Heb je macOS 12 en iOS & iPadOS 15 inmiddels uitgespeeld? Download de nieuwste update voor extra functies. Game on!
Het is vaste prik: ieder jaar in de herfst brengt Apple grote updates uit voor al je Apple-apparaten. Maar het Apple-seizoen beperkt zich niet tot het najaar, want het hele jaar door volgen er kleinere en grotere tussentijdse updates. In maart verscheen iOS 15.4 voor de iPhone, iPadOS 15.4 voor de iPad en macOS 12.3 Monterey voor de Mac.
Voor tussentijdse updates hebben die behoorlijk wat in hun mars. Universele bediening, talloze nieuwe emoji’s, Face ID met mondkapje – en dat is nog maar het topje van de ijsberg. Op deze pagina nemen we de tofste vernieuwingen en verbeteringen met je door.
Universele bediening: muis en keyboard voor je Mac én iPad
Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen.
Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
Premium Verder lezen?
Deze functie had al in de eerste versie van iPadOS 15 en macOS Monterey moeten zitten, maar nu is ie er pas: universele bediening. Als je erop googelt, vraagt de zoekreus je: ‘Bedoel je universele afstandsbediening?’ Daar lijkt deze functie ook een beetje op. Je muis en trackpad zijn de afstandsbediening, en je bedient er je Mac én iPad mee. Die vormen een team dat grandioos op elkaar is ingespeeld. Wij laten je zien waarom dat zo handig is!
1 Begin gewoon
Zet je iPad naast je Mac – op beide moet hetzelfde Apple ID actief zijn. Beweeg de muiscursor naar de kant waar je iPad staat en duw hem over de rand. Op de rand van de iPad zie je eerst een soort bubbel, blijf duwen.
2 Cursor verandert
Op het iPad-scherm verandert de cursor in de specifieke iPad-cursor: cirkelvormig en met een rood randje eromheen. Soms verandert-ie van vorm. Wat je normaal met je vinger doet op je iPad, doe je nu gewoon met je muis.
3 Slepen
Klik op je iPad op de app Foto’s om deze te openen. Met de muis kun je nu een foto van je iPad naar het bureaublad van je Mac slepen. Dit kan met allerlei bestanden op de iPad.
4 Of typen
Niet alleen je muis werkt op je iPad, ook je toetsenbord. Klik maar eens op een app als Notities of Pages en ga typen met het toetsenbord van je Mac. De tekst verschijnt gewoon op je iPad-scherm.
5 Slepen van Mac naar iPad
Slepen van Mac naar iPad kan ook. Je kunt je bestanden daar echter niet op het bureaublad (of eigenlijk: thuisscherm) laten ploffen, maar je dient ze direct in een daarvoor geschikte app te slepen. Bijvoorbeeld Notities of Bestanden.
6 iPad verplaatst?
Begon je met je iPad rechts van je Mac maar zet je hem op een gegeven moment links? Via ‘Systeemvoorkeuren>Beeldschermen’ pas je de schermvolgorde aan. Anders is je muis de weg kwijt.
7 Extra instellingen
Via ‘Systeemvoorkeuren>Beeldschermen>Universele bediening’ vind je nog wat extra instellingen. De eerste en de derde zijn het meest relevant. Met de eerste schakel je de hele functie uit. Met de derde voorkom je dat je de cursor steeds door de bubbel heen moet trekken.
Zet je internationale vaccinatiebewijs in Wallet en Gezondheid
Een digitaal vaccinatiebewijs regel je met de CoronaCheck-app. In ons land hoef je dit bewijs steeds minder vaak te laten zien (en hopelijk blijft dat ook zo). In het buitenland zul je het nog wel regelmatig moeten overleggen. Apple heeft dat nu gemakkelijker gemaakt: je kunt de QR-code nu ook in de apps Gezondheid en in je Wallet zetten. Zo roep je het bewijsje net zo snel op als bijvoorbeeld Apple Pay.
1 Open de CoronaCheck-app
Open CoronaCheck en open je meest recente internationale QR-code. Je vindt deze op de tab ‘Internationaal’, via de knop ‘Bekijk QR-codes’. Maak een screenshot van je code – negeer de melding die verschijnt.
