Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Deze handige iPhone-functie verdwijnt – en dat komt door de EU

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iOS 17.4 webapps

Na de update naar iOS 17.4 verdwijnt er een handige functie op je iPhone die al jaren bestaat – en dat hebben we te danken aan een nieuwe wet van de EU.

Lees verder na de advertentie

iPhone en webapps

De iPhone biedt al sinds het begin der tijden (lees: 2007) ondersteuning voor webapps. Dat zijn applicaties die je niet uit de App Store downloadt, maar op je beginscherm zet via Safari. Zie het als een veredelde webpagina met wat extra functies, zoals een schermvullende weergave, de mogelijkheid om notificaties te versturen, en de optie om gegevens lokaal op te slaan.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Veel websites hebben zo’n webapp. Dit is namelijk gemakkelijker in elkaar te zetten dan een App Store-app, en bovendien hoef je Apple niet te betalen om een webapp beschikbaar te stellen. Maar met iOS 17.4 gaat de boel op de schop – en daar komen webapps niet goed vanaf.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Webapps in iOS 17.4

In iOS 17.4 worden allerlei wijzigingen doorgevoerd om te voldoen aan een nieuwe EU-wet die ingaat op 7 maart. Zo worden appwinkels van derden toegestaan, en wordt de NFC-chip van de iPhone opengesteld voor andere betaalmiddelen (naast Apple Pay). Maar er verandert ook iets voor browsers: je moet nu je browser kiezen bij het instellen van de iPhone, en browsers mogen nu hun eigen techniek gebruiken in plaats van alleen de WebKit-engine van Apple. Al deze wijzigingen gelden alleen in de EU.

iPhone EU 2023

Door die laatste verandering in iOS 17.4 gaan ook webapps anders werken. Want waar die voorheen altijd door Safari werden geladen, zou dat nu tegen de vrije browserkeuze ingaan. Daardoor openen webapps nu gewoon in je browser naar keuze – zonder schermvullende weergave, notificaties of lokale opslag. Oftewel, ze zijn nu niet meer dan een normale website.

Werk aan de winkel

Voor ontwikkelaars en fans van webapps is dit natuurlijk een behoorlijke domper. Het enige alternatief na de release van iOS 17.4 is om toch een volwaardige app voor je website te ontwikkelen, en te publiceren in de App Store of een appwinkel van derden. En daar zitten veel sites waarschijnlijk niet op te wachten.

Of de wijziging voor webapps in iOS 17.4 definitief is, weten we pas als de update officieel uitkomt. Momenteel zit hij nog in de testfase: de tweede bètaversie kwam deze week uit. Er kunnen dus nog wijzigingen doorgevoerd worden voor de release van de update eind februari of begin maart.

Bron: 9to5Mac