Terug naar Ontdek de nieuwe iPhone-functies in iOS 15
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Ontdek de nieuwe iPhone-functies in iOS 15

Door Laura Grootaarts20 september 2021 20:0115 min. leestijd0

Voor iedere iPhone-gebruiker is september een maand om naar uit te kijken. Natuurlijk vanwege de nieuwe vlaggenschepen die Apple traditioneel in deze maand aankondigt, maar nog meer omdat het bedrijf iedereen op nieuwe iPhone-functies trakteert.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Dit jaar gebeurt dat bij de lancering van iOS 15, het nieuwe mobiele besturingssysteem voor de iPhone. Alle iPhones die iOS 14 ondersteunen, kunnen ook overweg met iOS 15. Dat betekent dat de iPhone 6s en nieuwer geschikt zijn voor de nieuwste software. Hetzelfde geldt voor iPadOS 15, die we op de laatste pagina’s onder de aandacht brengen. Heb je iPadOS 14 op je iPad staan, dan is hij (straks) ook te updaten naar de nieuwste versie. Daarna is het tijd om aan de slag te gaan met de nieuwe iPhone- en iPad-functies!


Vier vernieuwingen van Weer

De Weer-app heeft een nieuw ontwerp en toont veel meer informatie!

iOS 15 weer

Geanimeerde achtergronden

De Weer-app heeft vernieuwde geanimeerde achtergronden. Ze geven direct een indruk van het weer op een bepaalde locatie. Er zijn nu duizenden variaties die wolken, neerslag en de huidige positie van de zon laten zien. De animaties werken wel alleen met iPhones met een A12 Bionic-chip; dat zijn de iPhone XR en nieuwer.

Net een infographic

De nieuwe Weer-app toont veel duidelijker de belangrijkste gegevens over de huidige weersomstandigheden. De cijfers zijn verrijkt met plaatjes, en die geven je in één oogopslag veel meer informatie. Bijvoorbeeld over de gevoelstemperatuur, luchtvochtigheid en de windrichting.

Weerkaarten

Er zijn grote weerkaarten beschikbaar die de temperatuur, luchtkwaliteit en neerslag weergeven. Vanuit het hoofdscherm zie je de Temperatuur-kaart. Tik je erop, dan switch je via de knop met de gestapelde vierkantjes naar een andere kaart. Open je de Neerslag-kaart, dan zie je bewegende radarbeelden – vergelijkbaar met Buienradar. Die laten zien waar het regent en wat de intensiteit van de buien is.

Luchtkwaliteit

Hoe schoon is de lucht in jouw omgeving? De app laat het je zien op een schaal van blauw (schoon) naar paars (bijzonder slecht). Tik je eronder op ‘Toon meer’, dan krijg je advies hoe je het best met de omstandigheden kunt omgaan, en welke vervuilende stoffen er in de lucht aanwezig zijn.


Zo werkt de vernieuwde Safari

Als je iOS 15 installeert, ken je Safari even niet terug. Dit moet je weten.

iOS 15 safari

Leer de tabbalk kennen

Je bent het gewend dat de adresbalk bovenaan het scherm staat. Niet meer in het Safari van iOS 15. De zogeheten tabbalk staat onderaan, altijd binnen bereik van je duim. Tik op de tabbalk en de startpagina verschijnt. Wisselen tussen tabbladen doe je door de tabbalk naar links of rechts te vegen. Vind je het niks? Via ‘Instellingen>Safari>Eén tabblad’ schuift de balk weer naar boven

Ontdek de nieuwe weergave

Om alle tabbladen te zien, tik je onderin op de knop met de twee vierkantjes. Alle geopende tabbladen verschijnen in een nieuwe, veel overzichtelijkere weergave. De gestapelde 3D-achtige weergave van geopende tabbladen is dus verdwenen. Je kunt verticaal scrollen om door de tabbladen te bladeren.

Maak tabgroepen aan

Tabbladen zijn nu in te delen in groepen. Zo houd je de tabs die je voor je werk nodig hebt netjes bij elkaar. Of maak een tabgroep aan met daarin je favoriete online winkels, zodat je er nog sneller bij kunt. Voor het maken van een tabgroep tik je rechtsonder op de knop voor de tabbladen (de twee vierkantjes). Tik vervolgens onderin op de tabbalk en kies ‘Nieuwe lege tabgroep’. De tabgroepen worden gesynchroniseerd met je Apple-apparaten, dus je ziet ze ook op je iPad en Mac terug.

iOS 15 safari

Verander de startpagina

De startpagina van Safari is eindelijk naar je hand te zetten. Je kunt bijvoorbeeld een andere achtergrondafbeelding gebruiken; zo maak je de browser veel persoonlijker. Om dit te doen, scrol je bij een startpagina naar beneden en kies je voor ‘Wijzig’. Activeer de optie ‘Achtergrondafbeelding’ en kies een wallpaper uit. Apple heeft er een paar voor je klaargezet, maar je kunt ook een eigen foto toevoegen via de Fotobibliotheek.

Veeg om te refreshen

Voor het verversen van een webpagina moest je voorheen bovenin op de daarvoor bestemde knop tikken. Niet handig als je de iPhone met één hand vast hebt. Met iOS 15 werkt het refreshen veel intuïtiever. Trek de webpagina naar beneden en de website wordt opnieuw geladen. Vind je dat maar wennen? Gelukkig is er nog steeds het bekende ronde pijtje in de adresbalk.

Voeg extensies toe

In de nieuwe Safari kun je extensies installeren. Die maken het bijvoorbeeld mogelijk om een webpagina te vertalen, of ze blokkeren trackers voor meer privacy. Om te zien welke extensies beschikbaar zijn, ga je naar ‘Instellingen>Safari>Extensies>Meer extensies’.


Videobellen met FaceTime

Apple gaf FaceTime een enorme make-over. Is dit nu je favoriete videobel-app.

FaceTime iOS 15

Ook met Windows en Android

Android- en Windows-gebruikers kunnen nu ook deelnemen aan je FaceTime-gesprek. Dit werkt via de browser. Open de FaceTime-app en tik op ‘Maak link aan’. Tik op ‘Kopieer’ en deel de link met één of meerdere personen.

Tijdens gesprek

Het uitnodigen van een Android- of Windows-gebruiker kan ook nog tijdens een gesprek. Tik bovenin op ‘FaceTime-video’ en kies ‘Kopieer link’. Je kunt de app verlaten en het linkje bijvoorbeeld delen via Mail.

Scherm delen

Via de knop rechts (met het persoontje) deel je je scherm. Jouw scherm verschijnt dan op het scherm van je gesprekspartner(s). Handig als je bijvoorbeeld een nieuwe app wilt laten zien.


Verzamel notificaties in een meldingenoverzicht

Niet-dringende meldingen mogen soms best even wachten. Met het meldingenoverzicht ontvang je ze wanneer het jou uitkomt.

Om te voorkomen dat je de hele dag wordt overstelpt door een grote hoeveelheid (niet-noodzakelijke) meldingen, heeft Apple het meldingenoverzicht in het leven geroepen. De functie verzamelt niet-dringende meldingen die iOS-apps versturen. Deze samenvatting wordt op gezette tijden naar je verzonden. Je bepaalt zelf welke apps er in het overzicht komen, hoe vaak je de samenvattingen ontvangt en op welke tijdstippen dit gebeurt.

In het meldingenoverzicht worden de meldingen gesorteerd op prioriteit. Een kunstmatige intelligentie bepaalt de prio op basis van hoe jij je iPhone doorgaans gebruikt. Zo zie je de belangrijkste informatie vooraan in het overzicht. Je hebt hierop zelf verder geen invloed. De echt urgente notificaties (tijdsgevoelige notificaties en berichten van mensen, zoals telefoontjes en appjes) worden wel direct verstuurd. Ook als je hebt aangegeven dat de app in het overzicht moet worden weergegeven.

Gebundelde meldingen in iOS 15

1. Instellen

Het meldingenoverzicht staat standaard uit; je moet de functie dus nog activeren. Open de Instellingen-app en tik op ‘Berichtgeving’. Kies voor ‘Gepland overzicht’ en zet de schakelaar op groen.

2. Kies de apps uit

Tijd om de functie te configureren. Tik op ‘Ga door’ en kies de apps uit die in het overzicht moeten worden opgenomen. De meldingen van deze apps zie je dan pas wanneer het overzicht verschijnt.

3. Schema

Bepaal wanneer je het overzicht wilt ontvangen. Standaard is dat twee keer op een dag, via ‘Voeg overzicht toe’ stel je een extra moment in. Desgewenst pas je de tijdstippen aan – en dat kan tot op de minuut nauwkeurig.


Breng je favoriete contacten naar het beginscherm

Hij is terug van weggeweest: de Contacten-widget. Daarmee bel je met één simpele tik met je favorieten contactpersonen.

Contactenwidget iOS 15

1. Widget toevoegen

Om de Contacten-widget toe te voegen, leg je je vinger langer op een lege plek in het beginscherm. Tik linksboven op de plus-knop tot de apps wiebelen, scrol naar beneden en tik op de Contacten-widget.

2. Klein, middel of groot

Eén, vier of zes personen? Kies de gewenste grootte van de widget uit door naar links of rechts te vegen. Met een druk op ‘Voeg widget toe’ breng je ze naar het startscherm van je iPhone.

3. Kies de contacten

Tik langer op de Contacten-widget en kies ‘Wijzig widget’. Selecteer een van de namen om deze in te wisselen voor een ander contactpersoon. Rangschik de namen door de drie strepen te verslepen.


Krijg relevante meldingen met Focus

Focus is dé manier om werk en privé te scheiden, of je te concentreren op één taak.

Voorheen was het kiezen: óf je ontvangt alle notificaties, óf je zet ‘Niet storen’ aan en ziet er helemaal geen. Met Focus heb je meer controle over de meldingen die je ontvangt. Als je aan het werk bent, wil je appjes ontvangen van je collega’s – maar afleidende notificaties van game-apps en je sociale mediakanalen ontvang je liever niet. Thuis is het precies andersom.

Met Focus bepaal je heel gericht in welke situatie je welke meldingen ontvangt. Activeer de sportfocus als je de sportschool nadert, of de ontspanfocus als je een app zoals Netflix opent.

iOS 15 focus instellen

1. Standaardopties

Open de Instellingen-app en tik op ‘Focus’. In dit hoofdmenu vind je vier standaardopties: Niet storen, Persoonlijk, Slaap en Werk. Een andere focus toevoegen kan ook; dat doe je via de plus-knop rechtsboven.

2. Werkfocus

In deze workshop configureren we de werkfocus. Tik op ‘Werk>Volgende’ en voeg je collega’s en andere personen toe die je tijdens de werkfocus mogen Bevestig met ‘Sta personen toe’.

3. Tijdgevoelig

Selecteer apps die voor het werk relevant zijn en bevestig met ‘Sta apps toe’. Sta ook de tijdgevoelige meldingen toe. Zodra je iPhone merkt dat er een melding binnenkomt die niet kan wachten, wordt deze direct getoond.

iOS 15 focus

4. Automatisch

Tik onderin op ‘Voeg schema of automatisering toe’ en kies ‘Locatie’. Voeg het adres van je werkplek toe en tik op ‘Gereed’. Wandel je je werkplek binnen, dan gaat de iPhone automatisch over in de werkfocus.

5. Beginscherm

Je kunt ook een speciaal beginscherm inrichten voor je focus. Zo zie je op kantoor alleen je werkgerelateerde apps, in plaats van afleidende game-apps. Ga naar de optie ‘Beginscherm’.

6. Aangepaste pagina

Activeer ‘Aangepaste pagina’s’ en tik op ‘Kies pagina’s’. Selecteer het beginscherm waar je al je werk-apps op hebt verzameld. Met een tik op ‘Gereed’ is je focus ingesteld. Herhaal de stappen voor meerdere focussen.

App dupliceren

In de workshop hierboven leggen we bij stap 6 uit hoe je een beginscherm instelt voor je Focus. Sommige apps wil je in meerdere focussen kunnen gebruiken. Een app als Agenda is niet alleen handig voor tijdens kantooruren; die wil je thuis ook kunnen openen. In dit geval kun je een app-icoon dupliceren. Open hiervoor de Appbibliotheek, leg je vinger langer op een app en sleep hem naar het beginscherm.


Verzamel herinneringen in slimme lijsten

Ken je de slimme mappen van Finder en Mail? Voor Herinneringen is er nu ook zoiets: slimme lijsten.

iOS 15 herinneringen

1. Open app

Open de Herinneringen-app van je iPhone. Selecteer rechtsonder de optie ‘Voeg lijst toe’. Geef je lijst een naam en kies een passende kleur en pictogram uit.

2. Slimme lijst

Selecteer ‘Zet om in slimme lijst’. In deze lijst kies je de filters uit. Alleen herinneringen die aan alle vereisten doen, worden in je slimme lijst weergegeven.

3. Locatie

Tik achter Locatie op ‘Uit’ en kies ‘Specifiek>Thuis’. Tik twee keer op ‘Gereed’ en de slimme lijst is gemaakt. Voeg je een herinnering met als locatie ‘Thuis’ toe, dan verschijnt hij direct in je slimme lijst.


Kopieer tekst uit foto’s met Livetekst

Livetekst

Heb je tekst nodig uit een boek, of een gemaakte foto? Kopieer hem met Livetekst!

Je iPhone herkent vanaf nu teksten. De tekst kun je gemakkelijk selecteren, kopiëren en dan bijvoorbeeld in een mail, notitie of document plakken. Helaas werkt het niet bij alle iPhones met iOS 15: je hebt een iPhone XR of nieuwer nodig. Bovendien moet de functie eerst activeren in de Instellingen-app, bij ‘Algemeen>Taal en regio’.

Houd rekening met dat de optie op het moment dat je dit leest, anders kan werken – mogelijk is hij zelfs helemaal niet aanwezig. In de testversies van iOS 15 werkte Livetekst namelijk niet altijd soepel en voerde Apple nog veel veranderingen door. In onze laatste versie werkte Livetekst voor onder meer Engels, Frans en Duits.

Via Camera

De functie Livetekst werkt ook ‘live’ via de camera, dus nog voordat je een foto gemaakt hebt. Richt je de camera op een tekst, dan verschijnt er een geel kader omheen. Rechtsonder zie je het symbool van een notitieblaadje. Tik hierop. De tekst komt nu groot in beeld; veeg of tik op de tekst om een selectie te maken.

Via Foto’s

Livetekst werkt allereerst via de Foto’s-App. Open je in deze app een foto met daarop een tekst, dan zie je rechtsonder een soort notitieblaadje. Tik hierop. Via het menu dat verschijnt kun je tekst kopiëren, opzoeken via Google, vertalen en delen. Je kunt ook meteen op de tekst tikken om een selectie te maken. De geselecteerde tekst wordt dan blauw.


Ook nieuw op de iPhone

3d globe ios 15

3D-wereldbol in Kaarten

Verken de wereld via een interactieve wereldbol! Die verschijnt als je maar ver genoeg uitzoomt in de Kaarten-app. De nieuwe ­globe-weergave lijkt veel op Google Earth, maar is gedetailleerder. Je ziet details als bergketens, woestijnen en oceanen. Prachtig is de Satelliet-weergave, waarbij de kaart weergeeft waar het op dit moment dag of nacht is. En zo is het haast leuker om een draai te geven aan deze 3D-wereldbol, dan aan een echte globe. De wereldbol vereist wel een A12 Bionic-chip, die in de iPhone XR of nieuwer zit.

Meer privacy in Mail

Veel van de e-mails die je ontvangt, bevatten verborgen afbeeldingen bestaande uit één pixel. Als deze worden geladen, dan kan de afzender zien of (en wanneer) je een e-mail hebt geopend, waar je ongeveer woont en wat je IP-adres is. Om dit tegen te gaan, heeft Apple een privacy-functie in Mail ingebouwd. De optie is standaard geactiveerd en je vindt hem in de Instellingen-app bij ‘Mail>Privacy­bescherming’. Staat de functie aan, dan wordt de inhoud van een mail direct op de achtergrond via de servers van Apple geladen, in plaats van dat dit gebeurt wanneer je een mail opent. De verzender kan je activiteit dan bijna niet meer volgen.


Maak snelle notities op je iPad

Snelle notities iPadOS 15

In iPadOS 15 is een notitieblaadje nooit ver weg. Zo voeg je een snelle notitie toe.

