Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

GPT 4 gebruiken: dit kun je met de nieuwe versie van ChatGPT

Auteur: Ward Edema
0 reacties
GPT 4 gebruiken

GPT 4 is het gloednieuwe taalmodel achter ChatGPT, waarmee de slimme chatbot nóg slimmer is geworden. Maar hoe kun je GPT 4 gebruiken, en wat kun je er allemaal mee? Dat lees je hier.

Lees verder na de advertentie

ChatGPT is vernieuwd

In de afgelopen maanden heeft ChatGPT één ding duidelijk gemaakt: kunstmatige intelligentie is er nu voor de massa, en het werkt al bijzonder goed. Maar toch had de chatbot zo zijn beperkingen. Zo klopten sommige antwoorden niet helemaal, was het niet mogelijk om écht lange stukken tekst te genereren, en kon ChatGPT lang niet altijd overweg met complexere opdrachten.

Daar komt met GPT 4 verandering in. Dit nieuwe taalmodel vervangt het oude GPT 3.5 waar ChatGPT voorheen op draaide, en het is op zowat alle fronten verbeterd. Hierdoor wordt ChatGPT slimmer en nuttiger dan voorheen.

GPT 4: dit is er nieuw

kooptip

Dit zijn de belangrijkste verbeteringen van GPT 4:

 • Slimmere en langere antwoorden
  GPT 4 geeft veel preciezere antwoorden, ook als je hem erg complexe opdrachten geeft, en maakt een stuk minder fouten. Volgens OpenAI – de ontwikkelaar van GPT 4 – is het taalmodel nu zó slim dat hij zelfs complexe examens met een hoge score kan afronden.
 • Creativiteitsboost
  GPT 4 is creatievere schrijver dan zijn voorganger. Zo kan het taalmodel zich houden aan complexere schrijfstijlen, en is het nu mogelijk om overtuigende muziek, scripts en gedichten te schrijven.
 • Visuele input
  GPT 4 kan overweg met foto’s en video’s. Dat wil zeggen dat je het taalmodel beeld kan voeden, waarna het iets over dat beeld kan zeggen. Upload je bijvoorbeeld een foto van je keukenkastje met de vraag wat je kan koken met de spullen die je in huis hebt, dan analyseert GPT 4 je spullen en geeft hij een antwoord.
 • Langere teksten
  Hoewel het al mogelijk was om ChatGPT een tekst te voeden en hem hiermee aan de slag te laten gaan – bijvoorbeeld om de tekst in te korten of simpeler te maken – is deze functie met GPT 4 flink verbeterd. Zo ben je nu niet meer beperkt tot teksten van 3000 woorden: de nieuwe limiet is maar liefst 25.000 woorden.

In een video van OpenAI worden de verbeteringen van GPT 4 verder uitgelegd:

GPT 4 gebruiken

GPT 4 is naar verwachting binnenkort voor iedereen beschikbaar, gewoon via het ‘oude vertrouwde’ ChatGPT. Je chat dan zoals je gewend bent – de antwoorden worden vervolgens door het nieuwere en slimmere taalmodel geschreven. Hoe je ChatGPT gebruikt, lees je in ons artikel: Chat GPT gebruiken: zo praat je met de slimme chatbot.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wie nu al toegang wil tot het slimmere taalmodel, heeft ChatGPT Plus nodig. Dit is een betaald abonnement voor de slimme chatbot. Hiermee krijg je vervroegde toegang tot GPT 4, en meer handige functies. Lees er meer over in ons artikel: ChatGPT Plus: hierom is het de 24 dollar per maand (niet) waard.

Meer toepassingen

Duolingo Max

GPT 4 is niet alleen geïntegreerd in ChatGPT. Ook andere apps en websites maken er namelijk gebruik van. Zo is Duolingo Max, een nieuwe slimme digitale taaldocent, volledig gebaseerd op GPT 4. Deze nieuwe functie komt in de komende maanden naar de Duolingo-app.

Een andere bijzondere toepassing is Be My Eyes, waarmee je telefoon aan de hand van je camera uit kan leggen hoe objecten en je omgeving eruitzien. Dit is met name een krachtige tool voor blinden en slechtzienden.

Doe meer met ChatGPT

Wil je meer lezen over wat er mogelijk is met ChatGPT en GPT 4? Wij helpen je op weg:

iCreate 147 pre-order

Ook lees je in onze vorige uitgave, iCreate 147, alles over hoe je AI voor je laat werken – inclusief tips voor ChatGPT. iCreate 147 is nu te bestellen via onze webshop.

Bron: OpenAI en Duolingo