Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
thumbnail
Programma’s

Apple Wallet

Apple Wallet is een app waarin je veilig en overzichtelijk je creditcards en bankpassen, instapkaarten, tickets, klantenkaarten en meer op één plek kunt bewaren. De app staat standaard al op je iPhone en Apple Watch. Wat is Apple Wallet en hoe werkt het?

Lees verder na de advertentie

Wat is Wallet?

Wallet betekent portemonnee, het is de digitale portemonnee op je iPhone en Apple Watch. Je bewaart hierin je creditcards, betaalkaarten, klantenkaarten, toegangskaarten en nog veel meer. Van Apple Pay tot je bonuskaart, het staat er allemaal in. Je ‘ouderwetse’ portemonnee kun je dus steeds vaker thuis laten liggen. Het is de bedoeling dat in de toekomst nog veel meer kaarten kunnen worden opgenomen in Wallet – en in sommige landen is dat ook nu al het geval. Denk aan je rijbewijs en identiteitsbewijs.

Hoe werkt Wallet?

Apple Pay betalen

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Wallet is een app op je iPhone of Watch. Je kunt de Wallet app openen zoals je alle andere apps opent, gewoon door erop te tikken. Maar er is ook een snellere manier. Duw twee keer achter elkaar snel op de zijknop van je iPhone of Apple Watch. Daarna kun je snel door je kaarten vegen en de juiste presenteren of (laten) scannen, bijvoorbeeld in een winkel of bij een concert. Maar laten we beginnen bij het begin: welke kaarten kunnen in Apple Wallet?

Welke kaarten kunnen in Apple Wallet?

Je kent Wallet waarschijnlijk van Apple Pay. Maar naast je digitale betaalkaart, kun je nog veel meer kaarten kwijt in Wallet. Dit is een greep uit de mogelijkheden:

Apple Pay

Apple Pay is de betaaldienst van Apple. Het is een betaalmethode waarbij je de digitale versie van je bankpas koppelt aan je iPhone en Apple Watch. Je digitale betaalpas of creditcard vind je in de app Wallet. Overal waar je contactloos kunt betalen met pin, kun je nu ook betalen met je iPhone of Watch.

Diverse apps met Wallet-ondersteuning

Apple Wallet Disney

Kaarten toevoegen gaat bijna vanzelf met apps die Wallet-ondersteuning hebben. Je ziet dan een knop met ‘Voeg toe aan Apple Wallet’, en dan spreekt het voor zich.

  • Toegangskaarten. Via de app van een concertorganisator staat binnen enkele tikken je concertkaartje in je Wallet. Bijvoorbeeld via Ticketmaster. Naar Pathé om een film te kijken? Zet je bioscoopkaartjes in Wallet. Ook sommige pretpraken werken met Wallet.
  • Klantenkaarten! Een hele stapel klantenkaarten meenemen is nergens voor nodig. Veel winkels laten je je klantenkaart toevoegen aan Wallet via hun eigen app. Bijvoorbeeld Albert Heijn, MediaMarkt of Nespresso.
  • Sommige onderwijsinstellingen of bedrijven maken hun toegangskaarten ook beschikbaar via Apple Wallet.
  • Heb je bijvoorbeeld de app van je vliegmaatschappij? Dan kun je via die app je tickets toevoegen aan Wallet. Bijvoorbeeld als je een reis boekt via een KLM of TUI, maar ook Expedia of Booking.com.

Als een organisatie geen eigen app heeft, of wel een app maar zonder Wallet-ondersteuning, dan is er nog een manier om je ouderwetse plastic klantenkaarten om te zetten in een digitale versie voor Wallet. Klantenkaarten van winkels, je toegangspas voor de sportschool – via apps als Stocard en Pass4Wallet zet je ze alsnog om.

Rijbewijs in Apple Wallet

iOS 15 wallet rijbewijs

Je rijbewijs in Apple Wallet is theoretisch gezien al mogelijk – maar het is hier nog niet beschikbaar. Op dit moment kan dit nog alleen maar in de Amerikaanse staten Arizona, Colorado en Maryland. Daar is het overigens ook al mogelijk om je identiteitsbewijs toe te voegen aan Wallet. Iets voor de (nabije) toekomst, dus.

Autosleutels in Wallet

Je kunt je digitale autosleutel toevoegen aan Wallet. Je auto moet hiervoor wel de benodigde ondersteuning hebben. In deze lijst van Apple zie je welke merken en modellen geschikt zijn voor Apple Car Key – die zijn herkenbaar aan het sleuteltje voor de naam. Lees meer over Car Key.

OV-chipkaart in Apple Wallet

Irritant, zo’n losse OV-chipkaart. Apple Wallet biedt hier helaas geen oplossing voor. Ook hier geldt dat het in andere landen al wel werkt. Klik in de app Wallet rechtsboven op het plusje en op ‘Openbaarvervoerkaart’. Je ziet dan dat er al aanbieders zijn in China, Hongkong, Japan en de Verenigde Staten. Ben je als toerist in deze landen dan kun je er soms wel gebruik van maken.

Er zijn overigens al wel experimenten met inchecken met je mobiel voor het OV, maar dit is nog zeer kleinschalig. Mogelijk verloopt dit ook via een andere app dan Wallet.

Op welke apparaten werkt Wallet?

Apple Wallet werkt op alle hedendaagse iPhone-modellen.

Daarnaast werkt Wallet op alle Apple Watch modellen, met uitzondering van de allereerste Apple Watch. Op iPad modellen werkt het helaas niet, en hetzelfde geldt voor alle MacBook modellen.

Meer lezen over Apple Wallet?