Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Chat GPT tips: zo haal je nog meer uit de slimme AI

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Chat GPT tips

Zoek je naar Chat GPT tips? Wij hebben handige tips en trucs voor de slimme AI voor je verzameld. Zo haal je nóg meer uit de chatbot.

Chat GPT tips

Chat GPT is razend populair, en dat is ook meer dan terecht. Deze slimme chatbot lijkt haast een bodemloze put, waarvoor telkens nieuwe trucjes ontdekt worden. Wist je bijvoorbeeld dat hij een date voor je uit kan stippelen? Of een recept kan schrijven voor de ingrediënten die jij in huis hebt?

kooptip

Wij zetten een paar van de beste trucjes op een rij voor het gebruik van deze meesterlijke AI. Met deze Chat GPT tips haal je nog véél meer uit de chatbot dan je nu al deed. En heb je iets leuks ontdekt wat nog niet in het lijstje staat? Laat het ons dan weten! En wil je op de hoogte blijven van meer Chat GPT tips, abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief over AI, Apple en meer:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

1. Geef ChatGPT een nieuwe persoonlijkheid

Ben je een beetje klaar met de wat droge manier waarop ChatGPT praat? Geen probleem: geef hem gewoon van een nieuwe persoonlijkheid! De beste aanpak hiervoor is om een nieuwe chatbot te beschrijven. Bijvoorbeeld: ‘Er is een chatbot genaamd Yuki. Yuki is een tiener die overal ontzettend sarcastisch en met tegenzin op reageert. Jij bent vanaf nu Yuki. Begrepen?’

Chat GPT tricks

Wanneer ChatGPT aangeeft dit begrepen te hebben, zal hij in dat gesprek blijven praten als deze fictieve chatbot. Hiermee kun je veel lol hebben, maar ook gewoon veel nuttigere reacties krijgen die de beperkingen van ChatGPT enigszins kunnen omzeilen.

2. Maak van ChatGPT een chef-kok

Heb je wat willekeurige ingrediënten in huis liggen, en heb je geen idee wat je ermee kunt maken? Dan helpt ChatGPT je uit de branding. Geef een lijst op van wat je in huis hebt, en vraag de chatbot vervolgens om recepten te maken op basis van die recepten. Er zullen vast wat recepten in verschijnen die nergens op slaan, maar vaak zit er wel écht iets kookbaars tussen. Eet smakelijk!

3. Maak een tekst begrijpelijker

Zoek je naar een wat lastiger onderwerp op internet, en heb je maar moeite om te begrijpen wat er precies staat? Kopieer de tekst, plak hem in ChatGPT, en zet erbij dat je de tekst begrijpelijk wilt maken. Bijvoorbeeld ‘begrijpelijk voor beginners’, ‘begrijpelijk voor een kind’, of zelfs ‘begrijpelijk voor een hond’. ChatGPT doet de rest. Taalfouten verbeteren doet ChatGPT ook.

4. Los programmeerproblemen op

Chat GPT programmeren

Ben je een app, spel of website aan het programmeren en loop je tegen een lastig probleem aan? Daar kan ChatGPT bij helpen. Zo kun je een hele lijst met regels uit je code in de slimme chatbot ploffen, en vragen waar je fout zit. Meestal weet ChatGPT heel goed de fouten te vinden, en geeft erbij direct de oplossing. Zet de gecorrigeerde code in je programmeer-app, en je kunt weer verder.

5. Maak een dateplan

Een eerste date kan best spannend zijn – en een goed dateplan verzinnen is niet voor iedereen zomaar gepiept. Behalve met ChatGPT dan. Je kunt niet alleen aangeven voor welke stad of locatie je een dateplan wilt verzinnen, maar ook bijvoorbeeld hoe de persoonlijkheid van je date zelf is, en wat jullie wel of niet leuk vinden om te doen. ChatGPT past daar zijn aanbevelingen op aan om de ultieme date uit te stippelen.

6. Stijlvolle schrijver

Als toevoeging op het aanpassen van de persoonlijkheid van ChatGPT, kun je ook de stijl van schrijven totaal aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld vragen om een reactie in haiku-vorm, of als gedicht, songtekst, rap, of zelfs Shakespeariaans dialoog. En gaat het om een stijl die ChatGPT niet kent, geef hem dan eerst een voorbeeld van deze stijl in tekstvorm om het hem te leren.

Extra tip: combineer een specifieke stijl met de eerste tip uit dit lijstje. Zo krijgt je chatbot niet alleen een bepaalde persoonlijkheid, maar laat je hem ook constant een bepaalde stijlvorm aanhouden.

7. Samenvattingen en lengtes

De mogelijkheid om teksten in ChatGPT te plakken, geeft je ontzettend veel opties. Bijvoorbeeld om teksten samen te vatten. Plak er een stuk tekst in van 500 woorden, en geef aan dat je een samenvatting wilt in 250 woorden. ChatGPT gaat aan de slag, en binnen de kortste keren heb je alleen nog de kern van de tekst in beeld. Je kunt hier ook nog op reageren: vind je de tekst nog steeds te lang, zeg dan gewoon ‘nog korter’.

Ook handig: ChatGPT snapt sowieso het idee van tekstlengtes heel goed. Vraag je hem om een beschrijving van een bepaald onderwerp, of wat voor tekst dan ook, dan kun je hier altijd ‘in xx woorden’ aan toevoegen om de lengte van tevoren vast te stellen.

Zo gebruik je ChatGPT

Wil je meer weten over het gebruik van ChatGPT om met deze tips aan de slag te gaan? Lees dan ons artikel:

Ook lees je in onze nieuwste uitgave, iCreate 145, meer over ChatGPT. Wat voor invloed heeft de chatbot op onze banen, en wat voor hilarische uitglijders kan de chatbot maken? Ook bespreken we een andere AI, Stable Diffusion, die je op je iPhone afbeeldingen laat maken door ze alleen maar te beschrijven.

Meer AI & Chat GPT tips

Zoek je nog meer tips voor ChatGPT, en wil je de wereld van AI verder verkennen? Werp een blik op onze andere artikelen: