Bij Apple staat veiligheid voorop. Wat zijn de veiligheidsfuncties op je Apple-apparaten, en hoe houden ze je gegevens veilig?
Lees verder na de advertentie
Face ID en Touch ID
Apple-apparaten hebben een toegangscode én maken gebruik van geavanceerde biometrische sensoren, Face ID en Touch ID, om ervoor te zorgen dat alleen jij toegang hebt tot je apparaat, wachtwoorden en Apple Pay. Face ID maakt gebruik van gezichtsherkenning, terwijl Touch ID je vingerafdruk gebruikt. Ook is er nog Optic ID, de irisscanner op de Apple Vision Pro. Deze beveiligingsmethoden zijn niet alleen handig, maar ook erg veilig, aangezien je biometrische gegevens versleuteld en lokaal op je apparaat worden opgeslagen. Ze worden dus nóóit op iCloud gezet.
Tip!
De ideale handleiding die Apple je niet geeft, nu tijdelijk gratis verzonden!
Langdurige updates
iPhones, iPads en Macs krijgen bijzonder lang software-updates die je niet alleen up-to-date houden qua nieuwe functies, maar ook qua beveiliging. Zelfs als je na een jaar of zeven geen functie-updates meer krijgt, ontvang je nog wel beveiligingsupdates. Een extreem voorbeeld: iOS 12, de laatst ondersteunde versie van iOS voor apparaten als de iPhone 5S, kreeg begin 2023 nog een update om een lek te dichten.
End-to-end-encryptie
Veel van wat je doet met je iPhone, wordt van eind tot eind versleuteld. Je iMessages in Berichten, je gesprekken via FaceTime, en nog veel meer is daardoor niet te onderscheppen – zelfs niet door Apple zelf. Bovendien worden veel gegevens alleen lokaal versleuteld opgeslagen, zoals je scans van Face ID of Touch ID, je betaalpas in Wallet, en je gezondheidsgegevens in de Gezondheid-app.
Veilige apps
Apple heeft een streng goedkeuringsproces voor apps in de App Store. Dit zorgt ervoor dat apps die je downloadt zijn gescreend op malware en andere bedreigingen. Bovendien worden apps regelmatig bijgewerkt om eventuele beveiligingslekken te dichten, waardoor je apparaat beschermd blijft.
Twee-factor-authenticatie
Voor je Apple ID is standaard tweestapsverificatie ingeschakeld, waardoor je account goed wordt beschermd. Naast je wachtwoord heb je een vertrouwd apparaat nodig om toegang te krijgen tot je Apple ID. Dit biedt een extra beveiligingslaag, zodat mensen niet zomaar in je Apple ID en alle persoonlijke gegevens die daarbij horen kunnen komen.
Zoek mijn (alles)
Apple biedt ook de mogelijkheid om verloren of gestolen apparaten terug te vinden via Zoek mijn – of op afstand te vergrendelen of te wissen. Hierdoor maak je het een dief nogal lastig, want een vergrendelde iPhone is nutteloos. Let er wel op dat je niet zomaar naar de locatie van een gestolen iPhone gaat – de politie inlichten is dan slimmer.