iPhone 14 review: deze iPhone raden we niet aan
Op papier leest de nieuwe iPhone 14 (Plus) als een keurige update van de iPhone 13 van afgelopen jaar. Wat dacht je van een snellere chip, een betere camera en een speciale nieuwe functie die je via satellieten laat bellen? Maar hoe keurig de update ook is, we kunnen het niemand aanraden om de nieuwe iPhone 14 te kopen. En waarom dat zo is, dat lees je in onze uitgebreide test.
iPhone 14 vs. iPhone 13: dezelfde looks
Het is een beetje een paradox. Technisch gezien is de iPhone 14 de beste ‘gewone’ iPhone die Apple ooit uitgebracht heeft. Als je de iPhone 14 vergelijkt met de iPhone 13, dan is die in veel opzichten net wat beter.
Qua design is er weinig gebeurd. De iPhone 14 heeft de bekende chique combinatie tussen aluminium behuizing en glazen achterkant, en voelt in de hand ook nagenoeg hetzelfde. Het enige verschil: het camera-eiland aan de achterkant is minimaal groter geworden. Dat zie je nauwelijks, maar het zorgt er wel voor dat alle hoesjes van de voorganger nét niet passen. Heb je een iPhone 13, dan kun je de hoesjes van de 14 gebruiken – andersom niet.
Ook het scherm is precies hetzelfde als bij de voorganger. Het oled-display heeft een resolutie van 2532 x 1170 pixels en is met maximaal 1200 nits even helder. De inkeping voor de gezichtsherkenning Face ID en de selfie-camera is er nog steeds, en is ook nog precies even groot. Het innovatieve Dynamic Island (zie ook onze review van de iPhone 14 Pro), waarbij de ‘notch’ zich aanpast aan welke apps je op dit moment gebruikt, is voorbehouden aan het Pro-model van de iPhone.
De iPhone 14 is daardoor qua looks en gebruik nauwelijks van zijn voorganger te onderscheiden. Dan is er nog de iPhone 14 Plus, die de iPhone 13 mini opvolgt. Het belangrijkste verschil met de 14? Hij heeft een groter scherm (6,7 inch) en een grotere batterij. Voor de rest zijn de iPhone 14 en iPhone 14 Plus identiek.
Iets betere chip
Aan de technische kant zijn er wat meer nieuwtjes. Met de A15 Bionic gebruikt Apple dan wel dezelfde processor als bij de iPhone 13, maar met een grafische kern extra. Ook het werkgeheugen is gegroeid van 4 GB naar 6 GB. Hierdoor kun je wat meer Safari-tabbladen of apps tegelijk open hebben, zonder dat iOS de boel opnieuw moet laden. De oplettende lezer heeft het rekensommetje al gemaakt: de A15 Bionic in de iPhone 14 is dezelfde als in de iPhone 13 Pro (Max) van afgelopen jaar.
Eerlijk is eerlijk: de iPhone 13 was afgelopen jaar al zó snel dat alle alledaagse taakjes in een mum van tijd klaar waren. Dat geldt dus nog steeds voor de iPhone 14, zowel in apps als games zul je geen haperingen tegenkomen. Maar Apple’s beslissing blijft opmerkelijk. Tot nu toe kreeg iedere nieuwe iPhone-generatie ook een nieuwe chip. De A16 van dit jaar blijft echter exclusief voor de iPhone 14 Pro (Max). Dat zou in de toekomst mogelijk een nadeel kunnen worden met iOS-updates, maar voorlopig speelt dat nog helemaal niet.
De camera’s: het grootste nieuwtje van de iPhone 14
De grootste vernieuwing zit hem in de camera. De camerasensor is een stuk groter geworden en kan daardoor veel meer licht vangen. Dat merk je vooral onder slechte lichtomstandigheden. De iPhone 14 weet dan net wat meer details vast te leggen en is bijna even goed als de camera van de 13 Pro. Maar met de nog eens veel grotere sensor van de iPhone 14 Pro kan de 14 zich niet meten.
De resolutie blijft met 12 megapixels even groot als afgelopen jaar. Wederom verwijzen we je graag door naar de iPhone 14 Pro-review, maar we verklappen waarschijnlijk niet te veel als we zeggen dat de camera daarvan duidelijk meer te bieden heeft. Vooral bij ProRAW foto’s zie je dat heel goed. Overdag en met goed licht is het verschil kleiner dan je zou verwachten. Met de iPhone 14 maak je natuurgetrouwe, scherpe foto’s. De nachtmodus werkt beter dan bij de 13, maar hij kan niet de kwaliteit van de 13 Pro evenaren – ook al is het maar een minimaal verschil.
Bij goed daglicht is er nauwelijks verschil tussen de foto’s van de iPhone 13 Pro Max, iPhone 14 en iPhone 14 Pro. Allemaal maken ze scherpe en contrastrijke foto’s met natuurgetrouwe kleuren. Op de Pro’s zijn de kleuren net wat verzadigder dan op de 14. Bij slecht licht verandert dat. Weliswaar maken de 13 Pro en 14 dan nog steeds detailrijke en scherpe foto’s, maar de 14 Pro heeft een aantal voordelen.
Terwijl eerstgenoemde twee seconden nodig hebben voor de nachtmodus, heeft de 14 Pro genoeg aan één seconde. Ook hoeft de 14 Pro de foto niet kunstmatig helderder te maken om geen details te laten verdwijnen. Kortom, de camera van de 14 zit bijna op het niveau van de 13 Pro van afgelopen jaar, maar dan zonder de telelens – optisch zoomen en macrofotografie heb je dus niet op de iPhone 14. De 14 Pro wint het duidelijk van beide.
kooptip
• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
Selfies en video (met Actiemodus)
De selfie-camera heeft ook wat nieuws te bieden. Voor het eerst heeft Apple een autofocus aan de frontcamera toegevoegd. Dat merk je als er een tweede persoon opduikt in het zoekerbeeld: deze wordt ook herkend, en staat er eveneens superscherp op. In onze test werkte dat snel en betrouwbaar. De camera zelf is daarentegen niet veranderd. Met een diafragma van f/2.2 en 12 megapixels is hij identiek.
Voor video-opnames vind je de belangrijkste nieuwe functie ook op de iPhone 14. In de zogeheten Actiemodus zorgt de iPhone er softwarematig voor dat een onvaste hand wordt weggewerkt. Dat werkt meestal goed. Of je nou achter je kleinkinderen of je hond aanrent, tijdens het fietsen of het zwenken van de camera: de opnames lijken altijd alsof je ze met een gimbal hebt geschoten. Wel jammer dat deze modus niet werkt met weinig licht. De video’s worden dan heel donker zodat je niks meer kunt herkennen. Gelukkig krijg je wel een waarschuwing als er niet voldoende licht is.
Nog een manco is de resolutie. Omdat de iPhone met een hogere resolutie filmt en de bewegingen vervolgens wegwerkt door alleen het gedeelte in het midden te laten zien, kun je niet in 4K filmen. Apple zelf noemt 2,7K als hoogste resolutie – bij ons was het meestal 1080p. Al is dat voor de meeste actiefilmpjes ook wel genoeg.
Accuduur: je hoort ons niet klagen
Wat de accuduur betreft, hebben we weinig te klagen. De iPhone 14 haalde in onze test met gemak de hele dag – en we hebben toch echt heel wat gefilmd, foto’s gemaakt, games gespeeld, gesurft, gebenchmarkt, alles. Aan het einde van de dag hadden we nog steeds genoeg reserves om de iPhone zonder angst als wekker te gebruiken. De volgende ochtend in de auto nog een podcast luisteren ging ook prima.
Op kantoor hebben we hem dan toch maar weer aan de lader gehangen. Apple zelf belooft tot aan 20 uur video’s afspelen, met alledaags gebruik kom je waarschijnlijk op zo’n acht uur effectief gebruik. De iPhone 14 Plus doet daar overigens nog een flinke schep bovenop, want het is de iPhone met de – volgens Apple – langste batterijduur.
Helaas ondersteunt Apple ook bij de nieuwste generatie van zijn telefoon niet het supersnelle opladen dat de Android-concurrenten al wel hebben. Met een bijpassende oplader krijg de iPhone 14 echter binnen een half uur 50 procent opgeladen – dat is ook behoorlijk rap.
Twee nieuwe functies die je hopelijk nooit nodig hebt
Twee belangrijke nieuwe functies konden we in onze test niet uitproberen – en we hopen ook dat jij ze nooit nodig hebt.
De eerste is de mogelijkheid om in noodgevallen verbinding te maken met een satelliet. Ben je gestrand in een afgelegen gebied en heb je geen bereik, dan kunnen de iPhones verbinding maken met een satelliet en op die manier een noodmelding uitsturen. De functie is vooralsnog alleen beschikbaar in onder meer de VS, Canada, het VK en Duitsland. Wanneer Nederland en België aan de beurt zijn, is nog niet duidelijk. Overigens is de satellietdienst niet gratis. Apple belooft nu een gratis ondersteuning voor de komende twee jaar, maar daarna moet je ondersteuning bij je provider betalen. Nederlandse of Belgische prijzen zijn nog niet bekend.
De tweede feature die je liever nooit wilt gebruiken, is Crashdetectie. Dankzij nieuwe sensors en software-trucjes kunnen iPhones op basis van bewegingspatronen en omgevingsgeluiden herkennen dat je in een auto zit die een botsing heeft gehad. Zodra een auto-ongeluk wordt gedetecteerd, schakelt de iPhone over op een noodgeval-modus en alarmeert de hulpdiensten. Desnoods ook zonder bevestiging van de bestuurder.
Hoe goed dat werkt, was onmogelijk te testen. Ook heel hard remmen was niet genoeg om de Crashdetectie af te laten gaan. Apple liet ons weten dat het heel wat tests heeft gedaan met crashtestdummy’s en dat we erop kunnen vertrouwen dat het werkt – of je iPhone nou in je broekzak zit of waar dan ook. Gezien de valdetectie van de Apple Watch ook zo nauwkeurig werkt, geven we Apple het voordeel van de twijfel.
Is de iPhone 14 zijn hoge prijs waard?
Helaas is het dit jaar niet mogelijk om het over de iPhone 14 te hebben, zonder ook de iPhone 14 prijs mee te nemen. Met een adviesprijs van 1019 euro is de iPhone 14 weliswaar ‘slechts’ 110 euro duurder dan de iPhone 13. Maar omdat je destijds met 13 mini een in principe even goed toestel voor slechts 809 euro had, is de instapprijs voor een iPhone eigenlijk 210 euro duurder geworden.
Tegelijkertijd zijn de prijzen van de iPhones van afgelopen jaar al duidelijk gezakt. De 13 (mini) verkoopt Apple weliswaar nog voor dezelfde prijs als een jaar geleden, maar bij webwinkels is hij vaak stukken goedkoper. En hetzelfde geldt voor de 13 Pro (Max) die bij Apple uit de verkoop is gegaan. Hierdoor krijg je de 13 Pro – op moment van schrijven – bijna voor dezelfde prijs als een 14. Dan heb je de noodoproepfuncties niet, maar wel dezelfde chip en een camera die net wat beter is – op de autofocus van de frontcamera na. Verder krijg je allerlei premium-features die ook dit jaar alleen op de Pro-modellen te vinden zijn: een chiquere behuizing van roestvrijstaal, een ProMotion-scherm met 120 Hz en het betere camera-systeem met 3-voudige zoom en macromodus. En als je echt voor goedkoop wilt gaan, dan doet de iPhone 13 (mini) niet zo veel onder voor zijn nieuwere broer.
Maar als je dan juist een grotere, maar goedkopere iPhone wilt? Dan moet je toch voor de iPhone 14 Plus gaan? Nou nee, want ook de even grote 13 Pro Max verschilt nauwelijks qua prijs, en je hebt daarmee wel een betere telefoon.
Een fantastische iPhone (maar we raden hem niemand aan)
De iPhone 14 (Plus) doet een heleboel dingen goed. Het toestel voelt nog steeds hoogwaardig aan, maakt goede foto’s en heeft met de noodoproepfuncties nuttige extra features. Maar de eigen concurrentie binnen Apple is té groot.
We vatten nog even samen. Wil je de iPhone met de beste prijs-kwaliteitverhouding van het moment? Koop dan een iPhone 13 (mini). Wil je iets meer besteden, maar nog niet de hoofdprijs betalen? Dan ben je bij de iPhone 13 Pro en 13 Pro Max aan het juiste adres. En wil je écht de beste iPhone van het moment, dan ga je voor de iPhone 14 Pro (Max). IMaar de iPhone 14? Het voelt gek, maar we kunnen hem niemand écht aanraden.
Conclusie iPhone 14 review
De iPhone 14 (Plus) is een solide iPhone-update die we eigenlijk iedereen zouden kunnen aanraden … ware het niet dat Apple goedkopere, even dure en duurdere alternatieven heeft, die niet veel minder bieden of juist veel meer. Zonder deze iPhones had de 14 zeker vier sterren gescoord, maar zo blijft hij steken op drie.
iPhone 14 kopen?
Wil je de iPhone 14 kopen? Dit zijn de officiële prijzen:
Prijzen van de iPhone 14
128 GB opslag: € 1019
256 GB opslag: € 1149
512 GB opslag: € 1409
Prijzen van de iPhone 14 Plus
128 GB opslag: € 1169
256 GB opslag: € 1299
512 GB opslag: € 1559
Inmiddels is de iPhone 14 bij verschillende winkels in prijs verlaagd. Bij Belsimpel is hij nu het goedkoopst: 908 euro. Ook is hij verkrijgbaar bij onder meer Coolblue en Mediamarkt.
…Dan is er nog de iPhone 14 Plus, die de iPhone 13 mini opvolgt….
Huh?
Nou ja, er is geen iPhone 14 mini, maar wel een 14 Plus. Dus in die zin kun je laatstgenoemde als ‘opvolger’ van de mini zien 😊
Zoals bekend, de iPhone 14 is er in twee maten, te weten de gewone met een scherm van 6,1 inch en de Plus met een scherm van 6,7 inch. Aangezien de 13 Mini een scherm had van 5,4 inch kan toch geen enkele iPhone 14 als de opvolger ervan worden gezien? Laat staan de Plus versie.
Als een iPhone 8 of X hebt en je repareerbaarheid belangrijk vindt, dan is de 14 zeker een aanrader, lees iFixit.com, score 7 van 10
https://www.ifixit.com/News/64865/iphone-14-teardown?vgo_ee=aKSgLpJextVte6Ms3XHqTJATEx0g4z4VF7dggmOt2Hg%3D