Terug naar Finder: tags en tabbladen uitgelegd
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Finder: tags en tabbladen uitgelegd

Door Jelle Mol7 januari 2015 08:302 min. leestijd0

Finder heeft een aantal functies waarvan je in eerste instantie misschien denkt dat ze vooral voor gevorderde gebruikers zijn bedoeld: tabbladen en tags. Maar eigenlijk zijn deze functies voor iedereen erg handig, mits je weet hoe je er goed mee omgaat. Zo maak je optimaal gebruik van tabbladen en tags in Finder.

Deze en vele andere workshops vind je in Mac voor Beginners Yosemite.

1. Tabbladen in Finder

Tabbladen in FinderOpen een Finder-venster en selecteer vervolgens ‘Archief>Nieuw tabblad’. Een nieuw tabblad wordt geopend met de map die je voor nieuwe Finder-vensters hebt ingesteld.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen


2. Volgorde aanpassen

Volgorde tabbladen aanpassenDe tabbladen werken in Finder net als in Safari. Houd de muisknop op een tabblad ingedrukt en schuif het naar links of rechts om de volgorde van de tabbladen te veranderen.


3. Nieuw venster

Tabblad nieuw vensterDoor tabs te verslepen kun je niet alleen de volgorde veranderen. Sleep het tabblad buiten het Finder-venster om het als een nieuw venster te openen. Ook dit werkt hetzelfde als in Safari.

4. Sneltoetsen voor tabbladen

Sneltoetsen tabbladenDe sneltoetsen zijn ook al hetzelfde als in Safari. Open een nieuw tabblad met Cmd+T en schakel tussen de tabbladen met Ctrl+Tab en Shift+Ctrl+Tab of Cmd+Shift+[ en Cmd+Shift+].


5. Tags in Finder

Tags in FinderMisschien is het je al opgevallen: in de navigatiekolom van een nieuw Finder-venster staat in OS X Yosemite het kopje Tags. Deze komen overeen met de labels van eerdere versies voor OS X Mavericks. Klik op een tag om alle bestanden te tonen die deze tag hebben.


6. Toewijzen van tags

Toewijzen van tagsWil je een tag aan een bestand toewijzen? Ctrl-klik erop en selecteer ‘Tags’. Nu kun je uit de bestaande tags kiezen of een nieuwe tag aanmaken. Dat gaat ook via het ‘Bewaar als’-venster.

7. Namen wijzigen

Namen wijzigen tagsDe namen van tags kun je wijzigen in de voorkeuren van Finder. Ga naar het paneel Tags en klik op een tag om de naam te wijzigen. Hier kun ook instellen of een tag in de navigatiekolom moet staan.


8. Alle tags

Alle tags FinderEen handige weergave is ‘Alle tags’, die je in de navigatiekolom van Finder vindt. Hiermee open je als het ware een map waar de tags in staan en kun je erin browsen alsof het gewone mappen zijn.


9. Zoeken

Zoeken naar tagsDe zoekbalk van Finder is uiteraard uitgebreid om de mogelijkheden van tags te kunnen benutten. Zo kun je heel makkelijk naar bestanden zoeken die een bepaalde tag en naam hebben.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Jelle Mol

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar