Terug naar De grote VPN-gids: hoe werkt het en wat is de beste VPN voor jou?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

De grote VPN-gids: hoe werkt het en wat is de beste VPN voor jou?

Door Sven Lamers27 september 2022 09:007 min. leestijd1

Hoe praktisch een openbaar wifi-netwerk ook is, het herbergt ook gevaren. De oplossing? Een VPN. Dit versleutelt al je internetverkeer, zodat niemand je bezochte sites kan zien of persoonlijke gegevens kan onderscheppen. Bovendien lijkt het voor websites alsof je uit een ander land komt, waardoor je blokkades omzeilt en de content van een buitenlandse Netflix kunt bekijken. Er zijn veel verschillende soorten VPN’s en bedrijven die ze aanbieden. In deze gids ontdek je welke diensten de moeite waard zijn, hoe je ze instelt en wat de voordelen zijn.


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in

Hierom zijn openbare wifi-­netwerken potentieel onveilig

Het probleem van openbare wifi-netwerken is dat je nooit weet wat de échte naam is van het netwerk waarmee je verbinding maakt. Is het nou ‘­Schiphol-Wifi’ of ‘Schiphol-Secure’? Kwaadwillenden maken daar gebruik van en zetten een ‘evil twin’ op: een nep wifi-netwerk dat door hackers wordt opgezet. Het heeft een soortgelijke naam als het echte netwerk. Je kunt ermee het internet op, maar de hacker kijkt mee. Denk daarbij aan persoonlijke informatie zoals ­betaalkaartgegevens, privé-mails en diverse inloggegevens.

Maar ook legitieme openbare wifi-netwerken kunnen potentieel onveilig zijn. Een hacker kan verbinding maken met een open netwerk, je online activiteiten afluisteren en je wachtwoorden en persoonlijke informatie stelen. Deze aanval heet ‘man-in-the-middle’ en wordt door cybercriminelen opgezet door hun apparaat tussen de verbinding met het apparaat van een gebruiker en de wifi te plaatsen.

Maakt een VPN je internet traag?

gen_vpn_141

Als je een VPN gebruikt, kan je internet inderdaad wat slomer worden. Dit komt doordat er in plaats van één verbinding nu twee verbindingen aan te pas komen. De eerste is tussen jouw apparaat en de VPN-dienst – die komt overeen met de snelheid waarvoor je betaalt bij je provider. De andere tussen de VPN-dienst en het internet.

De snelheid bij laatstgenoemde is sterk afhankelijk van hoe zwaar de VPN-server belast wordt. Gebruiken veel mensen tegelijk dezelfde VPN, dan kan deze niet de volledige prestaties leveren. Vaak kun je bij een VPN-dienst met een enkele klik naar een andere server overschakelen. Als deze minder belast wordt, komt de snelheid weer dichter in de buurt van je ‘gewone’ internet.

Wil je de snelheid van je VPN-verbinding testen? Gebruik dan diensten als www.fast.com van Netflix, www.speedtest.net van Ookla of www.speedof.me van NordVPN. Deze tonen allemaal je huidige internetsnelheid.

Test of je anoniem surft

gen_vpn_141

Om te testen of een VPN-verbinding naar behoren werkt, kun je het best naar de website van de dienst surfen. De meeste aanbieders laten op hun homepage meteen zien wat je ‘­beschermingsstatus’ is. Uiteraard werkt dat alleen op de website van de dienst die je op dat moment gebruikt, bij andere websites is het natuurlijk juist de bedoeling dat ze niet weten dat het IP-adres van je VPN niet je echte adres is.

Om er écht zeker van te zijn dat je met het IP-adres van de VPN-dienst surft, moet je je echte IP-adres kennen. Dat zie je zoal op de webinterface van je router. Bij KPN is dat bijvoorbeeld http://mijnmodem.kpn, bij een Fritz!Box is dat http://fritz.box.

Welke VPN-dienst moet je hebben?

VPN-diensten schieten als paddenstoelen uit de grond. Wij noemen de zes beste (en betrouwbaarste) voor verschillende doeleinden.

NordVPN: de beste VPN voor iPhone en iPad

Als het gaat om het beveiligen van je persoonlijke gegevens op vakantie, kijk dan in eerste instantie naar een VPN die goed werkt op de iPhone en iPad. Want daarmee ben je waarschijnlijk het vaakst op openbare netwerken aan het surfen. De beste VPN voor mobiele apparaten vinden wij NordVPN. In plaats van veel handmatige instellingsmogelijkheden en supersnelle verbindingen ligt de focus op gebruiksvriendelijkheid.

De app voor de iPhone en iPad ziet er goed uit en is gemakkelijk in te stellen. En ook het programma voor de Mac is uitstekend aangepast aan het systeem. Onze aanrader qua gebruiksgemak en vormgeving!

www.nordvpn.com | € 12,48 p.m.

ExpressVPN: de beste VPN om te streamen

Wil je op vakantie niet je favoriete serie missen? Of wil je juist kijken wat het aanbod van Netflix in andere landen is? Dan moet je een VPN hebben die bijzonder goed werkt voor streamingdiensten. De beste ondersteuning voor Netflix en consorten biedt ExpressVPN. Het prijskaartje is wellicht aan de hoge kant, maar je weet wel zeker dat een streamingdienst je niet gaat blokkeren. Of dat ExpressVPN in ieder geval heel snel een nieuwe server ter beschikking stelt, voor het geval dat dat wel gebeurt.

www.expressvpn.com | $ 12,95 (€ 12,66) p.m.

Proton VPN: de beste gratis VPN

Wil je eerst een VPN uitproberen en kijken of het wat voor je is? Proton VPN is de enige dienst in ons overzicht met een gratis versie. Meestal zouden alle alarmbellen bij ons gaan rinkelen, zeker bij een VPN-dienst. Maar het Zwitserse bedrijf zegt zelf dat de gratis versie helemaal gefinancierd wordt door de betalende klanten van de Plus- en Visionary-abonnementen. Het gaat allemaal niet supersnel, maar je bent wel goed beveiligd en betaalt er niets voor. Voor de eerste VPN-avonturen is deze dus heel geschikt.

www.protonvpn.com | Gratis

VyprVPN: de beste VPN voor veiligheid en anonimiteit

Wil je je privacy beschermen? Wil je dat echt niemand je internetverkeer kan afluisteren en ook niet achteraf kan opvragen? Dan moet je bij VyprVPN zijn. De dienst is niet de snelste, heeft niet de meeste servers, maar wat de veiligheid betreft, ben je hier aan het juiste adres.

De dienst is gevestigd in Zwitserland en handhaaft daarom strenge privacy-regels. Dankzij het speciale Chameleon-protocol en een strikte no-log-policy (er wordt niks van je bijgehouden), is het voor geheime diensten en overheden (en hackers sowieso) bijna onmogelijk om je surfgedrag te bekijken. Veel mensen gebruiken deze dienst dan ook om internetcensuur te omzeilen.

www.vyprvpn.com | € 13 p.m.

iCloud-privédoorgifte: een alternatief?

gen_vpn_141

Apple heeft sinds kort ook een eigen dienst waarmee je geanonimiseerd op het internet kunt: iCloud-privédoorgifte. De dienst lijkt in veel opzichten op een VPN, maar er zijn een aantal grote verschillen. Het belangrijkste is dat iCloud-privédoorgifte alleen in Safari werkt. Weliswaar wordt hier je internetverkeer versleuteld en ben je vrijwel anoniem omdat je toevallig een niet te herleiden IP-adres toegewezen krijgt.

Maar het beschermt dus niet de bankieren-app op je telefoon. Hierbij kan een hacker nog steeds gegevens onderscheppen. Bovendien kan iCloud-privédoorgifte het niet voor websites laten lijken alsof je uit een ander land komt. Dat heeft ermee te maken dat je geen serverlocatie mag kiezen. Ten slotte moet je uiteraard ook Apple vertrouwen.

Nu klinkt dat op het eerste gezicht raar, want Apple is toch meer te vertrouwen dan een ExpressVPN met een bedrijfsvestiging op de Britse Maagdeneilanden? Ja, vinden wij ook. Maar Apple is een Amerikaans bedrijf en daar heeft de overheid vergaande bevoegdheden wat surveillance betreft. Gaat het je echt om ultieme anonimiteit? Dan is een ‘echte’ VPN wellicht de verstandigere keus. Deze hebben vaak zelfs een ‘no-log-policy’. Er wordt dus niks van jou opgeslagen. Dat heeft Apple dan weer niet.

Zo richt je een VPN in op je iPhone en Mac

beste VPN

Heb je een VPN uitgekozen? Het inrichten ervan gaat vrijwel altijd op dezelfde manier. De aanbieders van een VPN maken de installatie ervan over het algemeen heel eenvoudig. Op de iPhone en iPad is je eerste adres de App Store. Hier hebben alle besproken VPN-diensten een eigen app. Bij sommige VPN-diensten voor de Mac moet je echter op de website van de dienst zelf een programma downloaden.

beste VPN

Het account voor de dienst maak je vervolgens direct aan vanuit de app of het programma. Ook krijg je standaard de vraag of de VPN-dienst een VPN aan je besturingssysteem mag toevoegen.

beste VPN

Dat bevestig je uiteraard. In iOS vind je deze netwerken vervolgens in ‘Instellingen>Algemeen>VPN- en apparaatbeheer’, op de Mac ga je naar ‘Systeemvoorkeuren>Netwerk’. Daar verwijder je uiteraard ook een toegevoegd netwerk. Binnen de apps heb je meestal één grote knop om de VPN te activeren.

beste VPN

Verder vind je daar ook knoppen om je VPN-locatie aan te passen. Op die manier kies je dan heel bewust welk aanbod je van een streamingdienst je wilt bekijken.

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Jos Didden
Lezer
Jos Didden

Ik heb indertijd een tijdje vpn op de iphone, ipad en imac gehad. Kreeg problemen met Ziggo die aangaf dat dit leidde tot veel verkeerde mailverkeer. Als ik dit niet zou beëindigen dan werd mijn mailadres geblokkeerd. Is dit inmiddels niet meer aan de orde ?