2 Ga naar de app Foto’s
Ga naar de app Foto’s en open hier de zojuist gemaakte schermafbeelding. Houd je vinger even op de QR-code totdat er een menu verschijnt – zo scan je als het ware de QR-code op je eigen telefoon. Tik hierin op de optie ‘Open met Gezondheid’.
3 Voeg je vaccinatiebewijs toe
Je kunt nu je vaccinatiebewijs toevoegen aan de app Gezondheid en supersnel openen vanuit je Wallet. De informatie is versleuteld.Klik hiervoor op ‘Voeg toe aan Wallet en Gezondheid’.
4 Vaccinatie toegevoegd
Je vaccinatie is toegevoegd – tik op ‘Gereed’. In de app Gezondheid vind je hem onder ‘Gegevens>Medisch dossier>Vaccinaties’. De QR-code duikt ook op in Wallet.
Anti-stalkmaatregelen voor AirTags
AirTags zijn bedoeld om je eigen spullen mee in de gaten te houden. Je sleutelbos, portemonnee, (rug)tas en bagage. Ze zijn uitdrukkelijk niet bedoeld om personen of andermans bezittingen mee te volgen. Maar helaas gebeurt dat soms toch: zo’n AirTag is ideaal voor stalking. Ook worden de kleine zendertjes gebruikt om dure auto’s mee te volgen en – als de gelegenheid dan daar is – te stelen. Apple had al antivolg-maatregelen genomen en met iOS 15.4 zijn die verder uitgebreid.
Nieuwe privacywaarschuwing tijdens configuratie van AirTag
Stel je een nieuwe AirTag voor de allereerste keer in, dan krijg je tijdens het koppelingsproces een melding met daarin uitleg over de AirTag. De AirTag is bedoeld voor het tracken van je eigen spullen, je moet er geen andere mensen of hun bezittingen mee volgen, stalking is een misdrijf in veel landen, je slachtoffer kan een AirTag scannen en je zo achterhalen. Dat je het even weet. Apple dekt zich op deze manier natuurlijk ook in tegen eventuele rechtszaken.
Meer grip op meldingen
Is er de hele tijd een AirTag bij jou in de buurt die niet van jou is, en is de eigenaar in geen velden of wegen te bekennen? Dan gaat de AirTag op een gegeven moment piepen. Ook verschijnt er een veiligheidsmelding op het scherm van je iPhone waarin staat dat er een vreemde AirTag met je meereist. Nieuw is dat je meer grip hebt op die meldingen. Via ‘’Instellingen>Berichtgeving’ vind je voortaan de optie ‘Veiligheidsmeldingen voor Zoek mijn’. Hierin geef je aan of en hoe je een melding wilt ontvangen. Dit is ook handig als je heel onschuldig iemand sleutelbos met daaraan een AirTag leent en niet op notificaties zit te wachten.
Duidelijkheid voor andere accessoires
Niet alleen AirTags kunnen ongewenst met je meereizen, ook de AirPods 3, AirPods Pro, AirPods Max of andere accessoires met ondersteuning voor ‘Zoek mijn’ kunnen zonder je het merkt in je jas of tas worden gestopt. En ook die versturen uiteindelijk veiligheidsmeldingen, net zoals de AirTags. Tot nu toe was zo’n melding nogal verontrustend: ‘onbekend accessoire gevonden’. Voortaan wordt het beestje bij de naam genoemd, zodat je weet waarnaar je moet zoeken.
Gebruik Face ID met een mondkapje
Face ID leek anno 2017 een geniaal idee. Maar ja, toen was ‘pandemie’ ook een woord dat je uitsluitend las in boeken van Stephen King. Met iOS 15.4 kun je Face ID ook gebruiken met een mondkapje. Voor velen is dit misschien mosterd na de maaltijd, hoewel we ons kunnen voorstellen dat het mondkapje nooit meer helemaal uit het straatbeeld verdwijnt.
Je hebt voor Face ID met mondkapje een recente iPhone nodig: een iPhone 12 of 13. Face ID herkent je op basis van het gebied rondom je ogen. Apple waarschuwt dat het minder nauwkeurig is. Dat nemen we dan maar voor lief.
Hoe stel je het in? Open de app Instellingen en tik op ‘Face ID en toegangscode’. Voer de toegangscode van je iPhone in. Zet de schakelaar achter ‘Gebruik Face ID met een mondkapje’ op groen. Tik op ‘Gebruik Face ID met een mondkapje’ en doorloop de stappen in het scherm om je gezicht te registreren. Je hoeft bij deze registratie overigens geen mondkapje te dragen.
Heel veel nieuwe emoji’s
Je kunt nooit genoeg emoji’s hebben, en dus verwelkomen we dit voorjaar weer 37 nieuwe symbooltjes. Reken je de varianten in verschillende huidskleuren mee, dan komen we uit op meer dan honderd nieuwe emoji’s. Een greep daaruit? Een smeltend gezicht, een batterijtje in het rood, een discobal, een röntgenfoto, handen die een hartje vormen, een trol en een zwangere man.
Op het emoji-toetsenbord zijn ze nauwelijks te onderscheiden van de oudere garde en we kunnen ze je hier niet allemaal laten zien, maar kijk hier voor een volledig overzicht. De emoji’s vind je trouwens op je iPhone, iPad en Mac.
Notities bij je wachtwoorden
Met iOS 15.4, iPadOS 15.4 en macOS Monterey 12.3 kun je notities toevoegen aan je wachtwoorden in iCloud-sleutelhanger. Dat is handig, bijvoorbeeld als je een wachtwoord deelt met iemand – zo weet je wie je moet inlichten als je je inloggegevens een keer aanpast. Of je maakt notities om aan te geven wanneer een wachtwoord verloopt.
1 Op iPhone en iPad
Open de app Instellingen en tik op ‘Wachtwoorden’. Tik op een account waarbij je een notitie wilt maken. Tik onder ‘Accountopties’ op ‘Voeg notities toe’. Maak nu een notitie en tik op ‘Gereed’.
2 Op de Mac
Open in Safari ‘Safari>Voorkeuren>Wachtwoorden’. Tik op een van de accounts en op ‘Wijzig’. Maak je notitie en klik op ‘Bewaar’. Dit kan overigens ook in de Systeemvoorkeuren, via het paneel Wachtwoorden.
Hoekgebaren aanpassen op de iPad
Veeg je op de iPad vanuit de onderste twee hoeken naar binnen, dan kun je een schermafbeelding of een Snelle notitie maken. Je kunt de opties nu meer naar je hand zetten.
1 Hoekgebaren
De opties voor hoekgebaren vind je via ‘Instellingen>Notities>Hoekgebaren’. Zet de optie ‘Sta toe dat vinger vanuit hoek veegt’ op groen zodat je de gebaren ook met je vingers kunt maken. Zet je het op grijs? Dan heb je een Apple Pencil nodig.
2 Zoek je hoekje
Tik op ‘Veeg vanuit linkerhoek/rechterhoek’ en kies welke taak je aan welke hoek wilt verbinden: een schermafbeelding of een Snelle notitie. Of zet de hoek ‘Uit’.
3 Snel een schermafbeelding
Veeg vanuit de benedenhoeken naar binnen om respectievelijk een Snelle notitie of een Schermafbeelding te maken. In de afbeelding hierboven hebben wij zo een schermafbeelding van een Snelle notitie gemaakt.
Toetsenbordhelderheid iPad sneller regelen
Heb je een iPad en gebruik je daarbij een extern toetsenbord met achtergrondverlichting? Voortaan pas je de helderheid daarvan heel snel aan. Apple heeft hiervoor een nieuwe knop in het Bedieningspaneel.
Je dient deze knop eerst eenmalig toe te voegen. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen>Bedieningspaneel’. Zoek onder ‘Meer regelaars’ naar ‘Helderheid toetsenbord’ en tik op het plusje ervoor. Via de knop in het Bedieningspaneel stel je in het vervolg de helderheid in.
SharePlay veel toegankelijker
Met SharePlay kun je via FaceTime samen met vrienden en familieleden tv-kijken, naar muziek luisteren en gamen. Het afspelen gaat compleet synchroon. Echt toegankelijk was het niet. Eerst een FaceTime-gesprek starten, dan naar de app waarvan je maar hoopt dat-ie SharePlay ondersteunt en dan … Ben je het ook al kwijt? Zo werkt het met iOS 15.4.
1 Leuke serie?
Open content die je samen met iemand anders wilt bekijken of beluisteren. Wij openen bijvoorbeeld een tv-programma in Apple TV+. Duw op het Deel-icoon: hierop staat een groene SharePlay-knop. Tik erop.
2 Met wie?
Kies een contact via het groene plusje of kies uit een van de voorgestelde suggesties. Houd er bij betaalde apps en diensten rekening mee dat je SharePlay-maatje ook een abonnement moet hebben.
3 Meer mensen
Je kunt meer mensen uitnodigen, hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Is het gezelschap compleet? Duw dan op de groene knop voor het starten van een FaceTime-gesprek.
En verder …
De updates bevatten ook toffe kleine vernieuwingen. Of functies waar we in Nederland en België wat langer op moeten wachten. Een overzicht.
Tap to Pay
De iPhone als pinautomaat: met iOS 15.4 kan het. Appontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om Tap to Pay toe te voegen aan hun apps. Zo zou je bijvoorbeeld een Tikkie kunnen betalen door je pinpas tegen de telefoon van de ander te houden. Er is nog wel een grote ‘maar’: Tap to Pay is nog niet verkrijgbaar in Nederland en België. En voorlopig lijkt de functie vooral relevant voor kleine bedrijven. Die hoeven dan geen duur pinautomaat meer in huis te halen. Overigens kunnen ook Android-toestellen hiermee betalen.
ProMotion in optima forma
De iPhone 13 Pro (Max) heeft een ProMotion-scherm met een hogere verversingsgraad, waardoor je iPhone wat gestroomlijnder aanvoelt. Maar apps van derde partijen haalden zelden de hoogste verversingsgraad. Volgens Apple was er sprake van een bug en die wordt met iOS 15.4 verholpen. Nu profiteer je ook bij apps die niet van Apple zijn van de supersnelle schermverversing.
Betere ondersteuning voor de PS5 DualSense Controller
Ben je een van de gelukkige eigenaars van een PlayStation 5? Of heb je de moed opgegeven en enkel een losse controller kunnen kopen? In beide gevallen is de volgende functie erg gaaf. Zowel macOS 12.3 als iOS 15.4 voegt namelijk ondersteuning toe voor de ‘adaptive triggers’ van de DualSense-controller. Hiermee passen de schouderknoppen van de controller zich aan aan het spel. Zo voelt gamen nog net wat realistischer.
AirPods updaten met de Mac
Je AirPods updaten doe je met je iPhone of iPad. Dat gebeurt overigens geheel automatisch, dus waarschijnlijk heb je er nooit iets van gemerkt. Je AirPods hoeven alleen maar in de buurt van je iPhone of iPad te zijn, en vroeger of later gebeurt het. Nu kun je de AirPods ook updaten via je Mac, en ook hier gebeurt dat zonder dat je het in de gaten hebt. Heb je wel een Mac, en geen iPhone of iPad, dan kun je nu dus éíndelijk alles uit je AirPods halen.
Homepod: Siri herkent je stem
Heb je een HomePod, dan krijg je na het updaten naar iOS 15.4 een melding over het instellen van stemherkenning. In het Engels werkte het al eerder, maar nu kan ook de Nederlandse Siri ermee uit de voeten. Met stemherkenning wordt het mogelijk om met jouw stem persoonlijke informatie te krijgen via Siri op de HomePod. Denk aan notificaties, berichten, afspraken en meer. Vragen anderen hiernaar, dan krijgen ze te horen dat ze geen toegang hebben tot deze informatie. Wel zo veilig!
Filters in Podcasts
Ben je het overzicht in Podcasts een beetje kwijt? Je kunt nu wat handige filters toepassen. Je vindt deze filters door in het programma achter Afleveringen op het V’tje te tikken. Je ziet ze in een andere weergave als je daarnaast op ‘Toon alle’ tikt. Je filtert zo op bijvoorbeeld al dan niet afgespeeld, gedownload of seizoen. Dat laatste moeten de podcastmakers dan wel netjes hebben aangegeven bij het aanleveren van hun shows.
Praat mee!