Vanuit elke app

Het maakt niet uit welke app je open hebt staan, of dat je bijvoorbeeld aan het bellen bent. Een snelle notitie roep je overal op. Veeg hiervoor vanuit de rechterbenedenhoek van het scherm naar binnen.

Tekenen of typen

Het schrijven van een notitie kan op drie manieren: met de hand, een Apple Pencil of via een (extern) toetsenbord. Ben je bezig in Safari, dan bewaar je de pagina vlug via ‘Voeg link toe’.

Afsluiten

Als je klaar bent met een Notitie, tik je linksboven op ‘Gereed’. Via de knop rechtsboven maak je een nieuwe aan. Al je Snelle notities worden verzameld in de gelijknamige map van de Notities-app.


Aan de slag met de nieuwe multitasking-functies

Werken met meerdere apps tegelijk op de iPad? Het kan nu veel gemakkelijker. Tik op de drie puntjes boven in het scherm en ga aan de slag!

iPadOS 15 multitasking

Zet twee apps naast elkaar

Met Split View werk je met twee apps naast elkaar. De weergave bestaat al een tijdje, maar met iPadOS 15 activeer je hem gemakkelijker. Open je een app, dan zie je bovenaan drie grijze stippen. Tik erop en duw op de middelste knop. Het startscherm opent; tik op de tweede app die je nodig hebt en de Split View-weergave is ­geopend. Wil je vanuit de Split View-weergave terug naar een volledig scherm? Veeg de scheidingslijn helemaal naar links, of naar rechts. Je kunt ook het multitasking-menu openen en op de linkerknop drukken.

Activeer Slide Over

Met Slide Over open je een tweede app boven op de app die je al gebruikt. Dat is handig als je een app vaak nodig hebt, maar hij niet continu in beeld hoeft te zijn. Je veegt het venster namelijk eenvoudig buiten beeld; en tovert het net zo makkelijk terug. Open eerst de app die je in de Slide Over-weergave wilt zetten. Tik boven op de drie grijze stippen, duw op de rechterknop en tik op de app die op volledig scherm moet worden getoond.

Open een venster in het midden

Door in de navigatiebalk langer te tikken op een e-mail, notitie of chat kun je het item weergeven in een zwevend venster, dat in het midden van het scherm wordt getoond. Druk hiervoor langer op een item en kies voor ‘Open in nieuw venster’. Zo heb je nog meer ruimte op een e-mail te schrijven, of een notitie uit te werken. De functie werkt zowel in de Split View- als fullscreen-modus.


Ook nieuw op de iPad

Widgets iPad toevoegen

Appbibliotheek

iPadOS 15 krijgt iets wat we al kenden van iOS 14 op de iPhone: de Appbibliotheek. Het is een manier om apps te vinden en te ordenen. Je komt er terecht door alle vensters naar links te vegen of via het icoon helemaal rechts op het Dock. Handig is ook dat de Appbibliotheek (in tegenstelling tot bij iOS) ook in het Dock staat. Zo heb je nóg sneller toegang tot de gecategoriseerde apps.

Widgets in het thuisscherm

Op de iPhone werd het met iOS 14 mogelijk om widgets tussen de app-icoontjes te nestelen, maar bij iPadOS kon je ze toen nog alleen kwijt in de Vandaag-weergave. En dat terwijl het grotere iPad-scherm zich juist bij uitstek leent voor widgets. Met iPadOS 15 kun je de widgets overal op het scherm plaatsen, tussen de app-iconen in. Ze zijn groter dan bij de iPhone, dus ontworpen voor het grote scherm van de iPad en ze zijn er in verschillende formaten. Druk wat langer op een lege plek op het beginscherm en tik linksboven op het plusje om een widget toe te voegen.

Werk met meerdere vensters

In sommige apps werk je met meerdere vensters. In Mail heb je misschien meerdere e-mails open staan, of in Word meerdere documenten. Een nieuw paneel – Apple noemt dit de Appstrip – geeft je sneller toegang tot die verschillende vensters. Heb je een app open staan met meerdere vensters? Dan activeer je de Appstrip door boven op de drie grijze puntjes te tikken. Zo switch je snel naar een ander venster. Je kunt de Appstrip ook activeren om een nieuw venster te openen, door daar rechts op de plus-knop te drukken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar