Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Webapps overleven tóch update naar iOS 17.4

Auteur: Ward Edema
1 reacties
iOS 17.4 webapps

Webapps leken even te gaan verdwijnen in iOS 17.4, maar Apple is nu tóch van koers veranderd. Dit is er aan de hand.

Lees verder na de advertentie

Webapps in iOS 17.4

iOS 17.4 wordt misschien wel de meest ingrijpende tussentijdse iOS-update ooit. Dankzij nieuwe wetgeving van de EU, bekend als de Digital Markets Act (DMA), moet Apple flink ingrijpen in het besturingssysteem van de iPhone. Zo moeten voor het eerst appwinkels van derden worden toegestaan, moet de NFC-chip worden opengesteld voor betaalmethodes buiten Apple Pay om, en moeten er volwaardige browsers van derden worden ondersteund (met een eigen engine).

iOS 17.4 release candidate

In iOS 17.4 worden al die wijzigingen doorgevoerd. Maar doordat volgens de DMA alle browsers nu dezelfde op gelijke voet moeten leven met Safari, leek Apple even een handige exclusieve functie van Safari te gaan slopen: webapps. Dit zijn websites die je op je beginscherm kunt zetten, die vervolgens fullscreen getoond worden en wat extra functies krijgen. Omdat deze functie Safari nét wat functioneler maakt dan andere browsers, wou Apple de functie in de ban doen. Maar dat gaat nu niet door.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Ommekeer

Apple heeft aangegeven dat webapps, na wat druk van de EU, tóch gewoon ondersteund worden in iOS 17.4. De verandering wordt heel subtiel gemeld op de ontwikkelaarssite van Apple, met de volgende verklaring:

We hebben verzoeken ontvangen om ondersteuning te blijven bieden voor webapps voor het beginscherm in iOS. Daarom zullen we de bestaande mogelijkheden voor webapps voor het beginscherm blijven aanbieden in de EU.

iOS 17.4 release

iOS 17.4 komt deze week uit. We verwachten de update op 4, 5 of 6 maart – dus in de eerste helft van de week. Daarna gaat namelijk de DMA in, en moet de update dus al uit zijn. Wanneer de update uit is, lees je er uiteraard alles over op onze site, of via onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!