Finder heeft een aantal functies waarvan je in eerste instantie misschien denkt dat ze vooral voor gevorderde gebruikers zijn bedoeld: tabbladen en tags. Maar eigenlijk zijn deze functies voor iedereen erg handig, mits je weet hoe je er goed mee omgaat. Zo maak je optimaal gebruik van tabbladen en tags in Finder.
Deze en vele andere workshops vind je in Mac voor Beginners Yosemite.
1. Tabbladen in Finder
Open een Finder-venster en selecteer vervolgens ‘Archief>Nieuw tabblad’. Een nieuw tabblad wordt geopend met de map die je voor nieuwe Finder-vensters hebt ingesteld.
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!
Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen
2. Volgorde aanpassen
De tabbladen werken in Finder net als in Safari. Houd de muisknop op een tabblad ingedrukt en schuif het naar links of rechts om de volgorde van de tabbladen te veranderen.
3. Nieuw venster
Door tabs te verslepen kun je niet alleen de volgorde veranderen. Sleep het tabblad buiten het Finder-venster om het als een nieuw venster te openen. Ook dit werkt hetzelfde als in Safari.
4. Sneltoetsen voor tabbladen
De sneltoetsen zijn ook al hetzelfde als in Safari. Open een nieuw tabblad met Cmd+T en schakel tussen de tabbladen met Ctrl+Tab en Shift+Ctrl+Tab of Cmd+Shift+[ en Cmd+Shift+].
5. Tags in Finder
Misschien is het je al opgevallen: in de navigatiekolom van een nieuw Finder-venster staat in OS X Yosemite het kopje Tags. Deze komen overeen met de labels van eerdere versies voor OS X Mavericks. Klik op een tag om alle bestanden te tonen die deze tag hebben.
6. Toewijzen van tags
Wil je een tag aan een bestand toewijzen? Ctrl-klik erop en selecteer ‘Tags’. Nu kun je uit de bestaande tags kiezen of een nieuwe tag aanmaken. Dat gaat ook via het ‘Bewaar als’-venster.
7. Namen wijzigen
De namen van tags kun je wijzigen in de voorkeuren van Finder. Ga naar het paneel Tags en klik op een tag om de naam te wijzigen. Hier kun ook instellen of een tag in de navigatiekolom moet staan.
8. Alle tags
Een handige weergave is ‘Alle tags’, die je in de navigatiekolom van Finder vindt. Hiermee open je als het ware een map waar de tags in staan en kun je erin browsen alsof het gewone mappen zijn.
9. Zoeken
De zoekbalk van Finder is uiteraard uitgebreid om de mogelijkheden van tags te kunnen benutten. Zo kun je heel makkelijk naar bestanden zoeken die een bepaalde tag en naam hebben.
Praat mee!