Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 14 Pro review: écht wat nieuws

Auteur: Ward Edema
1 reacties
iPhone 14 always-on

Hoewel de meeste nieuwe iPhone-modellen gekenmerkt worden door de gelijkenissen met hun voorgangers, zit er soms een uitzondering tussen die in één keer heel veel vernieuwingen met zich meebrengt. De laatste keer dat dit gebeurde is alweer vijf jaar geleden, toen Apple de iPhone X introduceerde. Die bracht een randloos scherm, oled-schermtechniek, Face ID en een stalen design naar de iPhone. En dit jaar gebeurt het weer met de iPhone 14 Pro. Hij zit vol nieuwe ideeën: het Dynamic Island, een always-on scherm, totaal vernieuwde cameratechniek en satellietconnectiviteit. Maar hoe goed zijn die ideeën uitgevoerd, en wat merk je er nou echt van? Dat lees je in onze iPhone 14 Pro review.

iPhone 14 Pro review: een nieuw gezicht

Het gebeurt niet vaak dat je aan de voorkant van een iPhone direct af kunt leiden dat het om een nieuw model gaat, maar dit jaar is het raak. De iPhone 14 Pro laat namelijk als eerste model de ‘notch’ los. Dat is de inkeping aan de bovenzijde van het scherm waar de camera en Face ID-sensoren in verwerkt zitten. In plaats daarvan vind je nu een pilvormig gat in het scherm waar dezelfde techniek in compactere vorm in verwerkt zit. Het lijkt een beetje alsof de notch los is gebroken van het vasteland, en nu een eigen eiland vormt. Een Dynamic Island zelfs, als we Apple’s marketingtermen moeten geloven.

Maar wat maakt het gaatje dan zo dynamisch? Stiekem – en dat is aan het beeldmateriaal van Apple niet te zien – zijn de sensoren voor Face ID en de selfiecamera nu twee losse gaatjes. Met behulp van een softwaretrucje (lees: zwartruimte) worden ze aan elkaar geplakt. En hoewel Apple het hierbij had kunnen laten, heeft het bedrijf ervoor gekozen om een hele reeks functies rond het ontstane eiland te bouwen zoals alleen Apple dat kan. Zie daar het Dynamic Island: een cameragat dat virtueel verandert van formaat om meldingen, timers, huidige muziek, navigatie-instructies en meer te tonen. En die zwartruimte in het midden? Daar vind je nu de indicatoren voor het gebruik van de microfoon en camera.

Prettige toevoeging

Het Dynamic Island is niet wereldschokkend voor het gebruik van de iPhone, maar het is wel een prettige toevoeging waar je ook echt wat aan hebt. Start je bijvoorbeeld een timer en sluit je daarna de Klok-app, dan floept de timer naar boven en blijft die constant in beeld in het Dynamic Island. Je hoeft dus niet terug naar de app of het vergrendelscherm om te zien hoeveel tijd je nog hebt. Dit geldt ook voor veel andere taken: je muziekbediening zit direct in het Dynamic Island, evenals navigatie, lopende telefoongesprekken, de Dictafoon-app en schermopnames. Doordat al die menuutjes die vroeger los in de statusbalk werden gezet nu zijn verwerkt in het Dynamic Island, voelen ze een stuk minder storend en beter geïntegreerd. Bovendien zijn de animaties supersoepel en speels, en daarmee alleen al een genot om naar te kijken.

https://youtube.com/watch?v=WuEH265pUy4

Wel voelt het alsof het eiland nog veel meer potentie heeft. In iOS 16.1 komt er in ieder geval een toffe toevoeging: Live activiteiten. Dat zijn meldingen die constant bijgewerkt worden, die zich nestelen in het Dynamic Island. Denk aan de status van je vlucht, hoelang het nog duurt tot Thuisbezorgd voor de deur staat, of de tussenstand van een voetbalwedstrijd. Dat is een goed begin, maar toch hopen we in de toekomst nog veel meer gave toepassingen te zien. Het Dynamic Island heeft echt de potentie om onmisbaar te worden, maar zowel appontwikkelaars als Apple zelf moeten nog wat werk verrichten om dit te bereiken.

Altijd aan, of liever uit?

De tweede grote vernieuwing van de iPhone 14 Pro is het always-on scherm. Dit wil zeggen dat het scherm van de iPhone constant aan blijft staan, zodat je altijd zicht hebt op je klok, widgets en notificaties. Dit wordt mogelijk gemaakt door een nieuw scherm wat zijn verversingssnelheid kan verlagen tot 1 hertz, en daarmee dusdanig veel stroom bespaart dat het niet de accu in een paar uur leeg slurpt als het aan blijft staan. Apple is verre van de eerste met always-on – Android-toestellen hebben het al jaren – maar het is wel direct goed uitgevoerd. Je hoeft er niets voor in te stellen: alles wat al op je vergrendelscherm staat blijft ook in beeld in de always-on modus, alleen dan flink gedimd. We merken dat we de iPhone hierdoor minder vaak op hoeven te pakken om te zien of we nog wat gemist hebben, en dat is best praktisch.

Ook heeft Apple wat typische flair toegevoegd die je bij Android-toestellen niet ziet. Zo blijft je achtergrond bij always-on gewoon zichtbaar, en zit je dus niet naar een saai zwart scherm te staren. Het dimmen van het scherm had van ons overigens nog wel iets meer gemogen, of het liefst zelf verstelbaar – soms lijkt het in onze ooghoek alsof we vergeten zijn de iPhone uit te schakelen. Wel fijn is dat het scherm gewoon uitgeschakeld wordt als je de telefoon op de kop legt of in je broekzak doet. En de laatste toevoeging die we typisch Apple kunnen noemen: als je van je iPhone wegloopt met je Apple Watch om, gaat het scherm ook uit.

iphone 14 pro max slimme feature
Het lijkt op Apple’s marketingmateriaal mee te vallen, maar het always-on scherm is vrij fel.

Laten wij het always-on scherm altijd aan? Daar zijn we nog niet helemaal over uit. Apple geeft zelf de indruk dat de functie geen invloed heeft op de batterij, maar onze eigen ervaringen zeggen wat anders. We zien namelijk in Instellingen dat het toegangsscherm gemiddeld zo’n 10% van het batterijverbruik inneemt. Dit terwijl dit onderdeel van iOS bij de andere toestellen op de redactie slechts 4% inneemt. Het always-on scherm heeft dus wel echt invloed op de accuduur, en dat brengt met name wat zorgen voor de toekomst, als de accucapaciteit op een gegeven moment minder wordt. Voor nu is de impact niet zo groot dat het echt storend is – de iPhone gaat nog gemakkelijk de hele dag mee – maar de afweging tussen een net wat langere accuduur of net wat meer functionaliteit hadden we liever niet gehad. Gelukkig is het always-on scherm uitzetten een fluitje van een cent, dus we switchen nog even heen en weer.

Meer pixels, maar dan slimmer

De betere camera was altijd hét onderscheidende kenmerk van de Pro-modellen van de iPhone. Maar met de komst van het Dynamic Island, always-on, en vorig jaar het supersoepele ProMotion-scherm, is de camera nu slechts een deel van de upgrade. Toch zijn de verschillen tussen de camera’s van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro weer een stuk groter geworden. Dit heeft met name te maken met de nieuwe 48-megapixel hoofdcamera – een flinke sprong ten opzichte van de 12-megapixel camera die we gewend zijn.

Nu zullen kenners weten dat meer megapixels niet direct betekent dat de camera beter is. Pers je meer pixels in een beeldsensor, dan worden ze per stuk kleiner en vangen ze minder licht. Dit zorgt uiteindelijk voor meer ruis, en dus minder goede foto’s. Wil je dit helemaal tegengaan, dan zou je bij een sprong van 12 naar 48 megapixels dus ook een vier keer grotere beeldsensor moeten bouwen, om zo de pixels even groot te laten. Dat is Apple niet gelukt – de sensor is namelijk slechts 65% groter – maar toch zijn de foto’s beter, vooral bij weinig licht. Dit komt omdat Apple gebruikmaakt van zogenaamde ‘quad-pixels’: dit houdt in dat pixels per vier worden samengevoegd. Het resultaat is een ouderwetse 12-megapixel foto, waarbij iedere ‘quad-pixel’ meer licht vangt dan een pixel van de oude 12-megapixel camera. Slim!

ProRAW en 2x-modus

De iPhone 13 Pro Max vs. iPhone 14 Pro: laatstgenoemde heeft véél meer detail.

Maar als je van al die pixels toch weer een kleinere foto maakt, wat voegt het dan werkelijk toe? Nou, meer dan je zou verwachten. Zo is er nu een verbeterde ProRAW-modus. Zet je die aan, dan worden de pixels niet meer gecombineerd en krijg je dus een volledige 48-megapixel foto. Dit werkt met name met veel licht goed, maar ook in het donker ontstaat er weinig ruis, ondanks de kleinere pixels. De hoeveelheid detail is zeer indrukwekkend: verre objecten worden beter zichtbaar, en texturen als muren, grasvelden en golfjes in het water zien er niet meer uit als een waas. Vooral als je een beetje in gaat zoomen, een uitsnede maakt, of de foto groot afdrukt is het verschil dag en nacht. H

et enige nadeel: iedere ProRAW-foto is zo’n 70 tot 100 megabyte groot, dus het verbaast ons niets dat Apple deze functie diep heeft verborgen in ‘Instellingen>Camera>Bestandsstructuren>Apple ProRAW’. Toch adviseren wij om het aan te zetten – niet permanent, maar wel als je even écht een topfoto wilt schieten. Hopelijk voegt Apple later nog een modus toe waarbij je 48-megapixel foto’s kunt schieten mét de normale compressie, zodat de bestandsgroottes iets behapbaarder worden en je geen knoppen meer om hoeft te zetten als je de camera optimaal wilt benutten.

Het tweede grote voordeel van de 48-megapixel camera is de nieuwe 2x-modus. Hiermee maak je een foto met enkel het middelste gedeelte van de hoofdcamera, waardoor de foto eruitziet alsof hij met een 2x-zoomlens is geschoten. Nu lijkt dat niets nieuws – de iPhone heeft immers al jaren een losse zoomlens. Maar het voordeel van de hoofdcamera is dat deze technisch nog altijd beter is dan de overige camera’s, met betere stabilisatie, meer lenselementen en betere focus. Het resultaat is dus simpelweg betere zoomfoto’s. En wil je nóg verder inzoomen, dan is er altijd nog de 3x-zoomlens die we nog van vorig jaar kennen. Die werkt nu overigens iets beter bij weinig licht, maar is fysiek nog hetzelfde. De 0,5x-ultragroothoeklens heeft wél een grotere sensor gekregen voor een betere lichtsterkte – maar wij moeten echt knijpen met onze ogen om de verschillen te zien ten opzichte van de iPhone 13 Pro.

Nóg meer cameratrucjes

Als je dacht dat we inmiddels uitgepraat zouden zijn over de camera’s, dan heb je het mis. Ook de selfiecamera verdient wat aandacht: die heeft nu voor het eerst ondersteuning voor autofocus (dat werd tijd), wat resulteert in significant scherpere selfies en groepsfoto’s. Bovendien is het diafragma groter, waardoor de camera 38% meer licht opvangt. Zo krijg je ook bij weinig licht betere foto’s met minder ruis.

iPhone 14 Pro cameras
Alle camera’s hebben een upgrade gekregen.

En dan zijn er nog twee verbeteringen voor het filmen met de iPhone: een scherpere Filmmodus, en een nieuwe Actiemodus. De Filmmodus werd vorig jaar geïntroduceerd op de iPhone 13. Hiermee schiet je video’s met een wazige achtergrond: een beetje zoals de Portretmodus dus, maar dan met bewegend beeld. Hoewel de Filmmodus vorig jaar nog beperkt was tot 1080p en 30 beelden per seconde, werkt hij nu ook met 4K en een ‘filmische’ 24 beelden per seconde. Bovendien lijkt hij beter de randen van gezichten te herkennen, waardoor het effect er nu een stuk overtuigender uitziet. De nieuwe Actiemodus maakt met behulp van het middelste gedeelte van de ultragroothoekcamera een supersoepele video voor tijdens het fietsen, rennen of andere situaties waar de camera schokkerige bewegingen meemaakt. Dit is voorlopig echter meer een gimmick, want de beelden tonen de nodige vervormingen. Wij adviseren om gewoon een ‘ouderwetse’ gimbal te gebruiken als je écht mooie soepele beelden wilt maken.

En dan als aller- allerlaatste cameraverbetering: de flitser is compleet vernieuwd. Die past nu de intensiteit en spreiding van het licht aan, afhankelijk van welke lens je gebruikt. Dit is een mooie aanvulling op de TrueTone-techniek, waarbij de kleur van de flitser wordt aangepast aan het omgevingslicht, en het zorgt voor nóg iets subtielere en beter uitgelichte flitsfoto’s.

What else?

Naast de eerdergenoemde verbeteringen heeft de iPhone 14 Pro ook nog dezelfde crashdetectie en satellietverbinding als de normale iPhone 14. Daarover lees je meer in onze review van de iPhone 14, maar kort samengevat: de iPhone kan nu automatisch de hulpdiensten bellen als je in een auto-ongeluk terechtkomt, en het is mogelijk om in een noodgeval via satellieten een bericht naar de hulpdiensten te sturen als je geen telefoonbereik hebt. Die laatste functie werkt voorlopig alleen in de VS, maar komt hoogstwaarschijnlijk naar Nederland en België in de nabije toekomst – de benodigde chip zit namelijk ook gewoon ingebouwd in Europese iPhone 14-modellen.

iPhone 14 Pro eerste indruk

Ook nieuw is de Apple A16 Bionic-chip, die wéér een stukje sneller en efficiënter is dan zijn voorganger. Bovendien is het werkgeheugen (nog steeds 6 gigabyte) ook significant sneller geworden. Het verschil is in gebruik verre van groot, maar het voegt wel nóg een reden toe om voor een Pro-model te gaan. De normale iPhone 14 blijft namelijk voor het eerst hangen op de chip van vorig jaar. Dit zou kunnen betekenen dat de iPhone 14 Pro uiteindelijk langer software-updates krijgt, en meer functies in die updates ontvangt – maar dat is voor nu speculatie.

Een andere verbetering van de iPhone 14 Pro heeft te maken met het display. Dat heeft nu een maximale helderheid van 2000 nits, wat voorheen nog 1200 nits was. Dit maakt het scherm een stuk beter af te lezen in fel zonlicht. Sterker nog, het is nu zó helder dat het vergeleken kan worden met professionele monitors die voor filmproducties worden gebruikt, en dat is toch wel erg indrukwekkend voor een smartphone. Daarnaast is ook de connectiviteit van de iPhone 14 Pro verbeterd, met een nieuwe gps die nu op twee frequenties werkt voor nauwkeurigere locatiebepaling in bedekte gebieden (zoals bossen en steden), en een nieuwe versie van Bluetooth die de weg opent voor betere geluidskwaliteit op AirPods en andere draadloze koptelefoons.

Ka-ching

Niet bepaald onbelangrijk is de hogere prijs van de iPhone 14 Pro. Waar het model van vorig jaar nog begon bij € 1159, ben je nu minstens € 1329 kwijt voor het basismodel met dezelfde 128 GB opslag. Dat is een forse prijsverhoging, maar in tegenstelling tot de normale iPhone 14 – die ook flink in prijs is gestegen en die we ook gereviewd hebben – krijg je er bij de Pro wél echt wat voor terug: het Dynamic Island, always-on, een 48-megapixel hoofdcamera, een veel betere selfiecamera, ondersteuning voor satellietcommunicatie, de A16 Bionic-chip en alle andere vernieuwingen die we hebben genoemd. Is dat bij elkaar de € 180 extra waard? Wat ons betreft wel.

Pluspunten

  • Ontzettend scherpe hoofdcamera
  • Dynamic Island is innovatief
  • Praktisch always-on scherm
  • Veel verbeteringen op bijna ieder vlak

Minpunten

  • Always-on verkort de accuduur
  • Dynamic Island heeft nog onbenutte potentie