Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

13-inch MacBook Air vs. MacBook Pro 2020: welke is voor jou de beste?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
13-inch MacBooks 2020


Lees verder na de advertentie

Apple bracht dit jaar twee vernieuwde 13-inch MacBooks uit. In maart verscheen de MacBook Air 2020 en sinds mei is de 13-inch MacBook Pro verkrijgbaar. De Air is het instapmodel voor iedereen, de Pro is er voor de meer veeleisende gebruiker. Waar moet je nu op letten als je een keuze maakt? Wij zetten de belangrijkste overwegingen op een rij.

Toetsenbord

MacBook Pro 2020

Er is één verschil tussen de MacBook Air en de MacBook Pro dat direct in het oog springt: de Pro heeft een Touch Bar op de plek waar bij de Air de ouderwetse functietoetsen zitten. Dit is een smal aanraakscherm met toetsen die veranderen afhankelijk van de app die je op dat moment gebruikt. De Touch Bar is wat ons betreft een leuke extra, maar zeker niet onmisbaar – hij bestaat al een aantal jaar en is het gimmick-stadium nog nauwelijks ontstegen.

MacBook Air 2020 toetsenbord


kooptip

Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro 2020 heeft voortaan een Magic Keyboard met het oerdegelijke schaarmechanisme. Dat betekent dat het vlindertoetsenbord verleden tijd is – en dat is maar goed ook, want dit was een hoofdpijndossier voor Apple. Ook aanwezig op beide toetsenborden: een fysieke Escape-toets en pijltjestoetsen in een omgekeerde T-vorm, zodat je ze eenvoudig terugvindt.

Ontwerp

De MacBook Air heeft een wigvormig ontwerp. De achterkant van deze MacBook is wat dikker dan de voorkant: hij loopt van 0,41 naar 1,61 centimeter. Hij is 30,41 cm breed en 21,24 cm diep en weegt 1,29 kilo.

De 13-inch MacBook Pro oogt wat robuuster en hoekiger en is ook overal even dik: 1,56 centimeter. Hij weegt 1,4 kilo, een onsje meer dus dan de Air maar nog altijd prima draagbaar. Qua breedte en diepte is hij gelijk aan de MacBook Air. De Pro is verkrijgbaar in zilver en spacegrijs. De Air is er ook in die kleuren, plus in een goudkleurige variant.

Touch ID

Touch ID is aanwezig op beide MacBooks. Dankzij deze vingerafdrukscanner kun je gemakkelijk je Mac ontgrendelen. Op veel plekken kun je Touch ID gebruiken in plaats van een wachtwoord en je bevestigt er je online aankopen via Apple Pay mee. Bij zowel de Air als de Pro zit Touch ID verwerkt in een losse toets – bij eerdere Pro-modellen maakte hij deel uit van de Touch Bar. Om onder meer Touch ID goed te beveiligen, zijn beide MacBooks uitgerust met een T2 Security Chip.

Scherm

De MacBook Air en de MacBook Pro hebben allebei een 13,3-inch Retina-display – dat betekent dat de pixels niet van elkaar te onderscheiden zijn. De resolutie is bij beide 2560 x 1600 pixels. Beide schermen ondersteunen Apple’s True Tone-techniek, waarbij de witbalans van het scherm zich aanpast op het licht in de omgeving.

Het scherm van de MacBook Pro oogt iets natuurgetrouwer: dat komt met name door de brede kleurweergave. Bovendien is het scherm van de MacBook Pro iets helderder: maximaal 500 in plaats van 400 nits. Doe je veel aan beeldbewerking, dan kunnen de voordelen van het Pro-scherm een afweging zijn.

Aansluitingen

Standaard zijn de MacBook Air en MacBook Pro uitgerust met twee Thunderbolt 3-aansluitingen. Deze gebruik je om je Mac mee op te laden en om er externe usb-c-apparatuur op aan te sluiten. Voor het aansluiten van ‘oude’ usb-apparatuur (en je iPhone!) moet je hoe dan ook een verloopstukje (of andere kabel) kopen. Vind je twee poorten te weinig? Dan ben je aangewezen op de MacBook Pro: daarbij kun je ook kiezen voor vier aansluitingen. Dat is alleen bij de duurdere varianten van de Pro het geval – je betaalt dan minimaal € 2129.

Zowel de Pro als de Air zijn nog uitgerust met de ‘ouderwetse’ koptelefoonaansluiting; de mini-jack-aansluiting. Bij de iPhone is dat al sinds de iPhone 7 niet meer het geval.

Specs

Het belangrijkste om te weten, is dat de Air een dual-core processor heeft en de Pro een quad-core. Het is een beetje kort door de bocht, maar dat betekent dat de Air zijn werk over twee kernen kan verdelen en de Pro over vier. Daarbij komt ook de kloksnelheid om de hoek kijken: 1,1 GHz bij de goedkoopste Air, 1,4 bij de goedkoopste Pro. Dat levert dan het volgende rekensommetje op:

1,1 x 2 = 2,2 Ghz bij de MacBook Air

1,4 x 4 = 5,6 Ghz bij de MacBook Pro

Toch is de werkelijkheid niet exact te vangen in een rekensommetje. Want er worden ook nog verschillende typen processors gebruikt en van verschillende generaties, met ieder hun eigen voor en tegens. En dan is er ook nog het design van de MacBook Pro, dat maakt dat de processor beter gekoeld wordt en zodoende langer op hogere kloksnelheden kan draaien.

Het verschil ga je merken bij de zwaardere toepassingen. Ben je van plan om te gamen? Of om media zoals foto, video en audio te bewerken? Dan gaat dat op de MacBook Pro een stuk sneller en soepeler. Doe je alleen dagelijkse dingen op je Mac, dan ga je van de extra kracht van de Pro nauwelijks iets merken.

Accuduur

De chip van de Air mag dan minder rekenkracht hebben, hij heeft een bijzonder voordeel. Hij is energiezuinig, waardoor de Air langer meegaat op een acculading. Maar ook op de Pro kom je een complete werkdag prima door. Op de Air kun je tot 11 uur draadloos internetten of tot 12 uur films kijken. Bij de Pro is dat in beide gevallen 10 uur.

Prijs

De MacBook Air 2020 haal je vanaf 1199 in huis, de goedkoopste MacBook Pro kost 1499. Maar juist als je bij de Pro kiest voor de zaken die nou net écht Pro aanvoelen, moet je al snel dieper in de buidel tasten. Wil je de Pro met de nieuwste chip en vier Thunderbolt 3-aansluitingen? Dan loopt de prijs al meteen op naar € 2129.

Conclusie

MacBook Air en MacBook Pro 2020

Wil je per se het nieuwste van het nieuwste, ga je zware toepassingen draaien en heb je veel aansluitingen nodig voor externe apparatuur? Dan kom je al snel uit op de duurdere 13-inch MacBook Pro met vier Thunderbolt 3-aansluitingen en de allernieuwste chip van Intel. En misschien moet je ook eens kijken naar de 16-inch MacBook Pro van afgelopen jaar.

Lastiger wordt het als je twijfelt tussen de MacBook Air 2020 en de MacBook Pro 2020 met twee Thunderbolt-aansluitingen en de iets mindere processor. Vraag jezelf dan nog eens goed af of je de Touch Bar, het iets betere scherm en de extra kracht van de Pro echt nodig hebt. Het kost je namelijk wel honderden euro’s meer. Wat ons betreft is in dit geval de Air voor de meeste mensen de beste keuze – krijg je bovendien ook nog een uurtje batterij extra.