Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van

Safari is de standaardbrowser op alle Apple-apparaten, en dat is niets voor niets. Hieronder praten we je bij over de webbrowser van Apple!

Lees verder na de advertentie

Safari is de app om ongeremd het internet af te struinen. Op de iPhone, iPad en Mac is het de standaard internetbrowser. Het programma staat bekend om zijn snelheid, minimalisme en veiligheid.

Safari is erg beschermend voor zijn gebruikers; het blokkeert bijvoorbeeld trackers zodat adverteerders je niet kunnen volgen. Er zijn ook allerlei functies die het surfen fijner maken. Met de Reader-weergave verwijder je bijvoorbeeld alle overbodige opmaak van artikelen om die rustig te kunnen lezen, met de Leeslijst bewaar je artikelen voor een later moment en je kunt je favoriete tabbladen vastpinnen of opslaan in handige groepen.

Safari adresbalk wijzigen

kooptip

Van je computer ben je gewend dat de adresbalk bovenaan het scherm staat. Niet in Safari op de iPhone. De tabbladbalk staat onderaan. Dit is handig voor als je je iPhone met één hand bedient, want zo is de adresbalk altijd binnen bereik van je duim. Vind je het niet fijn? Je kunt de iOS adresbalk van Safari naar boven verplaatsen:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Tik op ‘Safari’.
 3. Scrol naar beneden, naar Tabbladen.
 4. Vink hier ‘Eén tabblad’ aan.

Een andere standaardbrowser instellen

Wil je niet Safari als standaardbrowser in iOS, maar bijvoorbeeld Google Chrome of Microsoft Edge? Dan kun je dit aanpassen, zodat linkjes voortaan automatisch in jouw favoriete browser worden geopend.

 1. Open de app Instellingen.
 2. Scrol naar beneden en tik op een browser, bijvoorbeeld ‘Chrome’.
 3. Tik op ‘Standaard browserapp’.
 4. Selecteer je favoriete browser.

Privébrowser Safari (Ingognito modus)

Wil je surfen zonder sporen na te laten (zoals de geschiedenis)? Gebruik dan de Privémodus. Op de iPhone of iPad doe je dat zo:

 1. Tik in Safari op de iPhone rechtsonder op de twee overlappende vierkantjes. Op de iPad staan ze rechtsboven.
 2. Tik op Privé.
 3. Tik op het plusje om je eerste tabblad in privémodus te openen en incognito te surfen.

Op de Mac toets je Cmd+Shift+N, of klik je op ‘Archief>Nieuw privé venster’. Er opent dan een nieuw venster. Aan de grijze adresbalk zie je dat je een privésessie hebt.