Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple krijgt alwéér de EU achter zich aan (en dit is waarom)

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
webapps EU

De EU heeft Apple alweer op de vingers getikt, en deze keer heeft het alles te maken met webapps. Wat is er aan de hand?

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over de webapps? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Webapps

Al sinds de release van de iPhone kun je gebruikmaken van zogenaamde ‘webapps’. Dit zijn apps die je niet zoals gebruikelijk downloadt via de App Store, maar vanuit Safari op je thuisscherm plaatst. Webapps zijn namelijk geen volwaardige apps: zie ze maar als snelkoppelingen die je naar de betreffende website leiden. Maar dan wel met extra functies, zoals een schermvullende weergave en de optie om notificaties te ontvangen.

kooptip

Webapps zijn vooral handig voor websites die je vaak bezoekt, maar zelf geen apps hebben. Je hoeft namelijk niet steeds zelf een browser te openen en de url in te voeren – het is simpelweg een kwestie van tikken op je thuisscherm. Maar dat niet alleen: webapps zijn veel gemakkelijker te ontwikkelen, en als ontwikkelaar hoef je Apple niet te betalen om ze beschikbaar te stellen. Ze zijn dan ook vooral een ideaal alternatief voor relatief kleine websites en bedrijven. Althans, dat waren ze.

iOS 17.4

iOS 17.4 belooft een einde te maken aan de webapps zoals we die kennen. Dat heeft allemaal te maken met de EU, want met deze aankomende iPhone-update moet Apple aan een aantal eisen voldoen. Zo wordt het voor het eerst écht mogelijk om een eigen standaardbrowser in te stellen. Voorheen moesten alternatieve browsers namelijk altijd gebruikmaken van de WebKit-engine van Apple. Nu kunnen ontwikkelaars hun eigen techniek gebruiken.

Met iOS 17.4 kun je je browse-ervaring dus verder naar je hand zetten, maar deze verandering heeft ook invloed op de webapps. Ze worden straks namelijk niet meer standaard geopend via Safari, maar via je browser naar keuze. En dat zorgt ervoor dat de extra functies – zoals de notificaties en schermvullende weergave – niet meer werken. De ‘webapps’ functioneren met deze update dus écht alleen als snelkoppeling. En Apple is ook niet van plan om ze extra aandacht te geven en ervoor te zorgen dat ze toch werken zoals vanouds.

Webapps & de EU

De Europese Unie zal mogelijk ingrijpen, aldus de Financial Times. De Britse krant meldde gisteren namelijk dat de EU overweegt om een onderzoek te starten naar webapps in iOS 17.4. Hiervoor stelt de Europese Commissie momenteel vragen aan ontwikkelaars en Apple – op die manier weten ze of het onderzoek daadwerkelijk nodig is.

Een woordvoerder van de EU heeft bevestigd dat de commissie deze stap heeft gezet. Zo vertelde hij het volgende aan de Financial Times: ‘We doen inderdaad onderzoek naar de verplichtingen waaraan alle poortwachters moeten voldoen, inclusief Apple. In deze context onderzoeken we specifiek het probleem van progressieve webapps, en kunnen we bevestigen dat we een verzoek voor informatie hebben gedaan aan Apple en app-ontwikkelaars, die bruikbare informatie kunnen leveren voor ons onderzoek’.

Apple heeft tot 6 maart om de eerste lading verplichtingen van de EU – zoals de alternatieve browsers – te implementeren. Verwachting is dan ook dat iOS 17.4 nog voor die dag uitkomt. De kans is daardoor erg klein dat er vóór deze update nog iets wordt gedaan aan de webapps, helemaal omdat de EU nog een officieel onderzoek moet starten. Maar hopelijk zal Apple de webapps in de toekomst toch weer extra aandacht geven.