Terug naar 6 manieren om je privacy te beschermen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Workshops

6 manieren om je privacy te beschermen

Door Sven Lamers19 mei 2016 12:305 min. leestijd0

In vergelijking met bedrijven als Google en Facebook doet Apple er veel aan om je privacy te beschermen. Door wat instellingen aan te passen bij de producten en diensten die je gebruikt, blijven je privé-gegevens ook echt privé. Wij geven 6 tips voor het beschermen van je persoonlijke gegevens.

Deze tips zijn afkomstig uit iCreate 78.

1. Controleer de privacy-instellingen

Op de iPhone speelt Privacy zo’n grote rol dat Apple ervoor zelfs een compleet menu in de instellingen heeft geplaatst. Via ‘Instellingen>Privacy’ kun je precies aangeven welke apps toegang krijgen tot welke gegevens op je telefoon.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Privacy instellingen iPhone

Standaard krijgt een app onder iOS overigens geen toegang tot opties in Privacy, maar de eerste keer dat een app toegang wil, krijg je een melding te zien die je kunt accepteren. Sommige apps hebben deze toegang hard nodig – een Google Maps dat je locatie niet mag weten, heeft weinig nut. Heb je de eerste keer geen toegang verleend, kun je dat hier alsnog doen. Andersom is het mogelijk om de toegang weer in te trekken.

Op de Mac vind je overigens bijna hetzelfde menu in ‘Systeemvoorkeuren>Beveiliging en privacy>Privacy’.

2. Beveilig je gegevens

Onder iOS worden al je gegevens versleuteld, mits je een toegangscode gebruikt. Om die versleuteling nog veiliger te maken, gebruik je een langere toegangscode, of zelfs een alfanumeriek wachtwoord. Je stelt dit in via ‘Instellingen>Touch ID en toegangscode’. Bij het aanmaken van een toegangscode kun je op ‘Toegangscodeopties’ tikken, net boven het toetsenbord. Kies hier voor ‘Aangepaste alfanumerieke code’ of ‘Aangepaste numerieke code’ om een langere en veiligere toegangscode te gebruiken.

Toegangscode

Wil je bovendien dat je gegevens worden gewist worden nadat tien keer een foute toegangscode werd ingevoerd? Dat zet je aan met de optie ‘Wis gegevens’ helemaal onderaan in het menu ‘Touch ID en toegangscode’.

3. Maak geen back-up in iCloud

De reservekopie via iCloud is superhandig, maar als je ervoor wilt zorgen dat de Amerikaanse regering geen toegang kan krijgen tot je gegevens, is het beter om die functie uit te schakelen via ‘Instellingen>iCloud>Reservekopie.’ In het verleden is namelijk gebleken dat Apple, in tegenstelling tot de gegevens op je telefoon, wel toegang heeft tot de gegevens in een reservekopie. Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen op basis van de Patriot Act toegang eisen tot deze gegevens.

Omdat geen back-ups geen goede oplossing zijn, maak je die voortaan weer op de ouderwetse manier, namelijk via iTunes. Extra voordeel: versleutel je een back-up via iTunes, hoef je bij het terugzetten ervan niet één wachtwoord opnieuw in te voeren.

4. Pak je gegevens van Google terug

Via takeout.google.com kun je allerlei gegevens die Google van je heeft, van je contactpersonen en foto’s tot en met je locatie- en YouTube-geschiedenis, downloaden naar je eigen systeem. Kies de gewenste gegevens, pas via ‘Details’ eventueel de selectie of indeling aan en bepaal of je ze via een downloadlink of anders wilt ontvangen. Je kunt ze zelfs direct in Dropbox of OneDrive laten zetten, maar dan heb je ze natuurlijk nog steeds niet in eigen beheer.

google Takeout

Houd er bovendien rekening mee dat je genoeg opslagruimte moet hebben, het kan namelijk nogal veel zijn (zeker inclusief mediabestanden). Bij een persoonlijk testaccount ging het zonder foto’s en filmpjes al om 4 gigabyte aan gegevens! Misschien toch maar eens wat Gmail-berichten verwijderen uit de prullenbak en niet bij elk bericht op archiveren klikken.

5. Google-account instellen

Je kunt bijna alles wat Google van je bijhoudt, aanpassen via de instellingen van je Google-account. Via myaccount.google.com kun je, als je bent ingelogd, alles bekijken en bewerken. Onder ‘Persoonlijke informatie en privacy’ kun je de Privacycheck starten voor een snelle controle. Die leidt je langs de verschillende instellingen met toelichtingen en knoppen om de belangrijkste opties uit of in te schakelen. Bij veel onderdelen vind je bovendien (blauwe) koppelingen waarmee je gedetailleerdere gegevens kunt bekijken en verwijderen.

google

Op je dashboard, dat bereikbaar is via de koppeling ‘Accountoverzicht’ onder ‘Persoonlijke informatie en Privacy’, vind je nog meer informatie en opties. Klik op het driehoekje naast de naam van een item om dit uit te vouwen en gebruik de blauwe koppelingen en knoppen om informatie en instellingen te bekijken en wijzigen. Een eventuele koppeling ‘Help’ geeft meer uitleg en soms ook snelle toegang tot specifieke instellingen.

6. Andere hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen om te beperken wat er van je wordt bijgehouden, zonder dat je functies (helemaal) moet missen. Zo kun je bijvoorbeeld de zoekmachine DuckDuckGo gebruiken, die niets bijhoudt en toch prima resultaten levert.

DuckDuckGo

Daarnaast kun je voor Safari, Chrome of Firefox een extensie installeren zoals Disconnect of Ghostery. Die verwijderen cookies waarmee Google en anderen volgen welke websites je bezoekt. Ga naar de websites, gebruik de installatieknop en doorloop de stappen die nodig zijn voor het instellen.

Meer weten over hoe Apple omgaat met je privacy? Je leest er meer over in iCreate 78.

iCreate 78

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar