleiding is het Mac resetten zo gepiept. Zo zet je je MacBook, iMac of Mac mini terug naar de fabrieksinstellingen.

Mac fabrieksinstellingen

Bereid je Mac voor op het resetten

Zeker als je je Mac verkoopt, is het belangrijk dat je ál je gegevens verwijdert. Om er extra zeker van de zijn dat dit op de juiste wijze gebeurt, is het verstandig om eerst bepaalde diensten en functies uit te schakelen. Daarna zetten je de Mac pas terug naar de fabrieksinstellingen door de harde schijf te wissen.

1. Maak een back-up

Om geen bestanden en gegevens te verliezen, is het zaak om een reservekopie te maken, bijvoorbeeld via Time Machine. Misschien heb je al je bestanden ook al overgezet naar een nieuwe Mac via Migratie-assistent – dat is ook prima. Pas als je zeker weet dat je bij het herstellen niets belangrijks verliest, ga je door met de volgende stappen.

2. Uitloggen bij iCloud

Log uit bij iCloud, via ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID’. Zo verzamel je geen apparaten op je Apple ID die je niet meer hebt. Je wordt nu gevraagd of je een kopie van je iCloud-gegevens wilt bewaren. Vink de opties uit en kies voor ‘Ga door’, omdat je je Mac gaat wissen. De gegevens blijven beschikbaar in iCloud.

Als je iCloud-foto’s gebruikt, word je gevraagd om de foto’s te downloaden naar je Mac. Kies voor ‘Verwijder van Mac’; de foto’s verdwijnen alleen van je Mac; ze blijven dus nog beschikbaar in iCloud.

Het is ook handig om uit te loggen bij programma’s die een abonnement vereisen, zoals Office 365 en Adobe Creative Cloud. Op die manier voorkom je dat je later ingewikkeld bij de diensten zelf ervoor moet zorgen dat je uitgelogd wordt.

3. Log uit bij iMessage

Gebruik je de Berichten-app op je Mac? Open de Berichten-app en kies in het menu voor ‘Berichten>Voorkeuren’. Klik op het tabblad ‘iMessage’ en kies ‘Log uit’.

4. Stel het NVRAM opnieuw in

Sluit je Mac af, zet hem aan en houd direct vier toetsen tegelijk ingedrukt: Option, Command, P en R. Laat de toetsen na ongeveer twintig seconden los. Door het NVRAM opnieuw in te stellen, worden gebruikersinstellingen uit het geheugen gewist. Eventueel worden ook beveiligingsfuncties hersteld die waren gewijzigd.

5. Ontkoppel je bluetooth-apparaten

Open Systeemvoorkeuren en klik op ‘Bluetooth’. Is je Mac nog gekoppeld aan een toetsenbord, muis, trackpad, controller of ander apparaat? Koppel deze dan los door naast de naam van het apparaat op de x te klikken en voor ‘Verwijder’ te kiezen. Zo voorkom je problemen met bluetooth als de nieuwe eigenaar van de Mac zich binnen het bluetooth-bereik bevindt.

Mac herstellen naar fabrieksinstellingen

mac-fabrieksinstellingen

Je bent klaar om je Mac te wissen! Door de harde schijf te wissen en macOS Big Sur opnieuw te installeren, zet je je Mac terug naar de fabrieksinstellingen. Zo doe je dat.

1. Naar de herstelomgeving

Zet de Mac uit. Schakel de Mac daarna in en houd direct de toetsen Cmd en R tegelijk ingedrukt, tot je een Apple-logo ziet. Je komt nu in de herstelomgeving.

2. Schijfhulpprogramma

Selecteer je taal en klik rechtsonder op de pijl om verder te gaan. Selecteer in het venster dat verschijnt de optie ‘Schijfhulpprogramma’ en klik op ‘Ga door’.

3. Harde schijf wissen

Selecteer linksboven in de navigatiekolom ‘Macintosh HD’ en klik in de knoppenbalk op ‘Wis’. Kies vervolgens voor ‘Wis volumegroep’. Als je deze knop niet ziet, klik je op ‘Wis’.Als het wissen is voltooid, klik je op ‘Gereed’ om door te gaan.

Selecteer – als je die hebt – in de navigatiekolom ook andere interne volumes. Klik vervolgens in de knoppenbalk boven ‘Volume’ op de min-knop (-) om et volume te verwijderen.

4. Mac herstellen naar fabrieksinstellingen

Sluit Schijfhulpprogramma door linksboven op de rode bol te klikken. Selecteer ‘Installeer macOS Big Sur’ opnieuw en klik op ‘Ga door’. Let op: Zet je Mac tijdens deze stap niet uit!

Klik je door de installatie en kies ‘Macintosh HD’ als je naar een doel voor de installatie wordt gevraagd. Je Mac wordt nu opnieuw geïnstalleerd en gaat een paar keer herstarten. Dit installeren kan wel een halfuurtje duren.

Zodra je de mogelijkheid krijgt om een taal te selecteren, schakel je je Mac uit. Je hebt hem succesvol teruggezet naar de fabrieksinstellingen. De volgende keer dat iemand hem weer aanzet, begint degene met de eerste configuratie van macOS – net alsof die hem net uit de doos heeft gehaald.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar