Terug naar Dit zijn de beste Apple tips & trucs van februari 2022 (deel 2)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumWorkshops

Dit zijn de beste Apple tips & trucs van februari 2022 (deel 2)

Door Redactie iCreate17 februari 2022 09:306 min. leestijd0

Op de redactie van iCreate werken we elke dag met Apple-apparaten. Zo kennen we vele foefjes en handigheidjes. Die willen we graag delen. Dit is deel twee van onze beste Apple tips & trucs van februari 2022! Het eerste deel met tips lees je hier.

Trucje om snel door je foto’s te scrubben

tip_2_135

Je iPhone heeft soms van die kleine fijne functies waar je eigenlijk niet bijzonder veel aan hebt, maar die wel Apple’s oog voor detail laten zien. Bijvoorbeeld in de app Foto’s. Ga naar het tabblad ‘Bibliotheek’ en tik daarboven op ‘Jaren’ – je ziet dan steeds één foto of video per jaar uitgelicht. Wil je een mooi overzicht van het jaar in kwestie? Houd je duim even op de voorvertoning – deze wordt dan iets kleiner – en veeg horizontaal over de foto. Je iPhone laat je dan één foto van iedere maand zien.


Al je vensters direct sluiten – behalve één

tip_2_135


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Je werk doen terwijl er op je Mac een miljoen vensters openstaan – afleiding ligt dan constant op de loer. In dat geval doe je er goed aan om al deze overbodige vensters te verkleinen. Dit kan door ze een voor een handmatig te minimaliseren, maar met een simpele toetsencombinatie is het zo gepiept.

Zorg er alleen voor dat je in het venster dat je wilt behouden staat en voer Cmd+Option+H in. Nu zijn ze allemaal verdwenen (of eigenlijk: geminimaliseerd), met uitzondering van dat ene venster natuurlijk.


Gemakkelijker wisselen met Split View

tip_2_135

Met Split View kun je twee vensters naast elkaar zetten op de Mac. Hiervoor houd je de ­groene knop langer ingedrukt en kies je of het venster links of rechts in je scherm moet belanden. Daarna kies je de tweede app die aan de andere kant van het scherm moet verschijnen.

Nieuw is dat je gemakkelijker één app kunt verwisselen in deze weergave. Houd hiervoor de groene knop van de app die je wilt wisselen ingedrukt en kies ‘Vervang geplaatst venster’. Kies dan een van de andere openstaande apps in plaats van de app die er nu staat.


Geef je contacten een uniek trilpatroon

tip_2_135

Wanneer je op een belangrijk telefoontje van een specifiek contact wacht, is het frustrerend om in een situatie te belanden waarin je beltoon uitgeschakeld dient te zijn. In dat geval is het handig om voor diegene een uniek trilpatroon in te stellen.

Open het desbetreffende contact en tik op ‘Wijzig’. Scrol naar beneden en tik op ‘Beltoon>Trillen>Maak nieuwe trilling’. Midden in het scherm tik je nu zelf een trilpatroon voor dit contact. Klaar? Tik dan rechtsonder op ‘Stop’ en sla hem op via ‘Bewaar’. Nu hoef je niet constant te stressen of je al bent gebeld.


Zo verander je de opzet van je iPad-toetsenbord

tip2_135

Op je iPad kun je de lay-out van het toetsenbord naar je eigen wens aanpassen. Haal eerst het toetsenbord tevoorschijn door in een tekstvak te staan en houd daarna rechtsonder het icoontje met het toetsenbord en de pijl ingedrukt. Voor de lay-out heb je nu drie opties: ‘Koppel los’, ‘Splits’, en ‘Zwevend’.

Tik je er een aan, maar heb je spijt? Herhaal dan dezelfde stappen om naar het origineel terug te keren. ‘Zwevend’ schakel je net wat anders uit: plaats twee vingers in het midden van het keyboard en sleep ze uit elkaar, net alsof je inzoomt.


Screenshot een openstaand venster op je Mac

tip_2_135

Een screenshot op je Mac maken is een fluitje van een cent, maar niet iedereen weet dat je (in plaats van het hele scherm) ook een specifiek venster kunt screenshotten. En nee, dan hebben we het niet over het bijsnijden van een schermafbeelding.

Enkel een screenshot van een venster maken doe je door tegelijkertijd op de toetsen Cmd+Shift+4 te drukken. Verplaats dan het dradenkruis in het betreffende venster en duw op de spatiebalk – er verschijnt een cameraatje. Duw nu op Enter.


Water in je iPhone-speaker? Download dan deze opdracht

Je iPhone kan best tegen wat water, al is het maar omdat je een eindje door de stromende regen fietst. Helemaal waterproof zijn de meeste modellen echter niet, dus waterschade aan een iPhone is niet uitzonderlijk. Gelukkig zijn er trucjes om zoveel mogelijk blijvende schade te vermijden.

Hieronder valt ook ‘Water Eject’: activeer deze opdracht en je iPhone speelt een speciale geluidsfrequentie af waarmee water uit de speaker wordt geblazen. Het enige wat je moet doen, is de opdracht downloaden via de iCreate-website en hem via de app activeren.


iCreate Supertip – handige opdracht: ruim je bureaublad op met één klik

Het bureaublad op je Mac wordt net zo gemakkelijk een zooitje als je werkelijke bureau. Screenshots, documenten, en bestanden waar je snel bij moet kunnen, hopen zich al snel op. Je kunt natuurlijk een grote schoonmaak beginnen: alles wat je wilt bewaren verslepen naar andere mappen en bestanden wissen die je niet meer nodig hebt. Maar als je dit geregeld moet doen, ben je onnodig veel tijd kwijt.

Gelukkig kun je je Mac dit klusje zelf laten klaren met Opdrachten (beschikbaar in macOS Monterey en nieuwer). Met een speciale opdracht kopieer je de inhoud van je desktop naar een specifieke map in Documenten, en worden de originele bestanden in de prullenmand gegooid – allemaal met één druk op de knop.

1 Downloaden

tip_2_135

Download de opdracht via de iCreate-website. De Opdrachten-app wordt automatisch geopend. Klik in het venster op ‘Voeg opdracht toe’.

2 Start je opdracht

tip_2_135

Je kunt de opdracht op twee manieren starten: klik in de Opdrachten-app op het afspeel­icoontje bij ‘Ruim bureaublad op’, of klik in de menubalk op de twee ruitjes en vervolgens op ‘Ruim bureaublad op’.

3 Klik, klik, klik

tip_2_135

Je wordt nu om allerlei toestemmingen gevraagd, klik telkens op ‘Sta toe’. Er wordt ook gevraagd of de originele bestanden in de prullenmand mogen worden gezet. Klik hierbij op ‘Verwijder’.

4 Opgeruimd

tip_2_135

Je krijgt een melding te zien van waar de bestanden op je bureaublad naartoe zijn verplaatst. Ze staan in de map Opgeruimd in Documenten, in een los mapje met de huidige datum.

Hoe werkt het?

Ben je benieuwd hoe de opdracht precies werkt? Open dan de Opdrachten-app, en klik dubbel op het blokje met ‘Ruim bureaublad op’. Je ziet dan precies stap voor stap wat de opdracht doet. Zo kijk je het kunstje af voor het bouwen van je eigen opdrachten!

Nog meer Apple tips & trucs voor februari 2022

Wil je nog meer tips? Dan ben je bij het juiste adres. Ontdek bijvoorbeeld deel een van onze beste Apple-tips & trucs van februari 2022.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar