Terug naar Dubbele iPhoto-bestanden op je Mac voorkomen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

Dubbele iPhoto-bestanden op je Mac voorkomen

Door Redactie iCreate8 juli 2014 08:483 min. leestijd2

iPhoto is een geweldig programma voor het organiseren van je foto’s. Er is eigenlijk maar één echt groot nadeel: het programma is niet bepaald zuinig met je hardeschijfruimte. In deze workshop leer je hoe je op een simpele manier voorkomt dat iPhoto automatisch kopieën bewaart van jouw foto’s.

Deze workshop verscheen eerder in iCreate 59.

Om je een optimale ervaring te bieden, kopieert en importeert iPhoto bij voorkeur beeldmateriaal naar zijn eigen iPhoto-bibliotheek. Ook maakt het programma automatisch kopieën zodra je ook maar iets aan de afbeelding aanpast, zonder dat het origineel wordt gewist. Er zijn veel mensen die dat geen fijn idee vinden. Daarom is het ook mogelijk om foto’s in iPhoto buiten de iPhoto-bibliotheek te bewaren. Een hele aardige oplossing als je geen fan bent van dubbele bestanden op je Mac.

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

Let wel: als je voor deze oplossing kiest, zul je je foto’s op een aparte plek op je Mac moeten opslaan. Als je dat niet netjes organiseert, zwerven je iPhoto-afbeeldingen namelijk overal en nergens rond op je Mac.

1 Dubbele bestanden in iPhoto-bibliotheek

iPhoto dubbele bestandenLaten we kijken hoe iPhoto normaliter alles regelt. Open de thuismap, Ctrl-klik in de map ‘Afbeeldingen’ op de iPhoto-bibliotheek en kies de optie ‘Toon pakketinhoud’.


2 Originelen en kopieën

iPhoto originelen en kopieënHier vind je alle bestanden van iPhoto terug. In de mappen ‘Masters’ en ‘Originals’ staan origi- nele bestanden. In ‘Modified’ liggen de aangepaste gekopieerde versies.


3 iPhoto voorkeuren

iPhoto voorkeurenHet is echter mogelijk om te voorkomen dat al deze bestanden dubbel worden opgeslagen. Open hiervoor iPhoto en ga naar ‘iPhoto>Voorkeuren’.

4 Kopiëren uitzetten

iPhoto kopiëren uitzettenOpen vervolgens het tabblad ‘Geavanceerd’ en haal het vinkje bij de optie ‘Kopieer onderdelen naar iPhoto-bibliotheek’ weg. Sluit daarna het Voorkeuren-venster.


5 Importeren in iPhoto

Importeren in iPhotoAls je voortaan foto’s van je Mac naar iPhoto sleept of in iPhoto opent, kopieert iPhoto deze niet meer naar zijn eigen bibliotheek, ook al zegt het programma dat het deze ‘importeert’.


6 Verwijzing naar origineel bestand

iPhoto origineel bestandDat foto’s niet meer worden gekopieerd naar de iPhoto-bibliotheek, merk je wanneer je de foto in Finder naar de prullenmand sleept. iPhoto kan hem dan niet vinden. Je foto in iPhoto is nu slechts een verwijzing naar het origineel op je Mac.

7 Automatische kopie bij bewerking

iPhoto kopie bij bewerkingMaar let op: als je in iPhoto (of via iPhoto!) de foto gaat bewerken, dan slaat het programma alsnog een kopie op in de iPhoto-bibliotheek.


8 Fotobewerkingsprogramma

FotobewerkingsprogrammaWil je dat iPhoto helemaal geen kopieën maakt? Pas dan via Finder het originele fotobestand aan met een ander fotobewerkingsprogramma, zoals Pixelmator.


9 Dubbele bestanden voorkomen

iPhoto dubbele bestanden voorkomenMet deze truc krijg je dus het beste van beide werelden: het gemak van de visuele organisatie in iPhoto, volledige controle over je foto’s en géén dubbele bestanden.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
GinA-HA
Lezer
GinA-HA

Hoi Jelle, heb je misschien ook ’n goede tip/advies voor het juiste programma of app mbt het opruimen van dubbele foto’s?

Jelle Mol
Lezer
Jelle Mol

Je zou Gemini kunnen proberen. Ik heb er geen persoonlijke ervaring mee, maar je kunt er dubbele bestanden mee verwijderen, dus dat zou ook moeten werken voor foto’s.

http://macpaw.com/gemini