Terug naar Zo zie je wat Apple, Google en Facebook allemaal van je weten
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Zo zie je wat Apple, Google en Facebook allemaal van je weten

Door Koen van Ekeren16 mei 2019 10:553 min. leestijd0

Je locatiegeschiedenis, contacten, zoekgeschiedenis en meer. Techgiganten Apple, Google en Facebook slaan veel gegevens van je op. Door de Europese privacywet zijn ze verplicht om die gegevens met je te delen wanneer je erom vraagt. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet.

Google gegevens opvragen

Om te zien wat Google allemaal over je weet, navigeer je in Safari op je Mac naar de pagina van je Google Account. Zorg dat je ingelogd bent en kies in het paneel links voor ‘Gegevens en personalisatie’, scrol naar beneden en klik op ‘Download je gegevens’. Kies ‘Archief maken’. Wanneer het archief gemaakt is (dit kan uren of dagen kosten), ontvang je een mail en kun je het bestand downloaden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

In ons geval leverde het een zip-bestand op van vier gigabyte aan gegevens – en dat terwijl we ons Google-account pas drie jaar hebben. We zien alle zoekopdrachten die we de afgelopen jaren hebben ingevoerd, net als alle YouTube-video’s die we bekeken hebben. Op de Activiteitsopties-pagina kun je voorkomen dat Google bepaalde data bijhoudt. Hier geeft Google je ook mogelijkheden om data te verwijderen en binnenkort kun je instellen dat Google dit automatisch doet.

Facebook gegevens opvragen

Ook Facebook weet een heleboel over je. Klik bij Facebook rechtsboven op het pijltje en kies ‘Instellingen’. Kies ‘Je Facebook-gegevens>Je gegevens downloaden’. Na een klik op ‘Bestand maken’ en wat geduld zijn de gegevens te downloaden.

Van Facebook (60 MB aan gegevens) kregen we onze complete tijdlijn, geplaatste reacties, Messenger-berichten, vrienden en bezochte evenementen. Ook zien we vanaf welke locaties we waren ingelogd, de foto’s en video’s die zijn geüpload en de contactgegevens van alle personen op onze iPhone. Verder is er een advertentieprofiel, met daarin een lijst van onze interesses. Van veel gegevens kun je op de website kiezen of je ze wilt aanpassen of verwijderen. Je kunt ook in één klap alles van Facebook verwijderen.

Apple gegevens opvragen

Browse op je Mac naar de pagina van je Apple ID. Log in met je Apple ID, scrol naar beneden en klik op ‘Beheer je gegevens en privacy’. Log wederom in met je Apple ID en kies ‘Verzoek om een kopie van je gegevens’. Selecteer de gegevens die je wilt downloaden en vraag het verzoek aan. Vervolgens kan het zeven dagen duren voordat de download beschikbaar is.

Van Apple kwam de meeste data binnen, maar hierbij ging het bijna uitsluitend om bestanden die we opslaan in iCloud, zoals foto’s, contacten en notities. Verder bewaart Apple slechts 3 MB aan gegevens van ons. Hiervan is een flinke lijst met alle apps en updates die we in het verleden op een Apple–apparaat geïnstalleerd hebben het meest noemenswaardig. Verder geen gevoelige informatie. Geen advertentieprofielen, geen zoekgeschiedenis en geen locatiegegevens.

Baas over je eigen data

Deze workshop is onderdeel van de feature ‘Baas over je eigen data’ in iCreate 108. Hier gaan we nog veel uitgebreider in op het beschermen van je privacy. Ontdek wat je kunt doen om je privacy beter te beschermen tijdens het surfen, leer hoe je om moet gaan met cookies en voorkom dat apps je locatie volgen. De uitgave ligt sinds dinsdag (14 mei) in de winkels en is nu al te bestellen in de webshop:

iCreate 108
iCreate 108
Apple weet alles over je: bescherm je privacy
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar